Nova vest
Tenis

Sreda, 10.05.2017.

13:40

Đoković se muči i u Madridu, prva pobeda bez Vajde

Najbolji srpski teniser Novak Đoković plasirao se u osminu finala Mastersa u Madridu u svom prvom meču nakon što je otpustio dugogodišnji stručni štab.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Đoković se muči i u Madridu, prva pobeda bez Vajde
Photo by Julian Finney/Getty Images

Đoković je posle dosta problema i preokreta u trećem setu savladao Španca Nikolasa Almagra 6:1, 4:6, 7:5.

Novak se mučio u sredu u Madridu kao i na prethodnim turnirima ove sezone, opet je bilo previše oscilacija u njegovoj igri, ali je ostvario prvu pobedu u novoj eri bez Marjana Vajde u svom stručnom štabu.

Srbin će u sledećem kolu igrati sa boljim iz meča Žil Simon – Felisijano Lopes. Na teren će već u četvrtak.

Pošto je očajno odigrao prvi gem i napravio tri neiznuđene greške, ekspresno je vratio ispušteni brejk i počeo seriju gemova. Forhend ga je odlično služio i za manje od pola sata je dobio prvi set.

Početkom drugog odbio je nalet rivala i činilo se da je blizu trijumfa, ali je tada je počela velika borba jer 31-godišnjak iz Mursije nije želeo da odustane. Konstantno je pretio, dva puta se izvlačio od 15:40 i brejkom u finišu izborio treći set.

Pun samopouzdanja otvorio je taj deo igre brejkom i bio na pola puta do senzacionalnog trijumfa, kada se Đoković vratio. Sačekao je Novak nešto slabiji gem protivnika i uspeo da izjednači.

Đoković loše počinje odlučujući set, Almagro koristi drugu brejk šansu koju sigurnim servisom kapitaluzije u 3:0, ali Srbin ne podleže pritisku, brzo uzvraća udarac i vraća brejk za 3:3.

Usledio je period odličnog servisa obojice tenisera, ali prvi pada Almagro što Đoković ne propušta da iskoristi za brejk na 6:5, a onda posle prisiljava Španca na grešku i dobija meč.

Masters u Madridu igra se za nagradni fond od 5.439.350 evra.

Tok meča:

Đoković je svojim servisom otvorio meč, ali je već u prvom poenu požurio na mrežu i Almagro ga je prošao snažnim pasing šotom. Usledile su dve greške Novaka i veliki problem na startu, pa je pretrpeo brejk na startu, uz samo jedan osvojen poen.

Ipak, vrlo brzo se trgao i napao servis rivala – Španac je odservirao dva asa, ali je napravio dve greške i posle dobrog napada slajsom Srbin je došao do brejk šansi. Drugu je iskoristio vinerom iz bekhenda i izjednačio na 1:1.

Usledio je ekspresan gem i vođstvo od 2:1 pred prvu pravu pauzu.

Almagro je u četvrtom gemu dobrim servisima i bekhendima došao brzo do 40:15, kada je viđena najduža razmena od početka susreta. Odlučio je da je prekine drop šotom, Nole je to stigao i sačekao grešku. Tada je krenula serija poena koju je Đoković završio sjajnom kratkom forhend dijagonalom za novi brejk.

Za razliku od početka meča, bio je mnogo sigurniji u gemovima u kojima je servirao i novim gemom se odlepio na 4:1.

Tada se Almagrova igra raspala, povećao je broj grešaka, a Novak je to koristio i osvajao poene. Napravio je još jedan brejk, a onda i lako dobio sledeći gem za vođstvo u setovima – 6:1.

Drugi deo igre počeo je maratonskim gemom na servis 31-godišnjaka iz Mursije, ali ovoga puta nije dozvolio protivniku da ga ugrozi i bez brejk šanse došao do prvog gema. Iskoristio je samopouzdanje teško dobijenim gemom i odmah napao Đokovića, pa je posle greške Srbina imao 30:40.

Na brejk šansi usledila je duga razmena, Almagro je imao otvorenu paralelu, pokušao je forhendom i pogodio mrežu. Novak se izvukao i izjednačio.

Obojica igrača potom su lako osvojila po gem, za rezultat 2:2 sredinom drugog seta.

Igralo se mirno i bez previše uzbuđenja sve do rezultata 3:3, a onda je Srbin poslao nekoliko pametnih lopti na bekhend rivala. Almagro se nije snašao sa snažnim spinovima, izbacio je dve loptice u aut za 15:40. Međutim, tada je pogodio prvi servis, potom jednu kratku lopticu hrabro napao forhendom i izjednačio. Nastavio se maratonski gem, Nikolas se nekoliko puta "nudio" da izgubi brejk, ali je ipak dobio gem za 3:4.

Opasno je zapretio u sledećem gemu – sjajnim udarcima došao do 0:30, sajla je zadržala bekhend paralelu koja bi gotovo izvesno bila viner, da bi u sledećem poenu nestvarnom defanzivom Đoković došao do 30:30. Nekako je preživeo taj gem i izjednačio na 4:4.

Almagro je bio frustriran propuštenim šansama, udarci ga nisu slušali u odlučujućim trenucima, što je rezultiralo novim prilikama za Novaka. Međutim, opet je Almagro obe spasao i drugi put uzastopno se izvukao posle 15:40.

Kako to obično biva, Španac je počeo da pogađa sve što je zamislio, izborio dve brejk lopte i drugi iskoristio za izjednačenje na 1-1 u setovima – 4:6.

Gde je stao u drugom, Almagro je nastavio u trećem setu – početni udarac ga je odlično služio i lako je došao do prvog gema. Usledio je identičan odgovor Đokovića, koji nije pokazivao previše nervoze zbog propuštenih prilika, a kada se očekivalo da će izjednačiti, desilo se potpuno suprotno.

Španac je počeo da pogađa bekhende kao u najboljim danima, propustio prvu brejk šansu, ali je kod druge poslao sjajnu paralelu iz tog udarca i došao do prednosti.

Pun samopouzdanja, igrao je sve agresivnije i snažnim servisima nastavio seriju – petim uzastopnim gemom došao je do prednosti od 0:3.

Konačno je Srbin uspeo da prekine seriju domaćeg igrača i upiše se na semafor u trećem setu, a tek sredinom tog dela dočekao nešto slabiji gem Nikolasa. Servirao je Almagro dobro, ali mu sada nisu ulazili početni udarci. Na 30:30 je ubacio forhend u mrežu, da bi posle ko zna kog pokušaja Nole napravio brejk iznudivši grešku, čime je smanjio na 2:3.

Dobrom i stabilnom igrom se rezultatski potpuno vratio u meč, pre nego što je Almagro novim asovima vratio prednost na svoju stranu – 3:4. U nastavku seta obojica su bila sigurna na svoj servis, posebno Španac koji nije dozvoljavao Đokoviću da ga ugrozi (5:5).

Međutim, čim je malo opao nivo kvaliteta Almagrovog servisa, to je Srbin iskoristio, stigao do brejk šanse, a Španac je podlegao pritisku i poslao loptu u aut, pa je Novak poveo 6:5 i servirao za meč.

Nije Đokoviću bilo lako ni u ovom odlučujućem poenu, ali je uspeo da ga prelomi posle sjajnog forhenda na liniju, a potom prisili Španca na novu grešku za 7:5 i konačnu pobedu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

254 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu