Posetite izložbu "SARI - Magija indijskog tkanja"

Izložba „Sari – Magija indijskog tkanja“ gospođe Rte Kapur Čišti biće postavljena od 25.11. do 7.12. u Etnografskom muzeju u Beogradu.

Izvor: B92

Sreda, 26.11.2014.

12:38

Default images

Ambasada Indije u Beogradu u saradnji sa Indijskim Savetom za Kulturnu Saradnju ( ICCR ) iz Nju Delhija, ima veliko zadovoljstvo da najavi postavku izložbe “SARI – Magija indijskog tkanja” gospođe Rte Kapur Čišti (od 25. novembra do 7. decembra 2014), u Etnografskom muzeju u Beogradu.

Izložba koja se sastoji od 36 sarija, odaje počast umetničkom radu i veštini nebrojenih indijskih prelja i tkača, prikazanih kroz sarije. Eksponati, specijalno izrađeni za ovu izložbu, potiču iz samo sedam indijskih saveznih država, i reprezentuju sever, jug, istok i zapad zemlje. Oni predstavljaju odraz kako tradicionalnog, tako i savremenog dizajna, koji naglašavaju raznovrsnost prirodnih materijala i tehnika izrade, razvoj estetike, kao i priču o bojama.

Koncept sarija – nešivene haljine koja pada oko tela u gracioznim, lelujavim naborima – star je najmanje hiljadu godina. Sari nastavlja da pleni maštu indijskih žena koje ga nose u svakodnevnom životu, kao i u svečanim prilikama. Ovaj odevni predmet, sačinjen od tkanine protkane šarama, i neprošiven šivaćom iglom, je elegantan i prikladan kako u estetskom smislu, tako i za podneblje u kojem se nosi.

U ponedeljak 1. decembra sa početkom od 19h biće održana i atraktivna modna revija na kojoj će biti predstavljen sari na tradicionalan način, ali i u kombinaciji sa savremenim odevnim predmetima.

foto: worldizen/flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: