Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 27.08.2012.

13:02

Zvezde bojkotuju Australijan Open?

Najbolji svetski teniseri mogli bi da bojkotuju Australijan Open u januaru zbog razmirica oko podele prihoda sa Gren slem turnira.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Teniske zvezde sastale su se u Njujorku pred US Open da bi diskutovalo upravo o tome i postoji mogućnost da oni odluče da igraju na nekom drugom turniru, gotovo sigurno u Dubaiju, ako ne dobiju veći deo prihoda sa četiri Gren slema.

U ovom trenutku, teniseri dobijaju manje od 20 odsto prihoda sa Gren slemova, i prema pisanju australijskih medija, oni su baš Australijan Open izabrali za bojkot jer je po pitanju finansija i geografskog položaja najslabiji Gren slem.

U pitanju, inače, nisu novčane nagrade koje dobijaju pobednici na najvećim svetskim turnirima, već novac koji dobijaju teniseri koji takmičenje završe u ranijim fazama. Na četiri Gren slema ove godine, oni igrači koji su poraženi u prvim kolima prosečno su dobijali oko 18.000 evra.

U poređenju sa tim, Rodžer Federer je za pobedu na Vimbldonu dobio skoro milion i po evra,dok je poraženi Endi Mari zaradio preko 700.000.

Uporedite procenat prihoda koji se odvaja za nagradni fond ili plate u tenisu sa ostalim sportovima. Golfer na PGA turu može da osvoji devet miliona evra. Mislim da 15. teniser na listi po zarađenom novcu svih vremena ima tek nešto više. Kada pogledate, u NBA ligi igračima ide 50 odsto prihoda. Momci, koji zauzimaju mesta od recimo 80. do 1000. na ATP listi zarađuju malo novca i sami plaćaju svoje troškove, što nije slučaj u profesionalnim sportskim timovima. Od ovakve akcije oni će profitirali“, rekao je Rodik.

Vimbldon je jedan od prvih turnira koji je poradio na tom pitanju i povećao je nagradni fond na 26 odsto ove godine upravo zbog igrača koji nisu među desetoricom najboljih na svetu. Pre nekoliko meseci o tome je pričao i Janko Tipsarević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu