Nova vest
Košarka

Sreda, 18.08.2010.

12:58

Žoakim Gomeš, najbolje što Angola ima

Reprezentacija Angole osvojila je 10 od 11 šampionata Afrike od 1989. godine, i definitivno je simbol košarke na tom kontinentu, a čovek koji je u poslednjoj deceniji prva zvezda ekipe je 28-godišnji Žoakim Gomeš.

Izvor: AG

Autor: AG

Default images

Gomeš je rođen u Luandi, prestonici i najvećem gradu Angole, visok je 203 centimetra i igra na poziciji visokog krila i centra. Profesionalnu karijeru počeo je 1998. godine u klubu Petro Atvemko I ubrzo je postao jedan od najboljih igrača lige.

Prvi poziv za nacionalni tim Gomeš je dobio 1998. godine na šampionatu Afrike do 22 godine, a već godinu dana kasnije uvršten je i u seniorsku selekciju. U sezoni 1999-00 potpisao je za Petro de Luandu, a naredne tri godine proveo je igrajući NCAA košarku za Univerzitet Valpariso u Indijani. Tokom poslednje sezone na koledžu prosečno je beležio 13,1 poen i 8,8 skokova po utakmici.

Prvo učešće na Svetskom prvenstvu imao je 2002. godine u Indijanopolisu kada je imao 11,9 poena i 5,9 skokova po utakmici. Dve godine kasnije prvi put je došao u Evropu i potpisao je za nemački Keln, da bi sledeću sezonu proveo u holandskom Den Bošu.

Najbolje partije u dresu Angole Gomeš je prikazao na šampionatu sveta 2006. kada je pomogao svojoj zemlji da dođe do impresivnog devetog mesta. Gomeš je bio lider ekipe sa 15,2 poena i 8,3 skoka po utakmici.

Gomeš igra sa puno energije i snage, što mu omogućava atetska građa. Igra veoma dobru odbranu, a njegove šuterske sposobnosti su ponekad potcenjene, što on veoma dobro koristi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu