Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 11.11.2013.

20:20

Novak nezaustavljiv, novi trofej!

Novak Đoković pobedio je Rafaela Nadala sa 6:3, 6:4 u finalu završnog Mastersa u Londonu i tako je treći put u karijeri osvojio tu titulu (2008, 2012).

Izvor: SO

Autor: SO

Default images

To je bio 22. uzastopni trijumf za Đokovića, a Nadala je savladao 17. put u 39 međusobnih okršaja.

Novak je u Londonu osvojio 41. titulu u karijeri, a sedmu ove godine, posle Australijan opena, Dubaija, Monte Karla, Pekinga, Šangaja i Pariza.

Đoković je postao prvi čovek od Ilije Nastasea koji je dobio svoja prva tri finala na Mastersu, a Rumunu je to pošlo za rukom u periodu od 1971. do 1973. godine.

Meč nije bio naročito visokog kvaliteta za standard koji su nametnuli Đoković i Nadal, ali ovako vrednoj pobedi ne gleda se u zube. Novak je meč završio sa 19 vinera i 21 greškom, a Nadal je upisao devet direktnih poena i 23 neiznuđene greške.

Nadal će godinu završiti sa 13,030 bodova, a Novak će imati 12,110, uz mogućnost da osvoji još 225 ukoliko Srbija osvoji Dejvis kup uz dve Đokovićeve pobede.

“Čestitam Rafi na neverovatnoj sezoni i na tome što završava godinu kao prvi na svetu. Ovo je sjajno mesto da se završi sezona. Hvala što cenite ono što radimo i što imate takvu strast. Nije bilo praznih stolica tokom cele nedelje, to nam mnogo znači", rekao je Đoković odmah posle finala.

"Iako je ovo individualni sport, uspeh i u tenisu dolazi sa strane i ono što rade ljudi iz naših timova veoma je važno za nas", rekao je Đoković, koji će odmah posle meča sesti u avion i doći u Beograd, gde ga od petka čeka finale Dejvis kupa.

Đoković je osvojio prvi set u kojem se igralo u serijama – 3:0 za Novaka, 3:3, pa 6:3 za srpskog tenisera. Novak je bio agresivniji, smenjivali su se periodi briljantnosti i oni sa mnogo grešaka, a na kraju je presudio bolji servis i igra sa manje oscilacija srpskog tenisera u prvom setu.

Ključni brejk u tom delu igre Novak je napravio osvojivši jedan od najlepših poena ove godine.

Drugi set Novak je dobio lakše, iako je Nadal uzeo gem više. Napravio je brejk na samom početku, zatim je u još dva različita gema imao šanse za dupli brejk, ali nije ih iskoristio.

Ipak, to ga nije pokolebalo, Nadal je samo u poslednjem gemu došao do ’izjednačenja’, ali brejk loptu u drugom setu nije imao i Đoković je više nego zasluženo slavio.

"Ovo je, bez dileme, bila najemocionalnija sezona u karijeri. Večeras sam igrao sa rivalom koji je bio mnogo bolji od mene", rekao je Nadal.

U finalu u dublu Fernando Verdasko i David Marero iznenadili su najbolji dubl planete Boba i Majka Brajana.

Tekstualni prenos meča:

Đoković je od prvog poena u meču zaigrao vrlo agresivno i češće nego uobičajeno menjao je stranu na koju šalje loptice. Osvojio je lako prvi gem na svoj servis, a u drugom je briljantnim riternima došao do tri brejk šanse.

Prvu je Nadal spasao, ali je Novak na drugoj ponovo gađao duboko i menjao ritam, pa je poveo sa 2:0. Đoković je poveo sa 3:0, a u četvrtom gemu imao je priliku da reši set – uz dve duple greške Nadala Novak je došao do brejk lopte i imao je ’aktivan’ poen, ali je pogrešio.

Ni srpski teniser nije blistao u tom gemu, napravio je još dve neiznuđene greške i Nadal je smanjio na 3:1. Đoković je za kratko vreme prevalio put od najboljeg do najlošijeg izdanja – u petom gemu je samo zahvaljujući servisu spasao dve brejk lopte, ali je gubio sve poene u razmenama i Nadal je iskoristio treću brejk priliku za 3:2.

Španac je lako uzeo još jedan gem, a Novak je potom dobrim servisima prekinuo niz rivala i poveo je sa 4:3.

To je oporavilo Đokovića, koji stiže do nove brejk lopte. Nadal je spasava servis-vinerom, ali pravi novu duplu, drugu u gemu. Usledio je najlepši poen na turniru – Novak je iz potpune defanzive odigrao izvrstan lob, a onda je dobio poen na mreži za 5:3.

Ni tu nije bio kraj – Nadal je došao do 15:30, Đoković je sledeći poen osvojio uz mnogo sreće, a onda je napadom forhendom i asom okončao set (6:3).

U prva dva gema drugog seta teniseri su razmenili po gem, a Nadal je u trećem dvema greškama forhendom pomogao Đokoviću da dođe do 0:40. Na prve dve šanse Novak je pogrešio, ali je izuzetnim riternom na trećoj iznudio grešku rivala i poveo je sa 2:1.

Đoković je rutinski osvajao ’svoje’ gemove servirajući odlično, a na 4:2 imao je priliku da prelomi meč – odličnom igrom, uz nekoliko skraćenih dijagonala došao je do dve vezane brejk lopte, ali se Nadal izvukao preciznim servisima (4:3).

Novak je ponovo lako dobio svoj gem, imao je i meč loptu na Nadalov servis, ali Španac je odigrao lep poen i bekhend paralelom je iznudio grešku suparnika, da bi potom smanjio na 5:4.

U prvom setu propuštene brejk prilike uticale su da Novaku padne koncentracija, ali sada to nije bio slučaj. Nadal jeste spasao još jednu meč loptu, sada na servis Đokovića, ali srpski teniser uzvratio je asom i potom je dočekao grešku Nadala iz forhenda za konačni trijumf – 6:3, 6:4.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

470 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu