Nova vest
Tenis

Subota, 14.05.2011.

20:03

Veliki Đoković u finalu Rima!

Novak Đoković plasirao se u finale turnira Masters serije u Rimu pošto je posle više od tri sata velike borbe pobedio Endija Marija sa 6:1, 3:6, 7:6(2).

Izvor: AG

Autor: AG

Default images

Đoković je bio na ivici poraza, ali je u finišu trećeg seta pokazao svoju veličinu i zabeležio je 38. uzastopnu pobedu, a 36. u 2011. godini.

Đoković će u nedeljnom finalu (16h, TVB92) igrati protiv Rafaela Nadala četvrti put ove sezone, a sada samo ostaje dilema da li će srpski teniser uspeti dovoljno da se oproavi do tog duela.

Britanac je u trećem setu imao dva puta brejk prednosti, pri rezultatu 5:4 servirao je i za meč, ali vidno iscrpljeni Đoković nije želeo da se preda, vratio se u meč, a onda je u taj-brejku pokazao zašto je trenutno bez dileme najbolji teniser sveta i dobio je Britanca šesti put u devetom međusobnom okršaju.

Za razliku od prethodna dva meča protiv Vavrinke i Soderlinga, kada je počeo slabim servis gemovima, Đoković je protiv Marija odlično počeo. Nije izgubio nijedan poen u uvodnom gemu, a u drugom je napravio brejk iz treće brejk prilike.

Britanac je prvu spasao pogodivši liniju forhend dijagonalom, drugi je neutralisao servis vinerom, ali treću nije mogao. U trećem gemu Mari je iskorisrtio nekoliko grešaka Đokovića i posle iscrpljujućih 12 minuta vratio je brejk.

Međutim, u četvrtom gemu Novak je još jednom pokazao da je definitvno najbolji teniser sveta kada su u pitanju ribrejkovi. Oduzeo je servis Britancu bez izgubljenog poena, a zatim je bez problema dobio svoj gem i poveo je sa 4:1.

Mari je, izgubivši četvrti gem defintivno psihički pao, pa je Novak do kraja seta furioznom igrom došao do vođstva od 1:0 u setovima (6:1). Podatak da Britanac nije dobio nijedan poen kada bi ubacio drugi servis u prvom setu (0-8) dovoljno govori o kvalitetu Novakove igre.

Drugi set počeo je sigurnim servisima dva tenisera, pa je Mari posle tri gema dobio duplo više gemova nego u prvom setu. Prve probleme u drugom setu na svom servisu imao je Mari u petom gemu, ali je uspešnim servisima došao do vođstva od 3:2. U šestom gemu Mari je posle duple servis greške Novaka došao do 0:30, zatim je stigao i do brejk lopte koju je iskoristio nakon što je srpski teniser poslao forhend u aut.

Imao je Đoković u sledećem gemu brejk lopteu za povratak, nije je iskoristio i Britanac je došao nadomak osvajanja seta. Prve set lopte Mari je imao na servis Đokovića (dve vezane), ali je set uzeo tek u devetom gemu iskoristivši treću priliku.

Sve loše stvari iz drugog dela drugog seta (promašen smeč i još nekoliko loših udaraca) Novak je ostavio iza sebe na startu odlučujućeg seta i dobio je startni gem bez problema. I naredna dva gema išla su 'uz servis', a onda su usledila dva vezana brejka. Prvi je napravio Đoković, a zatim je Mari posle nekoliko odlično uzvraćenih servisa vratio brejk, a zatim je uspeo i da izjednači na 3:3.

Mari je u tim trenucima delovao znatno svežije na terenu, što je i potvrdio u sedmom gemu kada je dobio treći gem za redom (drugi brejk) za vođstvo od 4:3. Đoković se ni tada nije predao, uspeo je da vrati brejk, ali je onda devetom gemu propustio nekoliko prilika da dobije svoj servis gem i povede sa 5:4. Mari je napravio novi brejk, ali ni to nije bio kraj.

Iako očigledno iscrpljen, Đoković nije želeo da se preda. Posle puno preokreta napravio je još jedan brejk nakon što je Mari odservirao duplu servis grešku, a onda su usledila dva gema bez brejka i meč je ušao u taj-brejk.

'Dodatni gem' Đoković je odigrao maestralno, izdigao se iznad umora i iznad upornog Marija, počeo je ponovo sve da pogađa i na kraju je posle tri sata i dva minuta igre zabeležio fantastičnu pobedu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

442 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu