Nova vest
Fudbal

Petak, 28.05.2010.

15:53

Aleks Song, dostojni naslednik Rigoberta

Reprezentacija Kameruna će u Južnoj Africi šesti put nastupiti na šampionatu sveta, što Kamerunce čini najuspešnijom afričkom zemljom. Glavna uzdanica selektora Pola Le Gvena biće ponovo Samjuel Eto, a jedan od igrača koji iz senke vreba svoju priliku da zablista i obeleži šampionat je 22-godišnji Aleksandre Dimitri Song Bilong, fudbaler Arsenala.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Aleks Song je rođak, za sada, mnogo poznatijeg Rigoberta Songa koji je legenda kamerunskog fudbala, i koji je sa 133 nastupa rekorder po broju nastupa za svoju zemlju. Aleksandre Song je već sa tri godine ostao bez oca, pa mu je Rigobert, kako sam kaže, kao drugi otac. Song se već sa 18 godina oženio, što mu je pomoglo da ranije od svojih vršnjaka sazri. 2003. godine stigao je u francusku Bastiju gde je prošao školu fudbala, a zatim u periodu od 2004 – 06 odigrao i 34 utakmice za seniorski tim.

Nastupima u francuskom prvenstvu privukao je pažnju brojnih vrhunskih evropskih klubova među kojima su bili Inter, Juventus, Mančester junajted, Lion i Midlzbro. Međutim, tokom leta stigao je u kanp Arsenala u Austriji, i tada je oduševio Arsena Vengera. ’Tobdžije’ su uspele da ga dovedu na pozajmicu sledeće sezone, a u junu 2006. godine sa Arsenalom je potpisao četvorogodišnji ugovor.

U prve tri sezone u novom klubu dobijao je priliku ’na kašičicu’, Venger je tražio idealnu poziciju za njega, pošto Song može jednako dobro da igra i na poziciji centralnog odbrambenog i na poziciji zadnjeg veznog.

U sezoni koja je iza nas, Song je napokon dobio pravu priliku. U oktobru je na zvaničnom sdajtu kluba bio treći po glasovima u izboru za fudbalera meseca, iza Fabregasa i Van Persija. Češće je igrao u veznom redu, a samo po potrebi se pomerao u odbranu. U novembru je produžio ugovor sa Arsenalom do 2014. godine.

Aleks Song je reprezentativnu kaijeru u seniorskoj selekciji počeo na Kupu Afričkih nacija 2008. godine. Kasnije je uvršten u idealan tim tog takmičenja, a do sada je za selekciju Kameruna nastupio 19 puta. Song svakako ima blistavu karijeru ispred sebe. Kamerun je 1990. godine u Italiji pokazao da može u sam svetski vrh, a da li će nešto slično ponoviti i ova generacija, zavisiće u mnogome od Songa...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu