Isti šampion, ali neki drugi Hamilton

Izvor: B92

Petak, 06.11.2015.

18:00

Default images
Getty Images

Od trenutka kada je prošle godine u Abu Dabiju po drugi put postao šampion videli smo nekog drugog Luisa Hamiltona, koji je postao siguran u to kakvu sliku o sebi želi da predstavi javnosti. Više nije bio onaj vozač koji je pričao samo o dešavanjima stazi, već je postao otvoren i o svim ostalim temama koje ga zanimaju, kao što su muzika i moda. Nikada, doduše, to nije krio, ali je jednostavno došao trenutak da više pokaže i svoju drugu stranu.

Praktično preko noći je postao modna ikona, neko ko se sprema da izda album, ko svaki slobodan trenutak koristi da otputuje u Sjedinjene Države da bi se tetovirao ili se ofarbao u plavo. Neko ko se druži sa poznatim ličnostima iz različitih sfera života, pa je tako jednom prilikom otkrio da se iznenadio da je poznati kreator Karl Lagerfild vrlo dobro znao ko je on kada su se sreli na jednoj modnoj reviji.

Ta promena je možda došla iznenada, ali je bilo samo pitanje kada će se desiti, a možda je u neku ruku i nešto što je bilo potrebno Formuli 1. Jer, gotovo svi vozači su praktično postali robovi svojih timova, koji kontrolišu šta smeju, a šta ne smeju da kažu. Retko ko želi da izađe iz tih okvira i priča o temama koje nemaju veze sa onim čime se bave, sem možda Danijela Rikarda, kojem se po osmehu vidi da možete da ga pitate šta god poželite i on će odgovoriti.

@kyliejenner @olivier_rousteing #hmbalmaination #latergram

A photo posted by Lewis Hamilton (@lewishamilton) on

Zbog toga je možda i čudno što je prvi čovek Formule 1 Berni Eklston, koji je od šampionata napravio poprilično zatvoren i uštogljen svet, rekao da je Hamilton najbolji ambasador sporta, za razliku od Sebastijana Fetela ili Nika Rozberga. Naravno, postoji dobar razlog za to što je rekao, koji njemu donosi mnogo, jer retko zbog koga bi članice porodice Kardašijan i brojne poznate manekenke došle na trke i privukle pažnju medija koje šampionat uopšte ne zanima.

Ipak popularnost Formule 1 bledi poslednjih godina, a dominacija Mercedesa je i te kako jedan od razloga, pa Eklston u Hamiltonu vidi nekoga ko može da zainteresuje ljude koje do sada nije zanimao taj sport. Jer, njega mnogi smatraju Džejmsom Hantom nove generacije, zbog toga što izgleda kao buntovnik u odnosu na svoje rivale i kome Formula 1 nije ceo svet.
Getty Images
Hant je sreću van svog bolida nalazio u alkoholu i ženama, a Hamilton, s druge strane, vodi i te kako sportski život, a uz zadovoljstvo koje oseća van staze konačno je postigao pravu harmoniju. Prethodnih godina smo više puta videli kakve posledice je njegov privatni život imao na njegova izdanja na stazi – koliko je grešaka napravio u vreme kada je više puta raskidao i mirio se sa Nikol Šerzinger, a ne treba zaboraviti ni sve šta se desilo pošto je otac prestao da mu bude menadžer.

U poslednjih godinu dana se oslobodio dodatnog pritiska, najbliži ga tek ponekad posećuju na trkama, a u Ostinu, kada je obezbedio treću titulu, društvo mu je pravio samo pas Rosko. Poznati prijatelji su ga bodrili redovno od početka sezone, ali iz prikrajka, jer bi ga svaki put kada je bilo najpotrebnije ostavljali da radi svoj posao. I tako je Hamilton postao primer za one ljude koji govore: „Radi ono što voliš i nećeš raditi nijedan dan u životu“.

...Continued

A video posted by Lewis Hamilton (@lewishamilton) on

Istina je da je sada već trostruki svetski šampion praktično celog života radio ono što voli, ali je tek ove godine našao ravnotežu za kojom je dugo tragao. Najbolji primer za to je mali broj grešaka koje je napravio, a praktično samo jednu trku nije odvozao na visokom nivou – Veliku nagradu Mađarske, koju je završio kao šestoplasirani. Na podijumu jedino još nije bio u Singapuru, ali ga je tada kvar na bolidu sprečio da se bori za trijumf, dok ga je tim u Monaku koštao pobede pozvavši ga u boks u pogrešnom trenutku.

Sve ostale trke govore dovoljno koliko je bio impresivan – pokorio je Australiju, Kinu, Bahrein, Kanadu, Veliku Britaniju, Belgiju, Italiju, Japan, Rusiju i Sjedinjene Države. Ukupno deset puta je stajao na najvišem stepeniku pobedničkog postolja, a još pet puta je bio na podijumu. Do kraja sezone su ostale još dve trke – u Brazilu i Abu Dabiju, 15. i 29. novembra, pa Hamilton ima šansu da bude još impresivniji.
Getty Images
Titulu je obezbedio tri trke pre kraja sezone i tako se pridružio odabranom društvu trostrukih šampiona u kojem su još Aerton Sena, Nelson Pike, Džeki Stjuart, Džek Brebam i Niki Lauda. Ispred njega su sada samo Sebastijan Fetel i Alen Prost sa po četiri titule, Huan Manuel Fanđo sa pet i Mihael Šumaher sa sedam. Uz to, postao je prvi Britanac koji je odbranio titulu i tako ispisao nove stranice istorije.

Hamiltonovi rezultati ove sezone posebno treba da zabrinu Rozberga, koji psihički nije mogao da iznese pritisak posle gubitka titule na poslednoj trci prošle godine. On tokom ovogodišnjeg šampionata jeste bio Hamiltonov najbliži konkurent na većini trka, ali je Fetel i te kako uspeo da ga izazove i pripreti mu. To se vidi i po tome što Rozberg nije još obezbedio drugo mesto u šampionatu, a vozača Ferarija je pretekao tek posle problema koje je on imao u Meksiku.
Ako nas je nešto ova sezona naučila to je da ukoliko Hamilton zadrži harmoniju i posvećenost koje ga trenutno krase, ko zna da li će iko moći da ga zaustavi, pošto najbolji bolid već ima. Shvatili smo i da su ljudi podeljeni po pitanju toga da li ga vole ili ne, ali niko ne može da negira činjenicu da je u ovogodišnjem šampionatu Formule 1 bio klasa za sebe. Isto važi i za tvrdnju da bi sport bio mnogo dosadnjiji da njega nema, a ako ništa drugo treba mu odati priznanje jer odlučio da pokaže svoje pravo lice, bez obzira da li se ono nekome sviđa ili ne.

Jelena Trajković (@zvezdica)

P.S. Ostali utisci o ovogodišnjem šampionatu vas čekaju po završetku poslednje trke, Velike nagrade Abu Dabija, a do tada ćemo imati i osvrt na rasplet u Moto GP šampionatu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: