Apps 13

13.03.2024.

15:56

TikToku preti zabrana u SAD: Predstavnički dom usvojio nacrt zakona

Predstavnički dom američkog Kongresa je usvojio nacrt zakona koji kineskoj kompaniji ByteDance, koja stoji iza platforme TikTok, daje šest meseci da se od nje odvoji.

Izvor: B92

TikToku preti zabrana u SAD: Predstavnički dom usvojio nacrt zakona
Profimedia

Podeli:

Ako ByteDance ne ispoštuje ovo, TikTok će biti zabranjen u SAD, gde ga koristi više od 170 miliona Amerikanaca.

Nacrt zakona je usvojen sa 352 glasa "za" i 65 glasova "protiv", ali je sada odluka na Senatu, gde će bit neizvesnije, jer se neki senatori zalažu za drugačiji pristup regulisanju aplikacija u stranom vlasništvu. 

Sudbina TikToka postala je glavno pitanje u Vašingtonu. Demokratski i republikanski poslanici rekli su nedavno da su njihove kancelarije primile veliki broj poziva od mladih TikTok korisnika koji se protive zakonu, pri čemu obim pritužbi ponekad premašuje broj poziva kojima se traži prekid vatre između Izraela i Hamasa u Gazi.

Ova mera je takođe poslednja u nizu poteza Bele kuće, kojima pokušava da odgovori na zabrinutosti u vezi sa Kinom.

Glasanje dolazi nešto više od nedelju dana otkako je predlog zakona stavljen na dnevni red nakon javne debate.

Prošlog meseca, kampanja za reizbor predsednika Džoa Bajdena otvorila je nalog na TikToku, zbog čega su iz ove aplikacije mislili da će usvajanje zakona biti malo verovatno u skorije vreme.

Podeli:

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: