Nova vest
Košarka

Subota, 28.08.2010.

18:45

Srbija deklasirala Angolu, Rašić najefikasniji sa 22 poena

Košarkaši Srbije počeli su Svetsko prvenstvo u Turskoj ubedljivom pobedom nad Angolom sa 94:44 (25:9, 18:9, 34:14, 17:12).

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Default images

Šampion Afrike bio je nemoćan u svim segmentima igre. Srbija je dominirala u skoku i asistencijama, a najefikasniji pojedinac bio je Aleksandar Rašić sa 22 poena (šest trojki).

Duško Savanović je dodao 13 uz sedam skokova, Milan Mačvan je postigao 11, a Kosta Perović devet uz šest skokova. Sa druge strane Sipriano je bio najefikasniji sa 11 poena, Moraiš je dodao osam.

Najbolji igrač Srbije na ovom meču Aleksandar Rašić postigao je prve poene za Srbiju na Svetski prvenstvima.

Košarkaši Srbije meč su otvorili snažnom odbranom i sjajnim šutem za tri poena. Rašić je odmah trojkom pokrenuo seriju, a nju je nastavio Perović zakucavanje na asistenciju plejmejkera Partizana. Posle startnih 7:6, Srbija pravi veliku razliku. Rašić ponovo pogađa za tri, a prvu dvocifrenu prednost doneo je Bjelica, takođe pogotkom iza linije za tri poena. Fenomenalni Rašić potom je potvrdio sjajnu šutersku formu sa nove dve trojke za 23:9. Do kraja perioda Srbija je postigla još dva poena za velikih 16 razlike.

U drugom periodu naši košarkaši samo su nastavili da "dižu" razliku protiv nemoćnog rivala. Ivković je raspodelio minutažu, pa je glavni košgeter postao Savanović. Jedini način da Angola eventualno smanji razliku bio je šut sa distance, ali košarkaši Angole nisu uspevali da stvore dobru poziciju. Do poluvremena Srbija je stigla do 43:18. Naši košarkaši dominirali su u skoku (28/13) i asistencijama (13/3), a odlično je funkcionisao šut za tri poena (8/22).

I treći period "orlovi" su otvorili trojkom, svoju drugu postigao je Bjelica, a posle sjajne akcije položio je Rašić koji je kasnije pogodio i svoju petu trojku iz šestog pokušaja. Sa druge strane, i Angola je iskoristila svaki svoj napad, pogađao je Moraiš koji je jednom iskoristio nepažnju Bjelica i zakucao pošto je ukrao loptu.

Naš tim nastavio je sa odličnom igrom, sjajan je bio Veličković koji je naizmenično pogađao i asistirao, a polovinom perioda Srbija je stigla do plus 30 (57:27).

Ova ubedljiva prednost omogućila je košarkašima Dude Ivkovića da malo zabave i malobrojnu publiku u Kajzeriju, pa su Veličković i Mačvan pogađali posle atraktivnih akcija i asistencija pa je brzo bilo i više od 40 razlike (75:31). Čak ni tada naši reprezentativci nisu smanjili tempo, pa su nastavili da melju rivala timskom igrom. Na kraju četvrtine bilo je 77:32.

U poslednjoj četvrtini Srbija nije bila efikasna kao u prve tri, znatno je smanjila tempo igre, ali je lagano održavala prednost i uvećala je na 50 poena. Na kraju je bilo 94:44, što je fenomenalna uvertira pred duel sa Nemačkom u nedelju od 18 časova.

Pre osam godina u Indijanapolisu Jugoslavija je u prvom kolu pobedila Angolu sa takođe 50 razlike, bilo je 113:63. Na kraju je osvojena titula prvaka sveta, videćemo šta će biti na kraju turnira u Turskoj.

U prvom meču grupe A, u kojoj igra Srbija, Australija je jedva savladala Jordan 76:75. U poslednjem terminu dana, od 20.30h, sastaju se Nemačka i Argentina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

104 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu