Antar Jahija odveo Alžir na SP

Fudbaleri Alžira plasirali su se na Svetsko prvenstvo 2010. godine, pošto su u majstorici u Kartumu pobedili Egipat sa 1:0.

Izvor: B92

Sreda, 18.11.2009.

20:48

Default images

Zbog potpuno identičnog skora u kvalifikacionoj grupi Egipat i Alžir igrali su na neutralnom terenu majstoricu za plasman na SP, a odlučujući gol postigao je štoper Antar Jahija u 40. minutu. Jahija je posle dubinske lopte sjajnim udarcem pod prečku odveo Alžir na Svetsko prvenstvo prvi put od 1986. godine.

Velika tenzija vladala je pred meč Alžir – Egipat, tribine stadiona „Omdurman“ u glavnom gradu Sudana bile su krcate, a 5000 navijača Alžira nisu ni uspeli da se dočepaju gledališta.

Počelo je prema očekivanjima – žustro i agresivno na obe strane, a najbolje prilike na početku propustili su Gezai za ’pustinjske lisice’ iz Alžira i Movad za Egipat.

Ekipa iz doline Nila imala je nekoliko prilika, ali je Alžir došao do vođstva – posle jednog relativno bezazlenog ubacivanja, lopta je prošla nekoliko igrača, a na drugoj stativi iskosa sa desne strane sačekao ju je Antar Jahija i spektakularnim udarcem doneo prednost svom timu.
Beta
El Saka je imao dobru priliku za Egipat u 54. minutu, a u 61. je malo nedostajalo da Alžir duplira vođstvo – posle centaršuta se desne strane golman El Hadari odbranio je udarac Gezaija.

Od tog trenutka Egipat je dominirao i već u sledećem napadu Meteb je propustio veliku priliku, tačnije golman Šauši je fantastično odbranio. Egipćani su kontrolisali loptu, ali nisu stvorili ozbiljniju šansu sve do 72. minuta kada je Šauši ponovo sjajno intervenisao posle šuta Emada.

Do kraja nije bilo šansi, a Alžir je zasluženo sačuvao prednost i plasirao se na Svetsko prvenstvo.

Poslednji put Alžirci su učestvovali na SP 1986. godine u Meksiku, kada su ispali u grupnoj fazi takmičenja jer su izgubili od Brazila (1:0) i Španije (3:0) i remizirali sa Severnom Irskom 1:1.

Četiri godine ranije Alžir je predstavljao najveće iznenađenje na SP u Španiji, pošto je dobio Zapadnu Nemačku sa 1:0. Ipak, Alžirci nisu postali prvi afrički tim koji se plasirao u drugu fazu SP samo zbog sumnjive pobede Nemaca nad Austrijom.

Posle tog meča FIFA je donela odluku po kojem se ključni mečevi moraju igrati u isto vreme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: