Šta se dešava sa srpskim bob timom?

Pre, tokom i posle Zimskih Olimpijskih igara u Vankuveru najveću pažnju od svih srpskih takmičara privukao je bob tim. Zahvaljujući bilbordima širom zemlje i 18. mesta na ‘stazi smrti’ na Visleru, krajem februara i početkom marta svi su pričali samo o srpskim četvorosedu. Ipak, vrlo brzo svi su zaboravili na srpski četvorosed, a jedan od razloga bio je što se zimska sezona završila. Nova sezona je počela, ali je budućnost boba u Srbiji potpuno neizvesna…

Jelena Trajković Srbija, Svet
Podeli

Iako je mnoge zatekla vest da će Srbija u Vankuveru imati i predstavnike u bobu, oni su sve iznenadili i izborili 18. mesto na svetu. Srpska posada, koja je tada nastupala u sastavu Vuk Rađenović, Slobodan Matijević, Miloš Savić i Igor Šarčević, bila je jedna je od samo pet koje se nisu prevrnule na ’stazi smrti’, kako je mnogi nazivaju, a malo je onih koji nisu ispratili njihov uspeh na Igrama.

Odmah posle Vankuvera gost B92 bio je pilot i kapiten bob tima Srbije Vuk Rađenović, koji je istakao kako su se apetiti povećali i da mnogi od bob tima očekuju da tek postigne velike uspehe.

Bilo bi žalosno da se apetiti ne povećavaju. Ne treba se zadovoljiti ni sa čim. Sa zlatnom medaljom treba, u svakom slučaju, ali do nje ima mnogo da se radi. Mislim da će se kod svih apetiti povećati jer su se već povećali kod našeg Olimpijskog komiteta. Oni su u nama prepoznali neki talenat i mogućnost za možda i osvajanje medalje u Sočiju. Do sada smo dobro sarađivali, imali smo veliku podršku i njih i Telenora, i bez njih ne bismo mogli da iznajmimo bob kakav smo vozili u Vankuveru. Takav bob nam nikada ne bi iznajmili da nije bilo takvih autoriteta i niko nije mogao da ih odbije. Samo zbog toga smo prošli u finale i ako nastavimo ovako dalje, uz njihovu pomoć možemo do podijuma u Sočiju“, rekao je tada Rađenović.

Ipak, sezona se za bob tim završila posle Vankuvera, pa su na njega svi zaboravili, čak i oni koji su davali velika obećanja. Sada, devet meseci kasnije u razgovoru za B92 ističe da se stvari nisu mnogo promenile od tada i da je sve ostalo na obećanjima.

Recimo da zaduženi za to imaju neke druge prioritete. Na kraju od tog boba nije bilo ništa, taj četvorogodišnji ciklus će u najboljem slučaju biti dvoipogodišnji. Bob smo, ipak, nabavili, pošto je predsednik Saveza u svom ličnom aranžmanu i trošku uspeo”, naglasio je Rađenović, “Od Vankuvera je bilo nekih kontakata, ali se to sve svodi na neke planove u budućnosti, od sledeće godine i tako... Sezona je prošla i imamo neke druge sportiste koji su aktuelni, pa jedino ostaje da se nadamo da kada dođu sledeće Olimpijske igre u Sočiju, ta staza biti još teža od Vislera i da ćemo opet biti tako popularni”.

Sezona u bobu počela je pre nešto više od dve nedelje i pored Rađenovića u Evropa kupu i na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj Srbiju je trebalo da predstavljaju Miroslav Novaković, Jovan Golušin, Slobodan Matijević i Uroš Stegilj. Iako su u ambicije tima bile da se nađu među prvom desetoricom na takmičenjima tog evropskog takmičenja, već prva trka, održana u Iglsu, promenila je planove tima.

Prošle godine smo na toj trci bili peti, a ove godine 26. Jednostavno, kao tim jedino mi ne obnavljamo opremu, nemamo rehabilitaciju, tako da je pola tima povređeno već na početku sezone, a bukvalno nismo imali nikakve pripreme. Momci su se vratili kući tako da smo završili sa bobom do daljnjeg”, rekao je za B92 Vuk Rađenović.

Kada se realno sagleda, bob tim Srbije je najveća šansa za visok plasman naše zemlje na Zimskim Olimpijskim igrama. Sada Igre u Londonu jesu u žiži, ali ako uskoro obećanja koja su data ne budu realizovana postoji mogućnost da nam se nekoliko godina desi da budemo gledali takmičenje u Sočiju razmišljamo o tome šta bi bilo…

Sport

Sport u 2010. godini, osmi deo

Posle auto-moto sporta, odbojke, atletike, biciklizma i streljaštva, košarke, rukometa, fudbala i vaterpola, vreme je za tenis i poslednji osvrt na svet sporta u 2010.

Protekla godina bila je bitna za srpski tenis. U prepunoj beogradskoj Areni u spektakularnom finalu Dejvis kupa, domaći teniseri su savladali Francusku 3:2 i osvojili prestižnu “salataru”. Srbija je tako postala tek 13. zemlja koja je osvojila ovu titulu.

Sport u 2010. godini, sedmi deo

Iako su mnogi očekivali veće uspehe od vaterpolista ne može se reći da je 2010. godina bila neuspešna za Srbiju u tom sportu. Srpski vaterpolisti su u godini iza nas osvojili Svetsku ligu i bronzu na Evropskom prvenstvu, a Partizan se plasirao na 'fajnal for' Evrolige i nastavljen je niz medalja koji traje već godina, a koji će se, nadajmo se, nastaviti i u 2011. godini...

Sportska redakcija B92 četvrtak 30.12. 15:23 Komentara: 1

Najuspešnija godina za srpsku Ašiharu

Od svog osnivanja 2007. godine do danas Ašihara Kaikan savez Srbije razvio se u respektabilnu pojavu u svetu borilačkih veština kod nas. Počelo se skormno sa nekoliko desetina članova, a danas Ašihara sport ima oko 200 članova. U početku se na velike međunarodne turnire odlazilo da bi se sticala iskustva, a posle samo tri godine rada ostvareni su fantastični uspesi. U odlazećoj 2010. godini, borci ašihare su na šest takmičenja osvojili 28 medalja, od toga jedanaest zlatnih, sedam srebrnih i deset bronzanih.

Željko Čačija četvrtak 30.12. 15:09 Komentara: 0

Sport u 2010. godini, šesti deo

Posle auto-moto sporta, odbojke, atletike, biciklizma i streljaštva, košarke i rukometa došao je red na rekapitulaciju fudbalske 2010. godine. Nju je obeležio debakl srpske reprezentacije na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi, na kom je do trofeja došla Španija. Sa druge strane, Partizan je posle osvajanja treće uzastopne titule izborio i plasman u Ligi šampiona, dok su se srpski igrači odlično pokazali na klupskom nivou, u kom je u 2010. godini u Evropi, a potom i svetu, neprikosnoven bio Inter.

Sport u 2010. godini, peti deo

2010. godinu obeležili su razočaravajući plasmani obe seniorske reprezentacije Srbije na velikim šampionatima, ali i veliko priznanje za Svetlanu Kitić, zvanično najbolju rukometašicu svih vremena. Uz to, Srbija je dobila organizaciju Svetskog prvenstva 2013. godine kod rukometašica, a Evropsko kod rukometaša 2012. godine se bliži, a hale nisu ni približno gotove…

Sport u 2010. godini, četvrti deo

Sportska redakcija B92 nastavlja sa rekapitulacijom 2010. godine i najvažnijih sportskih događaja. Posle auto-moto sporta, odbojke, te atletike, biciklizma i streljaštva, na redu je sport koji je uvek donosio radost, košarka.

Iako je godina prošla bez internacionalnih trofeja, može se reći da je bila uspešna. Seniorska reprezentacija je zbog nedostatka sreće ostala bez medalje na Svetskom prvenstu, Partizan je odbranio tri domaća trofeja i plasirao se na Fajnal for. 2010. godina ostaće upamćena po trojkama Dušana Kecmana u Zagrebu, Miloša Teodosića u Istanbulu, sjajnim igrama Partizana, te krizom u Crvenoj zvezdi.

Sportska redakcija B92 utorak 28.12. 23:43 Komentara: 3

Sport u 2010. godini, drugi deo

Posle veoma uspešne 2009. godine, tokom koje su se sve odbojkaške selekcije okitile bar jednom medaljom sa velikih takmičenja, godina iza nas nije bila jednako uspešna, ali je donela gotovo isti broj slavlja. Od svih srpskih ekipnih sportova odbojkaši su napravili najveći uspeh ove godine trećim mestom u Svetskoj ligi, a potom i na Svetskom prvenstvu u Italiji…

Sportska redakcija B92 ponedeljak 27.12. 20:36 Komentara: 1
strana 1 od 1 idi na stranu