Nova vest
Fudbal

Subota, 26.06.2010.

23:09

Gana preko produžetaka do četvrtfinala

Reprezentacija Gane napravila je istorijski uspeh plasiravši se u četvrtfinale Svetskog prvenstva.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

"Crve zvezde", koje predvodi Srbin Milovan Rajevac, pobedile su u drugom meču osmine finala SAD 2:1, posle produžetaka.

Gana je povela u petom minutu golom Kevina Prinsa Boatenga, da bi u 62. izjednačio Lendon Donovan iz penala. Iako je bila podređena u drugom poluvremenu, Gana je izdržala pritisak rivala i preko Asamoe Gijana u trećem minutu produžetka stigla do pobedea. U četvrtfinalu igraće protiv Urugvaja.

Prvi gol iz igre za Ganu na ovom Svetskom prvenstvu postigao je Kevin Prins Boateng koji je u petom minutu iskoristio grešku Klarka na sredini terena, protrčao pored nespremnih defanzivaca SAD-a i preicznim udarcem po zemlji poslao loptu u donji levi ugao pored loše postavljenog Tima Hauarda.

U nastavku meča Gana je bila bolja od rivala, duže držala loptu u posedu, ali su ipak Amerikanci stigli do bolje šanse. Bredli je sjajno proigrao Findlija koji je ispred sebe ima samo Kingsona, ali je loše šutirao pa je golman Gane nogama izbacio loptu u polje.

Do kraja poluvremena i Asamoa je imao sličnu priliku ali je Hauard ovaj put odlično reagovao i sačuvao svoj gol.

Samo šro je počelo drugo poluvreme Kingson je spasao Ganu. Posle sjajne akcije Amerikanaca po desnoj strani i lopte u sredinu, Altidor je prosledio do Filhabera koji je na pauzi zamenio Findlija, krenuo je na drugu stativu, ali je njegov šut uspeo da zaustavi golman "crnih zvezda".

Nastavljen je pritisak SAD-a, redali su se napadi i šanse, a onda ona je u 62. minutu Klint Dempsi fenomenalno prevario Džona Mensu proturivši mu loptu kroz noge, da bi ga onda u kaznenom prostoru oborio Džonatan. Viktor Kasai odmah je svirao penal koji je Donovan pretvorio u gol poslavši loptu uz desnu stativu.

I u nastavku su Amerikanci bolje igrali, potpuno su kontrolisali meč, koristili svaku grešku veznog reda Gane, ali Altidor i njegovi saigrači iz napada nisu uspeli da savladaju Kingsona. Najbolju priliku centarfor SAD-a imao je u 80. minutu kada je nadjačao Mansaa u duelu jedan na jedan, ali je ipak loptu poslao pored gola.

Do kraja regularnog dela ekipe nisu srljale, pa su usledili produžeci. Već u trećem minutu Asamoa Gijan je doneo novu prednost Gani. Akciju u tri poteze pokrenuo je Adi koji je dodao loptu do Ajevu pre sredine terena, a ovaj pronašao Gijana u kanznenom prostoru rivala. Gijan je dobio duel sa Demeritom te sa devet metara zakucao loptu u gol preko nemoćnog Hauarda.

SAD: Hauard – Bokanegra, Demerit, Burstein, Čerundolo – Klark (Edu 31'), Bredli, Dempsi, Donovan – Findli (Filhaber 45'), Altidor (Gomes 90')

Gana: Kingson – Džon Mensa, Džonatan Mensa, Sarpei (Adi 73'), Pejntsil, K.P Boateng (Apia 78') – Anan, Gijan, Asamoa – Ajev, Inkom (Muntari 113')

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

89 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu