Nova vest
Tenis

Utorak, 01.06.2010.

17:42

Soderling ponovo ispisao istoriju

Švedski teniser Robin Soderling pobedio je prvog igrača sveta Rodžera Federera sa 3:6, 6:3, 7:5, 6:4 u četvrtfinalu Rolan Garosa.

Izvor: SO

Autor: SO

Default images

Posle četvorostrukog prvaka Nadal prošle godine, Robin je ove sezone eliminisao branioca titule. To je prvi put posle šest godina i 23 uzastopna učešća bar u polufinalu Gren slem turnira da Federer napušta takmičenje pre te faze. Iako je izgubio prvi set, Soderling je fantastičnom igrom sa osnovne linije zabeležio prvu pobedu u 13. okršaju sa Federerom.

Federer je rutinski osvojio prvi set – sa lakoćom je čuvao svoje servis-gemove, a svaki Soderlingov mirisao je na brejk. Šveđanin je u celom prvom setu osvojio samo dva poena na servis Federera, a Švajcarac je presudni brejk napravio u osmom gemu.

Pre toga, Rodžer je propustio dve brejk lopte u drugom gemu, a u osmom je Soderling prvu brejk loptu spasao asom. Ipak, Federer ga je iznurivao slajsovima, Šveđanin je postajao nesigurniji, pa je na drugoj brejk lopti u tom gemu poslao volej u aut.

Za nešto više od minut Federer osvaja svoj gem i prvi set posle 32 minuta igre.

Soderling je bio na ivici provalije na početku drugog seta, ali je uspeo da neutrališe brejk loptu i potom osvoji vrlo neizvestan servis-gem. U narednom gemu Šveđanin je vrhunski riternirao, počeo je da 'čita' servise Švajcarce i da agresivno i odgovara. Tako je i došao do brejka i vođstva od 2:0.

Petom nosiocu tada je poraslo samopouzdanje, servis ga je odlično služio, a snažnim udarcima sa osnovne linije preuzeo je kontrolu nad poenima. Federer, koji je napravio samo tri neiznuđene greške u prvom setu, delovao je na početku drugog za nijansu nesigurnije sa bekhend strane.

Soderling do kraja nije dopustio nijednu brejk priliku rivalu, a u poslednjem gemu servis mu je pomogao da prebrodi nervozu. Iako je napravio jednu duplu grešku, četiri poena je osvojio direktno posle servisa, a posle greške Federera iskoristio je treću set loptu i izjednačio u setovima.

U trećem setu oba tenisera su do same završnice bez većih poteškoća čuvali svoje servis-gemove, a igralo se na vrlo visokom nivou.

Problema je prvi imao Šveđanin, koji je na 4:3 spasao 0:30, a na 5:4, Federer je imao set loptu. Soderling je na pravi način izgradio napad, odigrao i smeč koji je išao daleko u vis, Federer je spektakularnim potezom vratio lopticu koja je išla u teren, ali je Šveđanin bekhend smečom još lepše osvojio poen.

Posle toga je dvama servis-vinerima uzeo gem, a ubrzo je kišica prerasla u pljusak, pa je meč prekinut.

Pauza je bolje uticala na Soderlinga, a Švajcarac je bio potpuno dekoncentrisan. Iako je imao dve vezane gem lopte, nizom propusta uključujući i duplu servis grešku poklonio je Soderlingu brejk loptu. Šveđanin je sjajnim forhendom došao do ključne prednosti, a potom je neodbranjivim servisima došao do vođstva od 2-1 u setovima.

Rodžer je i prošle godine na Garosu nekoliko puta bio u sličnoj situaciji i reagovao je kako priliči najboljem svetskomg teniseru – odmah je napravio brejk za prednost 2:0. Međutim, Šveđanin nije posustao, igrao je na visokom nivou i momentalno vratio brejk.

Pri rezultatu 3:3 kiša je ponovo počela da pada i meč je na kratko prekinut. Teniseri su se ubrzo vratili na igralište, a Soderling je i dalje bio neustrašiv. Propustio je tri brejk lopte u prvom gemu po povratku na teren, ali je Šveđanin na svojim servis-gemovima bio suveren.

Federer je bio pod pritiskom, malo je više i grešio, ali zasluge za trijumf pripadaju Soderlingu – nije se uplašio velike pobede i koncentrisanom igrom napravio je brejk iskoristivši drugu brejk loptu za vođstvo 5:4.

Smirenost ga baš nije krasila u prošlosti, ali Soderling je u poslednjem gemu odigrao fenomenalno, nije dozvolio da ga važnost gema omete i zabeležio je jednu od najvećih pobeda u karijeri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

110 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu