Nova vest
Fudbal

Subota, 10.07.2010.

19:48

FIFA: Sudije odlično odradile posao

Predsednik sudijskog tela pri FIFA, Španac Hose-Marija Garsija-Aranda zadovoljan je načinom na koji su arbirti sudili na Mundijalu.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

I pored mnogih žalbi, nezadovoljstava suđenjem na SP, te pristajanjem FIFA da razmotri uvođenje tehnologije, analiza pokazuje da su sudije u 96% situacija na 62 meča donele ispravnu odluku.

"Ne krijemo naše greške ili greške sudija na terenu, ali ovo je veliki uspeh. To nije mišljenje nego činjenica", rekao je Garsija-Aranda.

Engleski sudija Hauard Veb, koji će u nedelju biti glavni arbitar finalnog meča između Holandije i Španije, složio se da je bilo grešaka ali da su uglavnom bile izolovane.

"Nema smisla da sedimo i govorimo kako je sve apsolutno savršeno. Ali, takođe, moramo istaći i da je suđenje u većini slučajeva bilo korektno", istakao je 38-godišnji sudija iz Engleske.

Sudije su tokom takmičenja u Južnoj Africi bile žestoko kritikovane posle serije grešaka u prvoj polovini turnira.

Između ostalih grešaka, u grupnoj fazi, SAD-u je poništen čist pogodak protiv Slovenije kojim bi trijumfovao. Potom je priznat pogodak Luisa Fabijana protiv Obale Slonovače iako je Brazilac dva puta igrao rukom pre nego što je doneo prednost "kariokama". Na istom meču Kaka je dobio crveni karton zbog nepostojećeg udaranja protivničkog igrača.

Pritisak je kulminirao u osmini finala kada linijski sudija iz Urugvaja Maurisio Espinosa nije video da je lopta prešla gol liniju posle šuta Franka Lamparda na meču sa Nemačkom. "Panceri" su u tom trenutku vodili 2:1, na kraju je bilo 4:1. Istog dana Argentina je pobedila Meksiko 3:1, a prvi gol za "gaučose" postigao je Karlos Tevez iz očiglednog ofsajda. Nekoliko dana kasnije, glavni sudija tog meča, Italijan Roberto Roseti se penzionisao.

Nijedan od sudija koji su vodili navedene mečeve nije bio akter neke utakmice u nastavku takmičenja.

Garsija-Aranda rekao je da su greške pažljivo proučene, i da je uspešnost sudija (navedenih 96%) mnogo veća nego uspeh igrača prilikom izvođenja penala.

Samo devet od 15 dosuđenjih jedanaesteraca na Mundijalu je realizovano, što iznosi 60 procenata.

"Mislim da su sidije tokom turnira bile više nego dobre", zaključio je Garsija-Aranda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

71 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu