Nova vest
Tenis

Utorak, 21.08.2007.

21:09

Vimbldon - ženska konkurencija

Ovogodišnji Vimbldon protekao je u znaku kiše, koja je neprestano ometala igračice i neke mečeve dovela na ivicu regularnosti. Finale je bilo senzacionalno – Venus Vilijams protiv Marion Bartoli. Venus je ponovo pokazala da sestre Vilijams nikad ne treba otpisivati, do finala je stigla brilijantnom igrom, ne izgubivši nijedan set od četvrte runde. Sa druge strane, Francuskinja je pružila najbolje partije u karijeri, u polufinalu napravila čudo eliminisavši Žistin Enan, ali nije imala snage za trofej – 6:4, 6:1 za Vilijams. Trebalo bi istaći razočaravajući nastup Jelene Janković i veliki proboj 16-godišnje Tamire Pašek, koja je pobedila Golovin i Dementijevu, pre nego što je izgubila od Kuznjecove u osmini finala.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Žistine Enan, Šahar Per i Lusi Šafarova su lagano odradile svoj posao prvog dana, dok je Serena Vilijams morala da nadoknadi brejk zaostatka u prvom setu, ali je ipak rutinski savladala Dominges Lino – 7:5, 6:0. Francuskinja Kamil Pin je, baš kao i na Australijen openu, bila nadomak velikog iznenađenja, ali je poklekla u odlučujućim trenucima meča sa Pati Šnider – 6:1, 4:6, 8:6. Pin je odlično servirala (82% ubačenih prvih servisa), a Šniderova nije igrala svoju igru, bila je preterano agresivna i očigledno potcenila protivnicu, što joj se na kraju ipak nije obilo o glavu. Rovita Martina Hingis je jedva prošla Naomi Kavadej, Britanku sa ’specijalnom pozivnicom’ – 6:7, 7:5, 6:0. Spasla je Švajcarkinja dve meč lopte u drugom setu i izbegla sudbinu iz 1999. godine, kada je na startu poražena od Jelene Dokić.

Ala Kudrjavceva je bila blizu velike pobede protiv Venus Vilijams, ali se Amerikanka nekako ’iščupala’ – 2:6, 6:3, 7:5. Ruskinja je totalno kontrolisala poene na početku meča i maestralno koristila loš servis Vilijamsove. Kudrjavceva je igrala odvažno, često je napadala (19 ’vinera’ i 27 grešaka), ali Venus je, uz dosta sreće, rešila drugi set u svoju korist. Napeto je bilo i u odlučujućem setu, ali živci Kudrjavceve nisu izdržali, Viljamsova je napravila brejk i odservirala za meč bez izgubljenog poena. Kuznjecova je takođe izgubila prvi set protiv Julije Vakulenko, ali je zatim proigrala i pobedila sa 3:6, 6:4, 6:3. Jankovićeva, Petrova i Moresmo su brzo prošle dalje, a za nijansu teži posao imale su Čakvetadze i Šarapova.

Estonka Karin Knap pružila je dostojan otpor Vajdišovoj, ali je Čehinja ipak pobedila sa 7:6, 6:2. Ališa Molik je snažnim udarcima parirala Sereni Vilijams tokom celog prvog seta, ali je protraćila sav trud sa tri uzastopne greške iz forhenda u taj brejku. Borila se Australijanka i u drugom setu, ali bilo je prekasno za nešto više – 7:6, 6:3. Anabel Medina Gariges je poražena od Ruano Paskval, Samanta Stosur od Milagros Sekuere, dok su ostale nositeljke, predvođene Enanovom i Jankovićevom, lako obezbedila prolaz u narednu rundu.

Četvrti dan je protekao slično, Venus, Šarapova i Moresmo prepustile su svojim rivalkama po 3,4 gema i brzo prošle dalje, dok je Hantuhova odigrala tvrd meč sa Lihovcevom – 7:5, 7:6. Trinaesta nositeljka Dinara Safina poražena je od Japanke Akiko Morigami sa 6:3, 7:5. Na tom meču bilo je čak 10 brejkova, Ruskinji nije išao servis, a ni udarci sa osnovne linije nisu najbolje funkcionisali. Ubrzo joj je opalo samopouzdanje, pa je odustala od svoje ofanzivne igre i povukla se u defanzivu, što je Morigami iskoristila, napravila 29 direktnih poena i stigla u treću rundu. Tatajna Golovin je nastavila sa

razočaravajućim igrama, a mlada Austrijanka Tamira Pašek zabeležila je vredan rezultat – 6:2, 3:6, 6:1.

Jedan od najkvalitetnijih mečeva celog turnira odigrale su Jelena Janković i Lusi Šafarova u trećem kolu, a Srpkinja je pobedila sa 5:7, 7:6, 6:2. Obe teniserke su konstantno udarale ravno, jako i precizno, a poeni su pritom trajali vrlo dugo, kao da se igra na šljaci. Čehinja bi povremeno promenila ritam izlaskom na mrežu, Jelena je stizala nemoguće loptice i bilo je pitanje koja će duže izdržati u fantastičnom tempu koje su nametnule. Na 1:1 u setovima usledila je pauza zbog kiše, koja je više prijala Jankovićevoj – Šafarova je počela da greši, Jelena je ušla malo više u teren, krenula agresivnije da napada i tako došla do pobede.

Martina Hingis je poražena od Lore Grenvil sa 6:2, 6:4, a odmah posle meča je zažalila što je povređena uopšte došla na Vimbldon. Mihala Krajiček je u uzbudljivom dvoboju savladala Anu Čakvetadze sa 7:6, 6:7, 6:2, a Pati Šnider je još jednom pobedila sa 8:6 u trećem setu, ovaj put protiv Aljone Bondarenko. Enan i Serena su nastavile rutinski da pobeđuju, a Bartoli je iznenađujuće lako izašla na kraj sa Šahar Per – 6:2, 6:4. Šestog dana na programu su bila dva meča treće runde, a Šarapova i Moresmo nisu imale problema sa Sugijamom i Santanđelo.

Pati Šnider je bila vrlo umorna od prethodnih mečeva i nije mogla da se nadigrava sa Žistin Enan, pa je Belgijanka obezbedila četvrtfinale za samo 56 minuta – 6:2, 6:2. Serena Vilijams je dokazala kakav je borac u duelu sa Hantuhovom, pošto je, uprkos povredi i ograničenom kretanju na terenu, uspela da izvuče maksimum iz sebe i trijumfuje sa 6:2, 6:7, 6:2. Njena starija sestra Venus je izgubila set od Morigami, ali je ipak prošla dalje, baš kao i Kuznjecova, Ivanovićeva i Vajdišova. Tamira Pašek je napravila novo iznenađenje, a žrtva je bila Jelena Dementijeva – 3:6, 6:2, 6:3.

Jelena Janković je pružila vrlo lošu partiju u meču sa Marion Bartoli i na kraju je poražena sa 3:6, 7:5, 6:3. Prekidi zbog kiše bili su česti tokom duela, a Jelena bi se svaki put na teren vraćala igrajući lošije nego prošli put. Servis joj je bio katastrofalan, Francuskinja je neretko ulazila i po čitav metar u teren prilikom riterna i to se isplatilo, napravila je odlučujući brejk na 4:3 i privela meč kraju. Ivanovićeva je dominirala u prvom setu protiv Nadje Petrove, slala je loptice gde je poželela i lako došla do 6:1. Usledio je prekid zbog kiše, Ivanovićevoj je popustila koncentracija i Ruskina je izjednačila. Prelomni brejk u trećem setu Petrova je poklonila Srpkinji duplom servis greškom, a Ana je, posle kraćeg prekida zbog kiše, blistavim forhendom završila posao – 6:1, 2:6, 6:4. Ameli Moresmo je napravila čak 14 dvostrukih servis grešaka, igrala je nesigurno, a to je na pravi način iskoristila Nikol Vajdišova i plasirala se u četvrtfinale – 7:6, 4:6, 6:1. Kuznjecova je prekinula niz iznenađenja Tamire Pašek i lako pobedila sa 6:3, 6:2.

Žistin Enan je drugi put zaredom savladala Serenu Vilijams na Gren slem takmičenju – 6:3, 4:6, 6:3. Belgijanka nije konstantno dobro servirala, ali je uspevala da taktički odservira sjajno u ključnim trenucima. U odlučujućem setu brzo je napravla dva brejka prednosti, kasnije izgubila jedan, ali je forsirajući Serenin bekhend obezbedila prolaz u polufinale. Venus Vilijams je na neverovatan način eliminisala Mariju Šarapovu u zaostalom meču osmine finala, dozvolivši joj samo 10 poena na svoj servis tokom celog meča – 6:1, 6:3. Marion Bartoli je nadoknadila deficit od jednog seta i izbacila Mihaelu Krajiček sa 3:6, 6:3, 6:2.

Ana Ivanović je demonstrirala ogroman napredak u četvrtfinalnom meču sa Vajdišovom, pogotovo na psihičkoj bazi. Gubila je Srpkinja sa 1:0 u setovima, imala brejk zaostatka u drugom, a onda i 3:5 u odlučujućem setu, ali je uspela da spasi tri meč lopte i trijumfuje sa 4:6, 6:2, 7:5. Ana je na agresivnu igru Čehinje odgovarala bekhend slajsom i mudro čekala priliku za napad iz forhenda, a u finišu meča je vratila nekoliko vrlo teških loptica. Venus Vilijams je pobedila Kuznjecovu sa 6:3, 6:4 za 85 minuta. Bio je to vrlo kvalitetan duel, svaki sledeći udarac bio je bolji i jači od prethodnog, a neka nadigravanja sa osnovne linije podsećala su na muški tenis. Amerikanka se bolje snašla, češće je nešto ’mekšim’ udarcima menjala ritam i to je jedan od razloga njenog prolaska u polufinale.

Vilijamsova je apsolutna kontrolisala ceo tok meča sa Anom Ivanović, srpska teniserka ni u jednom trenutku nije ’pronašla’ udarac i bila ravnopravan rival, pa je ubedljiva pobeda Amerikanke bila logičan epilog te polufinalne priče – 6:2, 6:4. Senzaciju turnira priredila je Marion Bartoli, koja je u drugom polufinalu eliminisala Žistin Enan sa 1:6, 7:5, 6:1. Francuskinja, koja nikada ranije nije prošla četvrto kolo na Gren slemu, odigrala je prvi set vrlo nervozno, a kada je shvatila da je već postigla ogroman uspeh, krenula je rasterećenije i konstantno napadala Enanovu karakterističnim dvoručnim forhendom. Bartoli je spasla dve brejk lopte u finišu drugog seta, a zatim od rezultata 5:5 osvojila sedam gemova u nizu i obezbedila finale.

Iako je Venus u finalu trijumfovala sa 6:4, 6:1, Bartoli je pružila mnogo jači otpor nego što to konačni rezultat pokazuje. Ponovo je Francuskinja forsirala vrlo agresivnu igru, ali dug korak Amerikanke omogućio joj je da sustigne veliki broj loptica, a kada je stabilizovala bekhend, sumnje u četvrti trofej na Vimbldonu više nije bilo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Tenis

Ribakina se namučila, kraj za Žaber

Kazahstanska teniserka Jelena Ribakina plasirala se u četvrtfinale turnira u Štutgartu, pošto je pobedila 19. teniserku svera Ruskinju Veroniku Kudermetovu posle tri seta, 7:6, 1:6, 6:4.

Beta

18:42

6 h

U fokusu

Vidi sve