"Orlovi" na sceni: Zver Svilar, majstor SMS i mašina Kolarov

Nastavljamo sa pregledom učinka aktuelnih i potencijalnih reprezentativaca Srbije u fudbalu, a proteklog vikenda u centru pažnje bila su dvojica mladića i jedan veteran.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.10.2017.

11:00

Foto: Getty images

Mile Svilar je zvanično Belgijanac, mladi reprezentativac "Crvenih đavola", ali je golman Benfike, novi rekorder Lige šampiona, prioritet menadžmenta Fudbalskog saveza Srbije narednih meseci.

FSS je već pokrenuo sve potrebne mehanizme kako bi talentovani golman lisabonskog velikana ubrzo zaigrao za otadžbinu, iako je rođen u Antverpenu. Protekla nedelja bila je izuzetno turbulentna za njega.

Nakon debija u Kupu Portugala, usledili su debiji na glavnoj sceni, a pre nego što je zaigrao u prvenstvu, imao je vatreno krštenje u eliti. Ispred Svilara je bio najteži mogući zadatak, veliki Mančester Junajted. Pokazao se više nego dobro protiv tima Žozea Murinja, imao četiri odbrane, impresionirao i trofejnog Portugalca, odbranio je prvi šut gostiju ka golu, koji mu je uputio verovatno budući sigrač iz reprezentacije Nemanja Matić, ali je nažalost imao veliki kiks sredinom drugog poluvremena kada nakon uhvaćene lopte posle centaršuta nije uspeo da se zaustavi pa ju je uneo u gol.

Odmah je dobio aplauz prepunog "Da Luža", podršku saigrača predvođenih duplo starijim kapitenom, ali i igrača Junajteda na čelu sa Matićem i Romeluom Lukakuom.

"Ovaj klinac je zver. Biće u budućnosti veliki golman", najveći mogući "doping" samopouzdanja dao mu je Murinjo.

Potom je nastupio i u portugalskoj Primeiri, primio je opet gola, ali imao i dve intervencije u trijumfu Benfike u meču na kojem je s druge strane za tim Aveša branio 42-godišnji Kvim, koji je postao najstariji golman koji je nastupio u šampionatu.
Foto: Getty images
S druge strane, čast iskustva iz srpskog tima branio je i na impresivan način odbranio Aleksandar Kolarov. Povratkom u Rimu, dolaskom u Romu, levi bek se preporodio i poslednjih meseci je jedan od najproduktivnijih defanzivaca u ligama "petice".

Nakon niza asistencija u Seriji A Kolarov je protekle sedmice zablistao i u Ligi šampiona gde je pokazao Englezima da su ga se preterano odrekli u Premijer ligi.

Sjajnim golom, a potom impresivnom asistencijom je "režirao" preokret Rome u remiju sa Čelsijem, da bi tri dana kasnije u derbiju vikenda u Kalču doneo tri boda "Vučici" iz slobodnog udarca. Da slika bude potpuna, to je uradio protiv tima koji sa klupe vodi srpski specijalista za "slobodnjake" Siniša Mihajlović.

U međuvremenu, opet je impresionirao momak koji bi narednog leta lako mogao da se preseli u Juventus, gde po pravilu završavaju najbolji igrači Serije A, momak čija se vrednost sada procenjuje na 50, 60, pa čak i 70 miliona evra, a za koga nije bilo mesta u reprezentaciji Srbije u kvalifikacijama za Mundijal. Sergej Milinković-Savić se i definitivno pozicionirao kao ključni faktor i nosilac igre rimskog Lacija. Zadnji vezni sa dozvolom da napada. SMS je zablistao u Ligi Evrope u četvrtak gde je sa dva gola i asistencijom doneo Rimljanima veliku pobedu u Nici posle preokreta.

Imao je i poseban motiv, meč je sa tribina posmatrao još uvek aktuelni selektor Srbije Slavoljub Muslin, koji je pre nekoliko dana istakao da Sergej mora da ispuni tri uslova da dobije poziv.

Ako sa ova tri gola i mestom u idealnom timu kola prestižnog takmičenja nije, e onda... Od ostalih srpskih fudbalera konkretan doprinos rezultatima svojih ekipa doneo je još samo Mijat Gaćinović, asistencijom za Ajntraht Frankfurt u remiju sa Borusijom Dortmund u Bundesligi.

Predrag Rajković primio je četiri gola u debaklu Makabija u LE, Nikola Maksimović je i dalje samo posmatrač mečeva Napolija iz prvog reda (klupe), Branislav Ivanović, Duško Tošić, Ljubomir Fejsa, Luka Milivojević, Nemanja Matić, Antonio Rukavina bili su na solidnom nivou, dok problema sa povredama imaju Matija Nastasić, Dušan Basta, Nemanja Gudelj...

Marko Grujić i Aleksandar Mitrović su konačno dobili šansu da zaigraju u Premijer ligi, doduše na kašičicu u završnici mečeva njihovih Liverpula i Njukasla, pa nisu ni imali dovoljno vremena i prostora da nešto konkretnije pokažu. Najviše problema ipak je imao najbolji igrač Srbije u kvalifikacijama Dušan Tadić. Već neko vreme Tadić je van forme, a to se sve više primeti u njegovim nastupima za Sautempton. Proteklog vikenda su zbog toga strpljenje izgubili navijači "Svetaca", pa su ga zasuli kritikama nakon meča sa sa Vest Bromvičem (1:0), u kojem je njegova zamena donela pobedu.

Golmani:
Vladimir Stojković (Partizan) – 90' u LE, bez klasične odbrane, rezerva u SL
Predrag Rajković (Makabi Tel Aviv) – primio 4 u LŠ, 3 odbrane,
Aleksnadar Jovanović (Orhus) – 5 odbrana protiv Kopenhagena, primio 4
Mile Svilar (Benfika) – derbiji u LŠ i Primeiri, primio 2 gola, 6 odbrana

Odbrana:
Matija Nastasić (Šalke) – povreda zgloba
Jagoš Vuković (Olimpijakos) – rezerva protiv Barse i PAOK
Duško Tošić (Bešiktaš) – 90' protiv Monaka, tim primio 1 gol
Stefan Mitrović (Gent) – 90', tim primio 1
Nikola Maksimović (Napoli) – rezerva bez minuta protiv Sitija i Intera
Branislav Ivanović (Zenit) – 90' u LE (90,6% dodavanja) i protiv CSKA (81,5%), tim primio 1
Antonio Rukavina (Viljareal) – 90' u LE (90,6%), 2 šuta, tim primio 2, rezerva u LaLigi
Aleksandar Kolarov (Roma) – 1 gol, 1 as u LŠ, 1 gol u Seriji A, tim primio 3
Ivan Obradović (Anderleht) – 1' protiv PSŽ, 21' protiv Genka, tim primio 5
Filip Mladenović (Standard) – van tima
Dušan Basta (Lacio) – povreda zadnje lože
Marko Petković (Spartak) – rezerva u LŠ i ruskoj PL

Vezni red:
Nemanja Radoja (Selta) – rezerva
Nemanja Gudelj (Tjanđin Teda) – povreda noge
Luka Milivojević (Kristal Palas) – 90', 2 šuta, 81,5%
Ljubomir Fejsa (Benfika) – 90 min u LŠ i prvenstvu, 80% u LŠ, žuti u ligi
Marko Grujić (Liverpul) – van tim u LŠ, 8 minuta protiv Totenhema
Nemanja Matić (M. Junajted) – 90' LŠ (2 šuta, 90,6%) i PL (1 šut, 88,1%), tim primio 2
Sergej Milinković-Savić (Lacio) – 2 gola, 1 as u LE, 85,7% dodavanja, gol šansa u Seriji A
Dušan Tadić (Sautempton) – 81', 3 šuta, 80,9%
Filip Kostić (Hamburg) – 14' protiv Bajerna, 2 šuta
Zoran Tošić (Partizan) – 90' u LE, 2 šuta (82,1%), od 58' u SL, 1 šut
Mijat Gaćinović (Ajntraht) – 90', 1 asistencija protiv Borusije, žuti, 55,2%
Saša Zdjelar (Olimpijakso) – 90' protiv Barse, 92,2% dodavanja, 4' protiv PAOK
Aleksandar Katai (Alaves) – od 76, 1 dodavanje
Adem Ljajić (Torino) – 90', 2 šuta, 75%
Andrija Živković (Benfika) – od 59' protiv Junajteda, 2 šuta, 85,7%, van tima u prvenstvu
Nemanja Maksimović (Valensija) – rezerva

Napad:
Aleksandar Mitrović (Njukasl) – 12' u PL,
Andrija Pavlović (Kopenhagen) – 67' u LE, blokiran šut, 73' u Danskoj
Aleksandar Prijović (PAOK) – 90' protiv Oly, žuti
Uroš Đurđević (Olimpijakos) – 35' protiv Barse, 1 šut, 1' protiv PAOK

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: