Nova vest
Vaterpolo

Utorak, 02.11.2010.

10:36

Udovičić najbolji na svetu

Vanja Udovičić je u prestižnoj anketi LEN magazina izabran za najboljeg igrača Evrope, a samim tim i sveta.

Izvor: B92, zurnal.rs

Autor:B92, zurnal.rs

Default images

Dobio je 59 posto glasova, Damir Burić iz Hrvatske je daleko zaostao na 29, a treći je golman Pro Reka Stefano Tempesti sa preostalih 12 posto. Prošle godine je najbolji bio Filip Filipović.

Drugačije i nije moglo. MVP igrač fajnal fora Evro lige, najbolji igrač Svetskog kupa u Oradei, prva ličnost u igračkom, i golgeterskom smislu na EP u Zagrebu.

Igrač oko kojeg su mnogi klubovi vodili bitku da ga dovedu u svoje redove pošto je odbio nepristojnu ponudu Italijana, već dobro poznatu.

U dugačkom intervjuu za LEN magazin Vanja je ponovio već dobro poznate rečenice oko prelska u Zagreb. O srpskoj selekciji je rekao:

"Imamo odličnu atmosferu. U svakoj uspešnoj firmi se zna ko je direktor, ko predsednik ko službenik. Možda je mana one stare srpske ekipe bila što su mnogi hteli da budu direktori. To je bio razlog poraza od Amerikanaca u Pekingu".

Udovičić se dotakao i rivalstva sa Mađarima.

"Nismo izgubili od olimpijskog finala 2004. do susreta u Zagrebu. Punih šest godina. Atinski poraz mi je najteži u karijeri".

U karijeri je osvojio sve što je moglo da se osvoji. Tačnije sve osim.

"Olimpijskog zlata. Dva puta sam učestvovao, skoro ga dodirnuo. Ipak snovi nisu sve u sportu. Mi smo moderni gladijatori koji hoće da pobeđuju. Jeste, moj cilj je olimpijsko zlato. Moj selektor Dejan Udovičić, igrači pričaju o Londonu 2012. Ali tvrdim da je naša šansa Rio de Žaneiro 2016. Tim se usavršava svake godine i biće spreman u pravoj formi na tim Igrama."

Vanja je pomenuo i igrače koji su obeležili epohu.

"Teško je porediti, zaista je veliki broj velikih igrača. Manuel Estiarte je bio najbolji u svoje vreme ali teško da bi danas bio takav igrač. Igor Milanović je bio najbolji centar sveta ali danas sidraši igraju drugačije. Eraldo Pico je bio 18 puta prvak Italije".

Pričajući o vaterpolu kazao je:

"To je bio moj prvi izbor. Uvek sam bio lud za vodom, to je moja druga kuća. Izvinjavam se svima ali za mene je plivanje dosadan sport. Vaterpolo može da bude interesantniji. Zašto gol sa osam metara ne bi vredeo dva, sa devet tri. Zašto golman ne može u napad u poslednjem minutu. Navijači i marketing su najvažniji. Trebalo bi da se igra više preko leta, da se oživi vaterpolo u Rusiji, SAD i Kini".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Podeli:

Vaterpolo

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu