Kladovo: Zdrava ili hendikepirana deca?

Roditelji dece okupljene u Društvu osoba ometenih u razvoju "Nada" iz Kladova, ogorčeni su zbog inicijative nekih lokalnih funkcionera koji su poveli kampanju da ih nakon pet godina isele iz prostorija u zabavištu "Neven", i da se umesto njih tu usele zdrava deca.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 18.09.2006.

11:24

Default images

Situacija je počela da se "kuva" na nedavnoj sednici Skupštine opštine Kladovo kada je, umesto razmatranja programa rada Ustanove za decu "Neven", predsednik opštinskog odbora Demokratske stranke Srbije Zoran Nenadović, zatražio da se zbog prijema dvadesetčetiri deteta u vrtić, iz prostorija ove ustanove isele hendikepirana deca.

Nenadović, koji je i republički poslanik DSS, tvrdi da je predsednik opštine Kladovo, Siniša Popović, obećao da će pronaći adekvatne prostorije za smeštaj hendikepirane dece, a da se umesto njih prime mališani za koje nije bilo mesta u vrtićima.

Tome su se žestoko usprotivila odbornička grupa u SO Kladovo, "Moj grad i moje selo", kao i još nekoliko odbornika koji su zapretili da će, ukoliko većina u Skupštini odluči da raseli unesrećene, organizovati protest i sa invalidima blokirati ulaz u taj objekat.

Direktor "Nevena" Dragica Ivanović izjavila je agenciji Beta da je problem prebačen na teren politike, i tvrdi da deca neće biti iseljena ukoliko se u zamenu ne pronađe adekvatan prostor. Ona kaže da je imala pritiske roditelja čija deca nemaju mesta u vrtiću, i opštine kao osnivača, da se za henikepirane odredi druga lokacija.

Prema njenim rečima, problem je nastao tek sada, pošto se povećao broj prijavljene dece za boravak u vrtićima, a na Zavodu za tržište rada posao čekaju dve vaspitačice. "Uvek smo pokazivali blagonaklonost prema hendikepiranima. Društvo 'Nada' nije plaćalo nikakav zakup, ni struju ni komunalije", kaže direktorka ove ustanove.
Predsednica društva hendikepiranih Tatjana Bosnić, međutim, tvrdi da ni jedan prostor ne bi mogao da zameni sadašnji, i da će svako preseljenje, kod hendikepiranih izazvati brojne negativne posledice.

"U našem udruženju je mnogo dece obolele od epilepsije, i sadašnja lokacija u centru grada nam je neophodna zbog blizine bolnice i potrebe za brzom intervencijom. Osim toga, uređena je infrastruktura jer do objekta vode spušteni trotoari, a otklonjene su i barijere za prilaz invalidskim kolicama".

Bosnićeva objašnjava da je za hendikepiranu decu loše da budu izdvojena iz sredine i daleko od centra, zbog poželjnih kontakata sa zdravom populacijom. Pored toga, ona upozorava da su mnoga deca za poslednjih pet godina naučila put do Društva, i da bi promena lokacije kod njih imala negativan i neželjen efekat.

"Premeštanjem 'Nade' invalidi će biti vraćeni na statius od pre pet godina kada je mnogo dece bilo u kućnim azilima", tvrdi ona.

U Kladovu se špekuliše da je već određena lokacija za smeštaj društva "Nada". Beti je rečeno da se za te namene pominje objekat obdaništa sagrađenog pre dvadesetak godina državnim parama, ali koje nije iskorišćeno ni jedan dan. Prema priči meštana Kladova, zbog neodržavanja, zgrada je potpuno dotrajala, a da bi se koristila, potrebno je uložiti ogroman novac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: