Nova vest
Tenis

Sreda, 21.05.2008.

19:51

Humani teniseri

Osim košarkaša Aleksandra Đorđevića i reditelja Emira Kusturice, Srbija ima samo još dva nacionalna ambasadora UNICEF-a, teniserke Anu Ivanović i Jelenu Janković. Jedini teniser koji je ambasador UNICEF-a za ceo svet je reket broj jedan Švajcarac Rodžer Federer.

Svojim ponašanjem na terenu i van njega, kao i brojnim uspesima, dve teniserke su zajedno sa Novakom Đokovićem, Jankom Tipsarevićem i Nenadom Zimonjićem postale najbolji predstavnici Srbije u svetu.

Izvor: Nina Kolundžija

Autor:Nina Kolundžija

Default images

Ana Ivanović inaugurisana je u nacionalnog ambasadora UNICEF-a 14. septembra prošle godine. Druga teniserka sveta prisustvovala je prigodnoj svečanosti u osnovnoj školi ’’Vladimir Rolović’’ u Rakovici i tom prilikom uručila donaciju za ’’Školu bez nasilja’’, zahvaljujući kojoj su još tri škole uključene u taj program, "Vladimir Rolović", "Desanka Maksimović" u Kovinu i "Vera Radosavljević" u Negotinu.

"Meni je velika čast i zadovoljstvo što mi je UNICEF pružio priliku da budem njihov ambasador u Srbiji. Svoju ulogu vidim u tome da pomažem deci čija su prava na bilo koji način ugrožena jer volim decu i volim da provodim vreme sa njima. Smatram da svako dete u sebi ima neki talenat koji mora da dođe do izražaja i treba mu u tome pomoći. Deo u kojem ću se ja specijalizovati je obrazovanje i edukacija dece’’, rekla je Ana Ivanović u intervjuu za B92 prošle godine.

Inauguracija Jelene Janković dogodila se 7. decembra prošle godine u beogradskom Medija centru. 23-godišnja teniserka je izjavila tada da je izuzetno važno da se kroz sport promovišu prava mladih jer su sportske aktivnosti bitne za sveobuhvatni razvoj adolescenata.

"Sport obezbeđuje zdrave alternative za nezdravo ponašanje, poput zloupotrebe droge, alkohola, duvana. Kada su mi ponudili da postanam ambasador UNICEF-a rado sam prihvatila ponudu, jer je pravo na zdravlje jedno od osnovnih dečijih prava i svi moramo da pomognemo do takav način živora bude izbor dece i mladih ljudi", rekla je Jankovićeva.

U decembru prošle godine najbolji srpski teniseri Jelena Janković, Ana Ivanović, Novak Đoković i Janko Tipsarević organizovali su humanitarni spektakl NAJJ za Srbiju u beogradskoj hali Arena kome je prisustvovalo 20.000 ljudi. Četvoro tenisera odigralo je revijalni meč u dublu Ivanović/Tipsarević – Janković/Đoković. Sredstva prikupljena od prodaje ulaznica sa tog meča četvoro tenisera je namenilo u različite svrhe.

Ana Ivanović uplatila je iznos od 3.360.000 dinara za program UNICEF-a ’’Škola bez nasilja’’ i tako omogućila ukljućenje još dvanaest osnovnih škola u taj program. Jelena Janković odrekla se honorara u korist 22 porodice iz centralne Srbije i sa Kosova i Metohije i bolnice ’’Stefan Visoki’’ iz Smederevske Palanke. Treći reket sveta donirala je 2.696.800 dinara, koliko joj je agencija ’’Femili sport’’dodelila za učešće u meču.

Novak Đoković i Janko Tipsarević poklonili su zdravstvenim ustanovama u Kosovskoj Mitrovici i Brusu sanitarna vozila. Osim toga, porodica Đoković preko svoje agencije ’’Femili sport’’ pomaže deci sa Kosova koja su bila počasni gosti na spektaklu NAJJ za Srbiju, kao i mečevima Dejvis kupa između Srbije i Australije septembra prošle godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Tenis

Ribakina se namučila, kraj za Žaber

Kazahstanska teniserka Jelena Ribakina plasirala se u četvrtfinale turnira u Štutgartu, pošto je pobedila 19. teniserku svera Ruskinju Veroniku Kudermetovu posle tri seta, 7:6, 1:6, 6:4.

Beta

18:42

13 h

U fokusu

Vidi sve