Tehnopolis

Petak, 11.04.2014.

12:38

Google objavio "rat" malware-u na Androidima

Google je rešio da povede ozbiljnu akciju kako bi omogućio korisnicima Androida sigurnost od malware programa i ostalih štetnih aplikacija.

Izvor: B92

Default images

IT div je saopštio da proširuje aktivnosti svog servisa za verifikaciju aplikacija i da će sada posmatrati sve aplikacije na uređajima korisnika – zajedno s onima koje su preuzete sa Google Play Store-a, prenosi Mashable.

Ranije, kada je Verify Apps servis bio aktiviran, samo apliakcije sa drugih mesta (third-party app stores) su bile skenirane i to samo tokom instalacije. Novi servis Verify Apps skeniraće svaku aplikaciju pre instalacije – a redovno će proveravati da li se sve instalirane aplikacije ponašaju “na odgovarajući način”.

"Zato što su potencijalno opasne aplikacije izuzetno retke, većina ljudi nikada neće videti nikakvo uopzorenje da postoji dodatni nivo zaštite," rekao je stručnjak za sigurnost pdoataka na Androidu Rič Kanings na svom blogu. "Ali, očekujemo mali broj korisnika koji će to upozorenje videti – i kojima je pomoć potrebna.”

Google već ima sistem zaštite "Bouncer", koji analizira svaku aplikaciju koja se postavlja na Google Play Store i koja ispituje da li je prisutan malware. Ali, ovaj sistem ne proverava aplikacije koje se postavljaju na druga mesta ili aplikacije koje su već preuzete.

Verify Apps podešavanje, koje se nalazi pod menijem “security settings” na većini verzija Androida, aktivirano je kao podrazumevano stanje na svim Android smartfonima i tabletima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: