Nova vest
Tenis

Utorak, 20.05.2008.

18:34

Igor Andrejev

Igor Andrejev je teniser koji nikada nije ušao u prvih 20 na svetu, ali na šljaci predstavlja opasnog rivala svakom favoritu. Na zemljanoj podlozi je osvojio dva trofeja (Valensija i Palermo), a treći je uzeo na tepihu u Moskvi. Na Rolan Garosu je prošle godine došao do četvrtfinala, a 2004. godine do četvrte runde. Na ostalim Gren slem takmičenjima nije uspevao da prođe dalje od trećeg kola. Ostvario je turnirski prihod od oko 2,5 miliona dolara, a najbolje plasiran na ATP listi bio je u aprilu 2006. godine kada je držao 24. poziciju. Bio je poslednji čovek koji je savladao Rafaela Nadala na šljaci pre njegove fantastične serije od 81 pobede koja je okončana porazom od Federera u finalu Hamburga.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Počeo je profesionalno da se bavi tenisom sa 19 godina. Te 2002. je osvojio tri ‘fjučersa’ i napredovao preko 700 mesta na listi. Sve do finiša naredne sezone vredno je sakupljao poene na manjim turnirima i posle dva uzastopna finala u Finskoj (Helsinki i Tampere) došao je do prvih 100. Debi na ATP turu odigrao je bravurozno, bez straha. Eliminisao je na startu turnira u Bukureštu prvog nosioca Nikolaja Davidenka sa 7:5, 6:7, 6:0. Očekivano je bilo da momak koji debituje posustane posle izjednačenja u setovima, takav epilog videli smo mnogo puta u susretima gde je razlika u kvalitetu velika. Ali, dogodilo se suprotno, Andrejev je zaigrao još bolje i nije prepustio Davidenku nijedan gem do kraja. U drugoj rundi je ispao od Akasausa, a stepenik više otišao je na nadmetanju u Moskvi, gde ga je u četvrtfinalnom dvoboju eliminisao Pol-Anri Matje – 2:6, 6:3, 7:5.

U 2004. godini je iz 28 duela izašao kao pobednik, završio je godinu u Top 50 i igrao dva finala. U Gštadu je pobedio dva solidna šljakaša Alberta Kostu i Rubena Ramiresa Hidalga, ali je Rodžer Federer bio bolji u finalu – 6:2, 6:3, 5:7, 6:3. U bici za trofej u Bukureštu ubedljivo ga je dobio Hose Akasuso – 6:3, 6:0. Na Rolan Garosu je izbacio četvrtog nosioca Huana Karlosa Ferera maksimalnim rezultatom, a u osmini finala je poražen od budućeg šampiona Gastona Gaudija.

U aprilu 2005. godine u Valensiji Andrejev je došao do prve ATP titule. Pobedio je čak četvoricu Španaca, uključujući Rafaela Nadala i u finalu Davida Ferera. Plasirao se u četvrtfinale u Nju Hejvnu, a u završnici sezone osvojio je još dva takmičenja. Dobru uvertiru stvorio je u Bukureštu, gde je izbacio desetog igrača sveta Marijana Puertu i izgubio u finalu od Florana Sere. Zatim je trijumfovao u Palermu, pošto je pobedio Filipa Volandrija sa 0:6, 6:1, 6:3. Samo dve nedelje kasnije bio je šampion u Moskvi, svom rodnom gradu. U finalu je savladao Nikolasa Kifera.

Promenljivo je započeo narednu godinu, a onda je u aprilu povredio koleno i nije nastupao do kraja oktobra. To je bio veliki hendikep, pogotovo zato što je propustio najveći deo sezone na šljaci, gde obično ostvaruje najbolje rezultate i uzima najviše bodova.

Nije uspeo da se vrati u takmičarski ritam sve do Rolan Garosa prošle godine, koji je predstavljao tačku preokreta i podlogu za novi uspon Andrejeva. Došao je u Pariz kao 125. igrač na listi, a eliminisao je Rodika, Masua, Matjea i Bagdatisa i poklekao tek u četvrtfinalu protiv Novaka Đokovića. Zatim je igrao polufinale u Gštadu i ubrzo se približio širem vrhu.

Igor Andrejev kombinuje napadački i odbrambeni stil igre. On je vrlo talentovan teniser i Rusi su polagali velike nade u njega dok je bio mlad. Tada je više voleo ofanzivnu igru i pokušavao je non-stop da kontroliše poen i da pravi ‘vinere’ ravnim udarcima i iz bekhenda i iz forhenda. To nije bilo tako delotvorno jer Andrejev je veoma nestrpljiv i lako uđe u seriju grešaka kada ne pogađa ono što je zamislio. Zbog toga Rus menja pristup igri i postaje malo strpljiviji, duže gradi poen, a neretko se odlučuje i za skroz defanzivnu taktiku. Kada traju dugi poeni, radije ostaje u igru udarajući spin nego slajs. Forhend mu je najkvalitetniji udarac, njime diktira ritam i pravi direktne poene. Dosta problema zadaje rivalima top-spinom iz forhenda, koji je njegov zaštitini znak i daje mu prednost pri vetrovitim uslovima za igru. Preferira forhend dijagonalu i nije mu strano da tim udarcem napadne odmah iz riterna, pogotovo na drugi servis rivala. Nije naročito dobar na mreži, a procentualno osvaja približno isti broj poena i posle prvog i posle drugog servisa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve