Organizatori spremni i za opasnost

Organizatori Svetskog prvenstva ne razmišljaju samo o borbi protiv kriminala i huligana, već se pripremaju i za moguće terorističke napade tokom turnira.

Izvor: Ana K

Utorak, 30.03.2010.

13:46

Default images

Policija je vežbala u simulacijama hemijskih, bioloških i radioloških napada, bolnice su se pripremile za slučajeve masovnog prijema pacijenata, dok se obaveštajne službe kod kolega iz ostatka sveta raspituju o potencijalnim rizicima.

"Terorizam je jedna od bolesti modernog sveta. Teroristi su spremni da ubiju ili osakate nevine ljude. Nećemo dozvoli da se to desi na našem tlu", istakao je ministar policije Južne Afrike Nati Mtetva podsetivši da su velike sportske manifetsacije i ranije bile mete terorista.

Palentinski napadači su 1972. godine ubili 11 članova izraelskog tima na Olimpijskim igrama u Minhenu. Na Olimpijskim igrama 1996. godine jedan ekstremista je aktivirao malu bombu u parku u Atlanti i povredio nekoliko ljudi.

Prošle godine je u Lahoru sedam igrača ranjeno, a šest policajaca ubijeno u napadu na kriket tim Šri Lanke koji je putovao na meč sa Pakistanom.

Najskoriji incident desio se u januaru, kada su naoružani napadači ubili portparola i pomoćnog trenera fudbalske reprezentacije Togoa koja je išla na Kup afričkih nacija u Angoli.

Zvaničnici u Južnoj Africi, medjutim, ističu da ta zemlja nije ničiji neprijatelj, kao i da u njoj nema separatističkih pokreta.

"Ne smemo, ipak, da se uspavamo jer čemo ugostiti timove 31 zemlje. Moramo da budemo spremni za sve moguće opasnosti", naveo je portparol policije Viš Najdo.

Slično mišljenje izneo je i koordinator američkog Stejt departmenta za borbu protiv terorizma Danijel Bendžamim, koji je kazao da ni u SAD nisu čuli za potencijalnu pretnju po Mundijal, ali i da bi trebalo biti na oprezu zbog značaja događaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: