Nova vest
Fudbal

Sreda, 02.06.2010.

02:58

Tim Kejhil, najopasniji 'kengur'

Tim Kejhil je jedan od najpoznatijih fudbalera koji dolazi sa najmanjeg kontinenta na svetu. Kejhil je prvi Australijanac koji je postigao gol na Svetskom prvenstvu, ali i najbolji strelac te zemlje na Mundijalima. On je 2007. godine postao prvi reprezentativac Australije koji je postigao gol na Azijskom kupu. Izabran je za najboljeg fudbalera Okeanije 2004. godine, dok je 2009. proglašen za najboljeg fudbalera Australije.

Izvor: LB

Autor: LB

Default images

Rođen je šestog decembra 1979. godine u Sidneju, gde je od malih nogu igrao fudbal. Kao vema mlad odlazi u Englesku, gde 1997, kao slobodan igrač, potpisuje ugovor sa Milvolom. Za londonski klub debituje 22. maja 1998. godine i za njega je u narednih pet sezona odigrao ukupno 250 mečeva i postigao 58 golova.

U tom periodu postaje motorna snaga ekipe, a najveći uspeh beleži u poslednjoj sezoni u klubu, kada je Milvol napravio pravu sezanciju i po prvi put u svojoj istoriji stigao do finala FA kupa. Kejhil je bio strelac u polufinalu, u pobedi protiv Sanderlenda, čime je Milvol izborio plasman u Kup UEFA.

Pred početak naredne sezone Kejhil je prešao u Everton, koji se takmiči u elitnoj Premijer ligi. Prelazak u Premijer ligu mnogo mu je značio. Već prve sezone uspeva da postigne deset golova, što mu je bilo dovoljno da bude najbolji strelac tima. To nije ostalo neprimećeno kod navijača, koji ga biraju za fudbalera godine.

Od tada Kejhil postaje standardan i nezamenjiv član postave Evertona. Oktobra 2006. dobio je veliko priznanje za svoje nastupe, pošto se našao među 50 kandidata za ’Zlatnu loptu’. On je tako posle 18 godina postao prvi igrač Evertona koji je nominovan za to priznanje. Kejhil je, takođe, te godine bio jedini kandidat za ’Zlatnu loptu’ koji dolazi iz AFC zone.

Usledio je period obeležen povredama, koje su ga na duže vreme odvojile od terena, ali se Kejhil uspešno oporavio i vratio u tim Evertona. Zbog svega što je učinio za klub i velikog uticaja koji ima na ekipu postao je i zamenik Fila Nevila, na mestu kapitena. Australijanac je, takođe, postao ljubimac navijača, koji su mu dali nadimak Tajni Tim, po junaku iz romana Čarlsa Dikensa.

Karijeru su mu obeležili veoma bitni golovi kako za klubove, tako i za reprezentaciju Australije. Sa 14 godina debitovao je za U 17 selekciju Samoe. Kejhil je 2002. godine izrazio želju da na SP igra za Republiku Irsku. Fudbaler je čak razmišljao da pokrene tužbu protiv FIFA, zbog toga što mu nije dozvolila da promeni državljanstvo.

Za Australiju je debitovao krajem marta 2004, na meču protiv Južne Afrike, a bio je i učesnik OI u Atini 2004. Ipak, bez ikakve sumnje, kruna njegove dosadašnje karijere bio je Mundijal u Nemačkoj 2006, na koji se Australija plasirala posle dramatičnog duela sa Urugvajem, koji je na kraju odlučen penalima. Na SP Kejhil je dobio svoj drugi nadimak ‘super izmena’, pošto je na utakmici sa Japanom u igru ušao u drugom poluvremenu i sa dva gola preokrenuo rezultat i doneo pobedu svom timu. Sličnu stvar je ponovio i na Azijskom kupu 2007, kada je Australiju spasao od poraza u meču sa autsajderom Omanom.

Nastavio je da pruža sjajne partije i u kvalifikacijama za Mundijal u Južnoj Africi, u kojima je postigao ukupno četiri gola i tako pomogao nacionalnom timu da se plasira na završni turnir, gde reprezentaciju Australije u prvoj fazi očekuju utakmice sa Nemačkom, Srbijom i Ganom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu