Nova vest
Zimski sportovi

Ponedeljak, 15.02.2010.

11:19

Jakov Fak: "Boriću se do kraja"

Jakov Fak osvojio je prvu medalju na Igrama u Vankuveru za Hrvatsku i tako još jednom priredio senzaciju. Pre godinu dana u južnokorejskom Pjeongčangu bio je takođe treći, u trci na 20 kilometara na Svetskom prvenstvu. Tada je pobedio Bjerndalen, a legendarni Norvežanin je u olimpijskom sprintu bio tek sedamnaesti. Trku su obeležile senzacije, prouzrokovane lošim vremenskim uslovima pa su takmičari koji su imali niske startne brojeve imali i veliku prednost. Pobednik, Francuz Žaj, ima jednu pobedu u Svetskom kupu u karijeri, zanimljivo, baš u Vankuveru prošle godine.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Faku je najbolji plasman u Svetskom kupu jedno 15. mesto.

"Ovo je najsrećniji dan u mom životu, najveći uspeh u karijeri. Ovo su Olimpijske igre, jednom u četiri godine," rekao je posle trke razdragani Fak, "Zahvaljujem se prvo onima koji su mi najviše pomogli, mojoj porodici i mooj devojci. Hvala i ljudima koji su odlučili da nosim zastavu na svečanom otvaranju, pokazao sam da nisu pogrešili. Ova sezona nije dobro počela za mene, nakon 2009. sam se nadao boljim rezultatima, sada je sve u redu."

Fak će nastupiti i u utorak, kada je na rasporedu dohvatna trka na 12,5 km, na kojoj će bijatlonci startovati sa zaostatkom koji su napravili u sprintu.

"Nadam se da ću nastupiti u svim trkama. Potrudiću se svakako da dam sve od sebe. Rekao sam i pre ove trke, ako sve bude kao na treningu, ako se potrudim koliko mogu, biće i rezultata," rekao je osvajač bronzane medalje u bijatlonu, ne prihvativši da je pred dohvatnu trku favorit, "Trudiću se. Boriću se do kraja."

Slovenački mediji: "I naša medalja!"

Najzanimljiviji pristup Fakovoj medalji imali su slovenački mediji. Hrvatski bijatlonac bio je na korak od toga da uzme slovenačko državljanstvo i trenira sa takmičarima iz Slovenije.

"Treće mesto osvojila je hrvatsko-slovenačka senzacija Jakov Fak", pišu slovenački mediji, "Fak je bio precizan u svih deset pokušaja na streljani, te je tim uspehom za 3.4 sekunde prestigao najboljeg Slovenca Bauera".

Slovenci podsećaju da je Fak pred Igre izjavio da će "još čekati da se ispune obećanja hrvatskog saveza koja je dobio posle svetskog prvenstva i prve 'velike' bronzane medalje.

U izveštjau Eusrosporta insistira se da je vreme presudilo. Osvajači medalja imali su niske startne brojeve a ostali takmičari kretali su i pucali po neveremenu.

"Pobednici bijatlonske trke na 10 km su Francuz Vincent Žaj i majka priroda. Oboje su u Vistler Olimpik parku demonstirali majstorstvo", pun je cinizma izveštač JuEs Tudeja.

"Bila je ovo najnepoštenija trka za koju znam. Skijaši koji su kretali usred mećave nisu imali nikakve šanse. Nažalost, i ja sam bio među njima," rekao je najveći američki adut Tim Burk.

Sledeći okršak bijatlonaca zakazan je za utorak, na programu je dohvatna trka na 12,5km, sledi individualna trka na 20km 18. februara, mas start na 15km tri dana kasnije, a sve se završava trkom štafeta, 26. februara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

8 Komentari

Podeli:

Zimski sportovi

Vidi sve
Aktuelno

Ski fest okupio 500+ učesnika na Kopu

U periodu od 20-24. marta 2024. godine na Kopaoniku je održan 31. po redu Ski festival sporta za sve koji je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, Ministarstva sporta i Sportskog saveza Srbije organizovala Asocijacija sport za sve Srbije.

Asocijacija sport za sve Srbije

12:05

41 d

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu