Nova vest
Tenis

Utorak, 21.08.2007.

18:56

Otvoreno prvenstvo Australije - muška konkurencija

Iako nije odigrao nijedan pripremni turnir, prvi teniser sveta Rodžer Federer je zapanjujuće lako trijumfovao na Otvorenom prvenstvu Australije, prvom Gren slem turniru u 2007. godini. Švajcarac nije izgubio ni set, a najbolju demonstraciju moći imao je nad nesrećnim Endijem Rodikom, kojeg je u polufinalu ubedljivo dobio – 6:4, 6:0, 6:2. Takmičenje su obeležile i fenomenalne partije Fernanda Gonsalesa, koji je bio za koplje iznad ostalih (osim Federera) i na putu do finala maksimalnim rezultatom pobedio Blejka, Nadala i Hasa. Prošlogodišnji vicešampion Markos Bagdatis eliminisan je već u drugom kolu, a u ranoj fazi ispali su i Ljubičić i Nieminen.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Već prvi dan turnira doneo je nekoliko uzbudljivih duela – Safin se, kao i uvek, mučio sa autsajderom na startu, ovaj put je u pet setova pobedio Bendžamina Bekera. Mardi Fiš je napravio prvo iznenađenje savladavši Ivana Ljubičića sa 4:6, 7:6, 6:4, 6:4. Bio je to meč sa samo 3 brejka, a ključ Fišovog uspeha bio je upravo u brejk prilikama – iskoristio je jedinu u četvrtom setu, a uspeo je da neutrališe 6 od 7 Ljubičićevih tokom celog meča. Mladi Amerikanac Sem Kveri eliminisao je Hosea Akasusa, 27. nosioca, a Zak Fleišman je pobedio 30. nosioca Agustina Kaljerija. Neočekivano težak meč imao je Rodik protiv Džoa-Vilfreda Tsonge – 6:7, 7:6, 6:3, 6:3. Oba tenisera su topovski servirala, a Francuz je pobedio u prvom taj brejku sa neverovatnih 20-18. Rodik je bio u zaostatku u drugom setu, ali je uspeo da vrati brejk i izjednači u setovima. U naredna dva seta Tsonga je nastavio sa agresivnom igrom, ali nije pogađao u tolikoj meri. Na to se nadovezala i Rodikova bolja igra, pa je pitanje pobednika bilo rešeno. Federer je gubio 5:3 u prvom setu od Bjorna Faua, ali se čak ni tada na licu Nemca, inače specijaliste za dubl, nije videla nada u pobedu – 7:5, 6:0, 6:4. Novak Đoković je skrenuo pažnju medija ’počistivši’ Nikolasa Masua sa 6:1, 6:1, 6:0.

Lejton Hjuit je poprilično uplašio domaću publiku u meču sa snažnim Amerikancem Majklom Raselom, ali je ipak uspeo da nadoknadi 0:2 u setovima i brejk zaostatka u trećem – 3:6, 2:6, 6:3, 6:3, 6:3. Rafael Nadal je, poučen iskustvom sa prošlogodišnjeg Vimbldona, ozbiljno ušao u susret sa Robertom Kendrikom i pobedio sa 7:6, 6:3, 6:2. Španac je napravio samo 14 neiznuđenih grešaka i nije dozvolio Amerikancu nijednu brejk loptu. Janko Tipsarević je bio na pragu podviga protiv Davida Nalbandijana, propustio je meč loptu u 10. gemu trećeg seta, a posle je bio primoran da preda zbog vrućine – 6:7, 4:6, 7:6, 6:0, 2:1. Davidenko, Blejk, Berdih i Marej su bez poteškoća prošli dalje, a za nijansu više posla imali su Gonsales i Nieminen. Robin Soderling je ponovo pokazao da previše oscilira u igri i da će teško u Top 10, pošto je poražen od Florijana Majera sa 3:2 u setovima.

Federer i Rodik su rutinski obavili svoje zadatke u drugoj rundi, a Gael Monfis je eliminisao Markosa Bagdatisa sa 7:6, 6:2, 2:6, 6:0. Kipranin očigledno nije bio psihički spreman da ponovi prošlogodišnji nastup, a u njegovoj igri nije bilo žara i borbenosti, koja ga inače krasi. Safin je odigrao još jedan triler, ali se ponovo provukao, protiv Izraelca Dudija Sele – 6:3, 5:7, 4:6, 7:6, 6:0. Pitanje je šta bi se dogodilo da kiša nije počela da pada tokom četvrtog seta, kada je Sela očigledno bio u prednosti, i rezultatski i psihički. Safin je posle 15-minutne pauze popravio servis i moćnim udarcima sa osnovne linije dokrajčio rivala. Gaske je lako izašao na kraj sa Delićem, baš kao i Đoković sa Lopesom. Vejn Arturs, australijski veteran, zabeležio je drugu pobedu, i to protiv Zaka Fleišmana, a Danai Udomčoke je eliminisao Huana Karlosa Ferera.

Četvrti dan doneo je vrlo malo dramatičnih mečeva, pošto su skoro svi nosioci bez problema obezbedili prolazak u treću rundu – Blejk, Hjuit, Nadal, Davidenko, Marej, Vavrinka... Ipak, da dan ne prođe bez uzbuđenja pobrinuli su se Del Potro i Gonsales – mladić iz Argentine je vodio sa 2:1 u setovima, ali je nažalost morao da preda meč kada je gubio sa 4:0 u petom setu, nakon skoro tri i po sata igre.

Južni je bio u odličnoj formi na startu sezone, ali Federer je bio predobar u meču trećeg kola – 6:3, 6:3, 7:6. Francuz Gael Monfis je napravio 37 neiznuđenih grešaka protiv Rišara Gaskea, što je njegov staloženi sunarodnik iskoristio i pobedio sa 6:0, 4:6, 7:5, 6:3. Safin je pružio najbolji meč na turniru, ali je Endi Rodik pobedio zahvaljujući većoj koncentraciji u taj brejkovima – 7:6, 2:6, 6:4, 7:6. Zanimljivo je da je Rus imao čak 8 asova više od Rodika (22-14) i da je ukupno osvojio samo 7 poena manje. Tomi Robredo je zaustavio mladog Sema Kverija sa 6:4, 6:7, 6:2, 6:1, a Vejn Arturs je povredio koleno i predao Mardiju Fišu nakon samo tri odigrana gema.

U dvoboju dva Amerikanca Džejms Blejk je odoleo Robiju Džinepriju, specijlaisti za tvrde podloge – 7:6, 7:5, 6:2. Nadal je ’samleo’ Vavrinku sa 6:2, 6:2, 6:2, a u finišu meča je pogodio liniju na neverovatan način, poslavši lopticu pored mreže! Nikolaj Davidenko je pružio fenomenalnu partiju protiv Fabrisa Santoroa, a za dva sata koliko je trajao meč, napravio je čak 62 direktna poena – 7:6, 6:2, 6:2. Gonsales je imao 33 ’vinera’ i dve neiznuđene greške u prva dva seta protiv Lejtona Hjuita, forhendom je pogađao linije, a bekhend mu je bio znatno sigurniji nego ranije – 6:2, 6:2, 5:7, 6:4.

Đoković nije uspeo da pruži ozbiljniji izazov Federeru, a Tomaš Berdih je neočekivano lako savladao Dmitrija Tursunova – 6:2, 6:1, 6:1. Tomi Robredo je nastavio sa odličnim partijama, pošto je, slobodno se može reći, napravio iznenađenje pobedivši Rišara Gaskea sa 6:4, 6:2, 3:6, 6:4. Šesnaesti nosilac David Ferer nije izdržao fantastičan servis i pribranost Mardija Fiša, koji je trijumfovao posle 2 časa i 30 minuta – 6:1, 7:6, 2:6, 7:5. Has je maksimalnim rezultatom pobedio Majera, a Rodik je u vrlo napetom okršaju savladao sjajnog Marija Ančića – 6:3, 3:6, 6:1, 5:7, 6:4.

Endi Marej je vodio sa 1:0 u setovima i 4:1 u drugom protiv Rafaela Nadala, ali je Španac zatim osvojio 5 uzastopnih gemova i došao do izjednačenja. Marej je osvojio treći set, iako je imao brejk zaostatka, ali je Maljorčanin uspeo da spasi 5 brejk lopti u četvrtom gemu narednog, a zatim je oduzeo servis Škotu i došao do 2:2 u setovima. Nadal je odmah poveo u petom setu i, nakon još nekoliko propuštenih brejk šansi Mareja, priveo kraju duel sa najviše preokreta na čitavom AO – 6:7, 6:4, 4:6, 6:3, 6:1. David Nalbandijan je poražen od Tomija Hasa sa 4:6, 6:3, 6:2, 6:3. Treba reći da je Argentinac ceo turnir odigrao ispod svog nivoa, dva puta je morao da spašava meč loptu u prethodnim kolima, protiv Tipsarevića i Grožana. Tomaš Berdih je bio odličan u meču sa Davidenkom, ali nije izdržao jak tempo igre nametnut od strane Rusa – 5:7, 6:4, 6:1, 7:5. Gonsales je razornom forhendu pridodao servis vredan poštovanja, pošto je u meču sa Blejkom odservirao čak 18 asova, ubacio 70% prvih servisa i pobedio sa 7:5, 6:4, 7:6.

U duelu dva srednjoškolska druga Endi Rodik nije imao milosti prema Mardiju Fišu – 6:2, 6:2, 6:2. Nekadšnji ’broj 1’ napravio je samo 4 neiznuđene greške i izgubio svega 14 poena kada je servirao. Federer je četiri puta izgubio servis protiv Tomija Robreda, ali je na terenu delovao vrlo sigurno i njegov prolaz dalje nije bio pod znakom pitanja – 6:3, 7:6, 7:5.

Fernando Gonsales je u okršaju sa Rafelom Nadalom pružio fenonemalnu partiju, Španac je bio u podređenom položaju sve vreme, a na svaki njegov dobar potez Gonsales je imao bar duplo bolji odgovor – 6:2, 6:4, 6:3. Velika bitka viđena je između Tomija Hasa i Nikolaja Davidenka, a Nemac je bio uspešniji u 3 časa i 19 minuta dugom meču – 6:3, 2:6, 1:6, 6:1, 7:5.

Endi Rodik je u duel sa Federerom ušao nadajući se da konačno može da uradi nešto više, a i publika je očekivala neizvestan duel, uzdajući se u prošlogodišnji meč na US openu, kada je Amerikanac pružio dostojan otpor. Ipak, Švajcarac je odigrao bez greške, pogađao je neverovatne skraćene dijagonale, odlično servirao i došao do finala za samo 1 sat i 19 minuta – 6:4, 6:0, 6:2. Fernando Gonsales je ponovo odigrao ceo set bez ijedne neiznuđene greške, zasipao je Hasa direktnim poenima i lako obezbedio sebi prvo Gren slem finale – 6:1, 6:3, 6:1.

Gonsales je vodio sa 5:4 i imao dve vezane set lopte u prvom setu finala, i to na svoj servis, ali je dozvolio Švajcarcu da se vrati u set i kasnije pobedi u taj brejku. Obojica su fenomenalno servirali u drugom setu, ali je Federer uspeo da napravi brejk u sedmom gemu i dođe do nedostižnog vođstva od 2:0. Prvi teniser sveta je u celom setu izgubio samo dva poena na svoj servis, a Čileanac, ne računajući sedmi gem, svega tri. Identičan scenario viđen je i u trećem setu, Federer pravi brejk u sedmom gemu i divnim ’vinerima’ osvaja treći trofej u Melburnu – 7:6, 6:4, 6:4.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve