Nastavljen proces protiv Valverdea

Italijanske anti-doping vlasti odlučile su da nastave proces protiv španskog bicikliste Alehandra Valverdea zbog mogućeg kršenja pravila.

Izvor: B92, Reuters

Četvrtak, 19.02.2009.

11:44

Default images

Proces će biti nastavljen iako je sudija iz Madrida odbio da preda uzorak krvi koji su Italijani želeli da testiraju. Tužilac Italijanskog Olimpijskog komiteta (CONI) koji je zadužen za anti-doping rekao je da se ne slaže sa razlozima španskog suda ali je dodao da istraga zbog toga neće biti prekinuta.

„Kancelarija anti-doping tužioca već ima dokaze koji nemaju veze sa našim zahtevom i dovoljni su za pokretanje procesa protiv Alehandrea Valverdea zbog povreda pravila anti-dopinga“, kaže se u saopštenju Italijanskog Olimpijskog komiteta.

Valverdeov predstavnik je rekao da će biciklista prustvovati sastanku sa čelnicima Italijanskog anti-doping komiteta u četvrtak.

„Iako sam ostao pri stavu da ne bi trebalo da ode na taj sastanak Alehandro je rekao da želi sa skine mrlju sa svog imena. On želi da pomogne u borbi protiv dopinga i da dokaže svoju nevinost“, rekao je Pako Sančez Sabater.

28-godišnji Valverde je negirao sve optužbe, dok je madridski Vrhovni sud odbio zahtev Italijanskog Olimpijskog komiteta jer Italijani nemaju ovlašćenje, a takođe jer ne mogu da daju dokaze koji imaju veze sa nekim drugim slučajem za koji oni imaju nadležnost.

Italijanski mediji su izvestili da su uzorci koje je 28-godišnji Španac dao na doping kontroli tokom prošlogodišnje etape „Tur D’Fransa“ u Italiji imali isti DNK kao u Operaciji Puerto u Španiji.

CONI u izjavi kaže da su DNK dokazi koji imaju veze sa Operacijom Puerto prikupili italijanski istraživači i da je u Italiji moguće da se u sportskim procesima koriste dokazi koje je neko drugi pribavio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: