Nova vest
Rukomet

Petak, 06.12.2013.

12:11

Svetska rukometna elita u Srbiji

U Srbiji se od 6. do 22. decembra održava Svetsko prvenstvo u rukometu za žene, a takmičenje otvara naša reprezentacija u meču sa Japanom, od 18 časova u Čairu.

Izvor: MN

Autor: MN

Default images

Zbog velike podrške i dobre atmosfere koju prave navijači u Nišu, odlučeno je da upravo tamo Srbija igra utakmice grupne faze, umesto u Beogradu, kakav je slučaj bio na prošlogodišnjem Evropskom prvenstvu.

Pored naše zemlje, u B grupi igraju još Danska, Brazil, Japan, Kina i Alžir.

Zanimljivo, Srbiji je još pre nekoliko godina dodeljena organizacija planetarnog šampionata, a u poslednji čas povereno joj je i prošlogodišnje Evropsko prvenstvo. Kao i pre godinu dana, domaćini najboljim rukometašicama uz Niš biće Beograd i Novi Sad, dok će umesto u Vršcu sada utakmice biti igrane u Zrenjaninu.

Trofej šampiona sveta brani selekcija Norveške, koja je do najsjajnijeg odličja stigla pre dve godine u Brazilu. Norveška igra u A grupi u Zrenjaninu, zajedno sa Poljskom, Španijom, Angolom, Argentinom i Paragvajem.

Pored njih, među izrazitim favoritima su i rukometašice Crne Gore, aktuelne evropske šampionke i olimpijske vicešampionke. Crna Gora se takmiči u Beogradu u A grupi sa Holandijom, Kongom, Južnom Korejom, Francuskom i Dominikanskom republikom.

Među favoritima za jedno od prva tri mesta svakako je i reprezentacija Mađarske. Naš severni sused svoje mečeve igraće u Novom Sadu i sigruno će imati veliku podršku navijača. Podrška navijača neće manjkati ni selekciji Rumunije, koja takođe igra u glavnom gradu Vojvodine, a u D grupi su još Nemačka, Češka, Tunis i Australija.

Iz prikrajka u ovom trenutku vreba naša reprezentacija, koja je prošle godine igrala sjajno i na kraju Šampionat ‘Starog kontinenta’ završila na četvrto mesto. Selektor Saša Bošković pred početak šampionata istakao je će takmičenje biti veoma teško iako nema reprezentacija poput Švedske, Rusije.

"Ocekuje nas jako teško prvenstvo i mislim da je ovo jedno od najjačih do sada. To je moje mišljenje. Iako nema Rusije, Švedske… mislim da je do sada najveća konkurencija", rekao je Bošković.

Jelena Popović je rekla da joj je drago što će Srbija mečeve igrati u Nišu.

"Biće nam teško na Svetkom prvenstu. Poznato je da smo na prošlom evropskom bile četvrte. Mi smo sebi zacrtale jedan cilj i on će biti težak. Igraćemo u Nišu, što mi je posebno drago, jer sam ovde provela dve divne sezone. Ne sumnjam u publiku i verujem da će nas podržati u velikom broju”, istakla je Popovićeva.

Norvežanke su spremne za novi pohod na svetski vrh, a reprezentativka Crne Gore Jovanka Radićević kaže da je lep osećaj vratiti se na mesto uspeha.

Rukometni sajt Handball-planet objavio je listu 15 najvećih zvezda ovogodišnjeg takmičenja. Među njima je i naš kapiten Andrea Lekić.

Našim rukometašicama izmakla je medalja na kontinentalnom prvenstvu prošle godine u Srbiji, sada se svi nadaju nekom od prva tri mesta, pa je Lekićeva pozvala navijače da ih u toj borbi podrže u što većem broju.

Predsednik Svetske rukometne federacije Hasan Mustafa doputovao je u Srbiju da bi u petak svečano otvorio Svetsko prvenstvo. On je izjavio da je Svetsko prvenstvo u dobrim rukama, i istakao da je Srbija zemlja rukometa.

Jedini debitant na šampionatu je selekcija Konga, dok se Alžir takmiči prvi put posle 16 godina.

Plasman u osminu finala obezbediće po četiri najbolje reprezentacije iz svake grupe. Takmičenje u osmini i četvrtini finala igraće se u Novom Sadu i Beogradu, a polufinale i finale u glavnom gradu.

Raspored mečeva po grupama:

Grupa A, Beograd, hala Pionir:
1. Crna Gora
2. Holandija
3. Kongo
4. Južna Koreja
5. Francuska
6. Dominikanska republika

Prvo kolo, 7.12:
Crna Gora – Holandija (14.45h)
Francuska – Kongo (17h)
Holandija – Dominikanska republika (19.15h)

Grupa B, Niš, hala Čair:
1. Danska
2. Brazil
3. Srbija
4. Japan
5. Kina
6. Alžir

Prvo kolo:
Srbija – Japan 6.12, (18h)
Brazil – Alžir 7.12 (18h)
Danska – Kina 7.12 (20.15h)

Grupa C, Zrenjanin:
1. Norveška
2. Poljska
3. Angola
4. Španija
5. Argentina
6. Paragvaj

Prvo kolo, 7.12:
Angola – Argentina (15.45h)
Poljska – Paragvaj (18h)
Norveška Španija (20.15h)

Grupa D, Novi Sad, hala Spens:
1. Mađarska
2. Nemačka
3. Rumunija
4. Češka
5. Tunis
6. Australija

Prvo kolo, 7.12:
Mađarska – Češka (14.45h)
Nemačka – Australija (17h)
Rumunija – Tunis (19.15h)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Podeli:

Rukomet

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu