Nova vest
Zimski sportovi

Ponedeljak, 01.02.2010.

12:32

Lejk Plesid 1932, III zimske olimpijske igre

Lejk Plesid je bio domaćin III ZOI, i letnji i zimski skup najvećih sportista održan je u Sjedinjennim Državama a od 4. do 14. februara takmičilo se 252 njih. Muškaraca je, još jednom, bilo znatno više, učestvoala je 21 žena. Odziv je bio nešto slabiji zbog ’selidbe Igara’ preko Atlantika pa nije bilo predstavnika sedam država koje su učestvovale na prethodnim Igrama, među njima i Jugoslavije, kao i bob postave Meksika kojoj je komšiluk bio ’dalji’ od Sent Morica.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Osnovni program Igara bio je isti kao i četiri godine ranije, ponovo se pojavio karling, trke sankaša koje su vukli psi i brzo klizanje za žene.

Deset Amerikanki i Kanađanki podelilo je medalje u tri discipline, ali se u zvaničnom zbiru medalja nalaze samo odličja osvojena u sedam sportova.

Najuspešniji su bili domaćini, uglavnom zbog brojnosti učesnika, sa 12 medalja (6, 4, 2), Norvežani su bili drugi sa 10 (3, 4, 3) a Kanađani, sa po jednim odličjem 1924. i 1928. godine u Lejk Plesidu su sakupili sedam.

Frenklin Ruzvelt, u to vreme guverner države Njujork, otvorio je Igre, iste godine postao predsednik Sjedinjenih Država.

Takmičenja su održana na Oval stadionu i bob stazi na brdu Vajtfejs i pored silnih protesta vlasnika zemlje i šume koje je staza presekla.

Zanimljivo je da su na istim mestima, uz dosta renoviranja i novih ulaganja, održana i takmičenja na Igrama 1980. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Zimski sportovi

Vidi sve
Aktuelno

Ski fest okupio 500+ učesnika na Kopu

U periodu od 20-24. marta 2024. godine na Kopaoniku je održan 31. po redu Ski festival sporta za sve koji je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, Ministarstva sporta i Sportskog saveza Srbije organizovala Asocijacija sport za sve Srbije.

Asocijacija sport za sve Srbije

12:05

39 d

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu