Nova vest
Zimski sportovi

Ponedeljak, 03.02.2014.

01:04

Armin Cegedeler – karabinjer na sankama

Sankanje je svakako omiljeni ‘sport’ svih nas iz detinjstva, a Italijan Armin Cegedeler u Sočiju juri svoje treće zlato. Prethodno je na Igrama u Solt Lejk Sitiju 2002. godine, i Torinu četiri godine kasnije stizao do najsjajnijeg odličja.

Izvor: Nemanja Đorđević

Autor:Nemanja Đorđević

Default images

Momak rođen pre 40 godina u južnom Tirolu u svojoj kolekciji ima ukupno 49 odličja, što u pojedinačnoj, što u timskoj konkurenciji. U Rusiju dolazi u odličnom raspoloženju, jer je 2014. godinu otvorio zlatom i bronzom.

Krajem prvog meseca 2014. u Litvaniji je stigao do svoje četvrte titule prvaka Evrope, dok je u timskoj konkurenciji osvojio bronzanu medalju. Iako je ušao u petu deceniju života i dalje je neprikosnoven u svom sportu, u kojem drži gotovo sve rekorde.

Armin, inače po zanimanju karabinjer, u Sočiju ima priliku da uđe u istoriju Igara – kao prvi sportista koji je osvojao medalje na šest različitih Zimskih olimpijskih igara.

Seriju je otpočeo davne 1994. godine, kada je Lilehameru stigao do bronze, četiri godine, u Naganu, popeo se za stepenih više, da bi onda usledila dva pomenuta zlata. Na poslednjim Igrama, održanim u Vankuveru, pripala mu je, takođe, bronza.

Trenutno deli rekord sa zemljakom Edoardom Manđarotijem.



Tokom godina, uspevao sam konstantno da dižem formu i da ostvarujem sve bolje rezultate, kuća mi je puna medalja. Ali, čak i posle velikog broja pobedničih postolja, osećaj kada se ponovo popnem je neverovatan, kao prvi put. To je ono što me tera da idem dalje i da nastavim sa istim žarom da se takmičim”, kaže čovek koji se od 14. godine bavi sankanjem.

U novembru prošle godine po stoti put našao se na pobedničkom postolju, kada je na trci Svetskog kupa završio kao drugi, iza Nemca Krisa Ajslera. Samo mesec dana kasnije, u Lejk Plesidu, ostvario je svoju 56. pobedu u Svetskom kupu.

Cegedeler je šest puta bio svetski prvak, deset puta je podizao trofej u Svetskom kupu, dok je ‘Stari kontinent’ pokorio u četiri navrata. Ipak, kao najveće priznanje ističe činjenicu da će u Sočiju nositi zastavu svoje zemlje.

To je neverovatna čast, koja daje svakom sportisti neverovatnu dozu dodatne motivacije. Nošenje zastave je novo veliko dostignuće u mojoj karijeri, a možda i najveće”, iskren je Cegedeler.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Zimski sportovi

Vidi sve
Aktuelno

Ski fest okupio 500+ učesnika na Kopu

U periodu od 20-24. marta 2024. godine na Kopaoniku je održan 31. po redu Ski festival sporta za sve koji je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, Ministarstva sporta i Sportskog saveza Srbije organizovala Asocijacija sport za sve Srbije.

Asocijacija sport za sve Srbije

12:05

40 d

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu