Trijumf Barikela u Italiji

Vozač ekipe Bron GP Rubens Barikelo pobednik je 13. trke u ovogodišnjem šampionatu Formule 1, Velike nagrade Italije, na stazi "Monca".

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Nedelja, 13.09.2009.

15:21

Default images

Brazilac je do druge pobede ove sezone, a 11. u karijeri, došao u vremenu od 1:16:21.706 sata, ispred klupskog kolege i ujedno vodećeg u generalnom plasmanu Džensona Batona, dok se na treći stepenik pobedničkog postolja u Monci popeo bivši šampion Kimi Raikonen, zahvaljujući odustajanju branioca šampionske titule Luisa Hamiltona u poslednjem krugu.

Uprkos slabijem startu sa pol pozicije Hamilton je uspeo da ostane na prvoj poziciji, ispred Raikonena, vozača Fors Indije Adriana Zutila, klupskog kolege Heikija Kovalainena, Batona, Vitantonija Liucija, koji se u Italiji vratio u Formulu 1 posle skoro dve godine i Fernanda Alonsa u Renou.
Fonet
Ipak, poredak među prvom osmoricom nije ostao takav do kraja prvog kruga pošto su Kovalainena pretekli i Baton i Liuci, dok je Fetel uspeo da se probije pored Alonsa. U prvom krugu trke takođe je viđeno prvo odustajanje kada je došlo do kontakta između vozača BMW Zaubera Roberta Kubice i Marka Vebera u Red Bulu, posle kojeg je Australijanac odustao, dok je Kubici značajno ošećeno prednje krilo na bolidu.

Već u narednom krugu Alonso je pretekao Fetela, koga je potom obišao Kubica, koji je nastavio da vozi sa polomljenim krilom, dok je Španac napredovao za još jedno mesto, pošto je uspeo da obiđe Kovalainena, koji je bio najveći gubitnik sa starta, pošto su ga mnogi označili za glavnog favorita za trijumf, dok je u to vreme vodeći Hamilton nizao brze krugove. U osmom krugu istaknuta je crno-narandžasta zastava za Kubicu, što je značilo da Poljak mora u boks jer je prestavljao opasnost na stazi, a dva kruga kasnije je otišao na prvo dolivanje goriva i zamenu pneumatika.
Beta
Hamilton je prvi put u boks otišao u 16. krugu i vratio se na stazu kao peti, iza Batona, a ispred Liucija. U narednom krugu Kubica se parkirao u boksu, verovatno da bi sačuvao motor, jer mu je zbog promene posle kvara u kvalifikacijama, ostao samo jedan novi za preostale četiri trke u sezoni. Usledili su odlasci u boks Raikonena i Zutila, ali i odustajanje vozača ekipe Toro Roso Haimea Algersuarija, koji se, kao i Kubicom, parkirao u garaži.

U 23. krugu viđeno je još jedno odustajanje, pošto se Liuci, koji je odlično vozio do tada, parkirao pored staze zbog tehničkih problema. Četiri kruga kasnije došlo je vreme za odlaske u boks vozača koji su imali strategiju od jednog ulaska, a prvi je to učinio Alonso, a pratili su ga Kovalainen, Baton, a potom i Barikelo pa je poredak posle njih bio: Hamilton, Raikonen, Zutil, Barikelo, Baton, Kovalainen, Hajdfeld, Fetel.
Fonet
Samo tri kruga posle Barikela Hamilton je otišao drugi put na dolivanje goriva i zamenu pneumatika, i na stazu se vratio iza Batona, koji je imao pet sekundi zaostatka u odnosu na svog klupskog kolegu, pa se Brazilac našao u vođstvu, ispred dvojice Britanaca, kada su i Raikonen i Zutil po drugi put bili u boksu, 16 krugova pre kraja, koji su se na stazu vratili kao četvrti i peti.

Barikelo je potom vozio mirnu trku, dok je Hamilton iz kruga u krug smanjivao zaostatak u odnosu na Batona, dok je Zutil počeo da pritiska Raikonena. Hamilton nije uspeo da pretekne sunarodnika, ali nije ni završio trku pošto se na polovini poslednjeg kruga okrenuo na stazi i udario u zid pa je na stazi, doduše na kratko, izašao “sejfti kar”. Do cilja je poredak ostao nepromenjen pa je Barikelo došao do trećeg trijumfa u Monci.
Beta
Četvrto mesto zauzeo je odlični Zutil, kome je to ujedno i najbolji plasman u karijeri, kojim je došao do prvih bodova u Formuli 1, ispred Alonsa, Kovalainena, dok su do bodova na 13. trci sezone došli i Nik Hajdfeld u BMW Zauberu i Fetel, koji je doš uvek jedan od konkurenata za titulu. Prvu desetoricu kompletirali su Đankarlo Fizikela, koji je ovog vikenda debitovao za Ferari, i vozač Vilijamsa Kazuki Nakađima.

U generalnom plasmanu, posle 13 trka, i dalje void Baton sa 80 bodova, 14 više od Barikela, dok je Fetel treći sa 54. Bron GP je prvi u poretku konstruktora sa 146 bodova, Red Bul je drugi sa 105,5, dok je Ferari treći sa 62.
Fonet
Odlično smišljenom strategijom za Batona i Barikela ekipa Bron GP je došla do nove dvostruke pobede i to potpuno zasluženo, jer, iako je Hamilton veći deo trke proveo u vođsvu Barikelo je bio taj koji je izgledao neustrašivo. Baton je sve vreme bio u senci svog klupskog kolege, dok je Hamilton zbog sopstvene greške na drugoj uzastopnoj trci ostao bez plasmana, iako je na kraju klasifikovan kao 12.

Dok je Bron GP imao odličnu trku njihovi najveći konkurenti, vozači Red Bula su imali upravo suprotnu. Veber je svoju trku završio u prvom krugu, doduše zbog tuđe greške, dok se Fetel, kao i od početka vikenda nije ni video.

Odličan vikend je ponovo imala ekipa Fors Indije, i iako nijedan od vozača nije ponovo došao do podijuma, pokazali su da su poprilično konkurenti, i od Zutila i Liucija do kraja sezone možemo očekivati još dobrih rezultata. Ferari nije bio toliko ubedljiv kao na prošloj trci, ali je sticajem nekih okolnosti Raikonenu to bilo dovoljno da se popne na podijum. Treba, takođe, napomenuti i Alonsa, koji izvlači maksimum iz prosečnog bolida, dok njegov mladi klupski kolega Roman Grožan ne može da se pomakne sa dna.
Beta
Solidnu trku imao je Kovalainen, ali preovladava utisak da je mogao mnogo bolje od šestog mesta, kao i Hajdfeld, posle promene motora pred trku, i starta sa 15. mesta, Fizikela, koji se još uvek privikava na novi bolid. Trku za zaborav imali su po svemu sudeći Vilijams, Tojota i Toro Roso, jer nijednog trenutka nisu bili blizu osvajanju bodova.

Naredna na programu je trka za Veliku nagradu Singapura, 27. septembra, koja će biti druga noćna u istoriji Formule 1. Ipak, pre 14. trke u sezoni sve oči će biti uprte u sastanak Svetskog saveta za auto-moto sport u Parizu, 21. septembra, na kojem će se razmatrati događaji na prošlogodišnjoj trci na ulicama Singapura.

Rezultati trke za Veliku nagradu Italije:
1. Rubens Barikelo (Brazil) Bron GP 1:16:21.706
2. Dženson Baton (Velika Britanija) Bron GP + 2.866
3. Kimi Raikonen (Finska) Ferari + 30.664
4. Adrian Zutil (Nemačka) Fors Indija + 31.131
5. Fernando Alonso (Španija) Reno + 59.182
6. Heiki Kovalainen (Finska) Meklaren Mercedes + 1:00.693
7. Nik Hajdfeld (Nemačka) BMW Zauber + 1:02.412
8. Sebastijan Fetel (Nemačka) Red Bul + 1:05.407
9. Đankarlo Fizikela (Italija) Ferari + 1:06.856
10. Kazuki Nakađima (Japan) Vilijams + 2:42.163
11. Timo Glok (Nemačka) Tojota + 2:43.925
12. Luis Hamilton (Velika Britanija) Meklaren Mercedes + jedan krug
13. Sebastijan Buemi (Švajcarska) Toro Roso + jedan krug
14. Jarno Truli (Italija) Tojota + jedan krug
15. Roman Grožan (Francuska) Reno + jedan krug
16. Niko Rozberg (Nemačka) Vilijams + dva kruga
odustali:
Vitantonio Liuci (Italija) Fors Indija
Haime Algersuari (Španija) Toro Roso
Robert Kubica (Poljska) BMW Zauber
Mark Veber (Australija) Red Bul

Generalni plasman vozača:
1. Dženson Baton 80
2. Rubens Barikelo 66
3. Sebastijan Fetel 54
4. Mark Veber 51,5
5. Kimi Raikonen 40
6. Niko Rozberg 30,5

Generalni plasman konstruktora:
1. Bron GP 146
2. Red Bul 105,5
3. Ferari 62
4. Meklaren Mercedes 47
5. Tojota 38,5
6. Vilijams 30,5

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

7 h

Podeli: