Nova vest
Tenis

Subota, 10.09.2016.

03:40

Sada i na US openu – Vavrinka sa Novakom za titulu!

Švajcarski teniser Stan Vavrinka igraće protiv Novaka Đokovića u finalu US opena, posle trijumfa nad Keijem Nišikorijem.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Sada i na US openu – Vavrinka sa Novakom za titulu!
Photo by Chris Trotman/Getty Images for USTA

Vavrinka je izgubio prvi set, ali je uspeo da preokrene i savlada Japanca rezultatom 4:6, 7:5, 6:4, 6:2, posle više od tri sata igre.

Đoković je prethodno pobedio Gaela Monfisa takođe u četiri seta, a to će biti 24. epizoda velikog rivalstva u kojem Novak vodi 19-4.

U uvodnom delu meča nije bilo previše uzbuđenja, pa je Nišikori napravio prvi značajniji korak pri rezultatu 2:2, posle nekoliko sigurnih servis gemova na obe strane. Iskoristio je nešto slabiji gem rivala, došao do dve brejk lopte i već prvu iskoristio. Vavrinka je mnogo slabije počeo duel – do tog trenutka šest puta je bekhend slao u aut ili u mrežu, a često je stajao po nekoliko metara iza osnovne linije, odakle je potpuno bezopasan.

Japanac je nastavio da leti po terenu i dominira do kraja seta, pošto je rivalu dozvolio dva ili više poena u servis gemu samo kada je servirao za vođstvo. Uzbuđenja ipak nije bilo i prvim asom u meču je došao do seta – 4:6.

Iako su odigrali deset gemova u prvom delu igre, set je trajao manje od pola sata i činilo se da će meč biti ekspresno završen kada je Kei otvorio drugi impresivnim brejkom. Vodio je 2:0 i mali pad koncentracije koštao ga je mirnije završnice. Napravio je duplu servis grešku, potom još dve neiznuđene i Švajcarac se rezultatski vratio u set.

Osim rezultata, to je bio trenutak kada je Stan polako dolazio do karakteristične igre. I dalje je bio nešto dalje od linije, ali su bekhendi počeli da ulaze, baš kao i servis. Odlučujući period viđen je sredinom seta kada je sedmi igrač planete prokockao šest brejk lopti u dva gema. Vavrinka se iščupao i sada je bio red na njega da pripreti. Nišikori je spasao set loptu u desetom, ali nije u 12. gemu i došlo je do izjednačenja – 7:5.

Iako je nivo igre finaliste iz 2014. godine bio u konstantnom padu, ponovo je prvi izborio brejk loptu. Imao je šansu da povede 2:1, nije uspeo i momentalno je stigla kazna. Nekoliko dužih razmena dobio je momak rođen u Ženevi, kod prve prilike nije imao šanse da vrati as servis, ali je kod druge nadjačao rivala i naterao ga na grešku. Sada je došao red na njega da pleše po terenu, sve je bilo savršeno do šestog gema, kada je ponovo stao. Nalet dobre igre nije bio dugog daha – Nišikori je poslao nekoliko dubokih riterna, pogodio forhend paralelu i vratio brejk.

Usledila je desetominutna pauza tokom koje je zatvoren krov na najvećem teniskom stadionu na svetu, pošto je počela kiša u Njujorku. Prešlo se na dvoranske uslove, vlažnost je postajala još veća, ali je sa njom rastao i kvalitet tenisa. Švajcarac je sjajnim servisima izvukao težak gem, a onda drugi put oduzeo servis rivalu za 2- u setovima – 6:4.

Treći teniser planete igrao je kao u transu u tim trenucima, pogađao je šta je poželeo i samo je bilo pitanje kada će napraviti odlučujući korak ka trijumfu. Spektakularnim udarcima napravio je brejk i prvi poen koji je dozvolio Keiju u četvrtom setu bio je u trećem gemu kada je napravio dvostruku servis grešku. Ni sledeća ga nije mnogo koštala, pa je posle samo nekoliko minuta potvrdio stečenu prednost.

Vođstvo od 3:0 nikako nije značilo i siguran set, odnosno trijumf – potvrda je stigla samo dva gema kasnije. Prvo se Japanac upisao na semafor, potom sačekao užasan servis gem rivala i smanjio na 3:2. Rolekoster se nastavio, Stanov bekhend je ponovo proradio i doneo mu 4:2.

Bilo je jasno da su uslovi za igru veoma teški, baš kao u prvom polufinalu između Đokovića i Monfisa. Iznurujuća borba teže je pala Nišikoriju koji do kraja nije uspevao da pripreti i na drugo Grend slem finale će morati da čeka sledeću priliku.

S druge strane, Vavrinka će u reprizi prošlogodišnjeg Rolan Garosa, boriti sa Novakom za trofej i osvajanje trećeg od četiri najveća turnira u karijeri.

Finale je na programu u nedelju od 22 sata po srednjoevropskom vremenu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

139 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu