Nova vest
Pojedinačni sportovi

Sreda, 17.10.2012.

14:38

Lens Armstrong napustio Livestrong

Bivši američki biciklista Lens Armstrong u sredu je objavio da se povukao sa mesta predsedavajućeg svoje fondacije Livestrong koja se bavi borbom protiv raka.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Ta fondacija će i dalje imati podršku kompanije Najki, koja je odmah pošto je Armstrong objavio svoju odluku odlučila da raskine ugovore koje je imala sa njim.

Armstrongov potez dolazi nedelju dana pošto je Anti-doping agencija SAD objavila izveštaj na više od 1.000 strana u kojem je osvajača sedam titula na trci „Tur d’Frans“ proglasila za vođu najsofisticiranijeg doping programa u sportu ikada. U tom izveštaju, Agencija je objasnila svoju odluku da Armstronga kazni doživotnom suspenzijom i brisanjem svih rezultata koje je postigao od 1998. godine. Ipak, konačnu odluku o brisanju rezultata doneće Međunarodna biciklistička unija i Svetska anti-doping agencija, koje su prošle nedelje dobile taj izveštaj.

Ova organizacija, njena misija i oni koji je podržavaju su bliski mom srcu. Zbog toga, da bih poštedeo fondaciju negativnih efekata kao rezultat kontroverze koja okružuje moju karijeru, doneo sam odluku da napustim funkciju predsedavajućeg“, rekao je Armstrong i dodao da će ostati u Odboru te fondacije.

Nedugo pošto je Armstrong objavio svoju odluku, oglasio se i Najki, koji je samo nekoliko dana ranije objavio da ostaje uz bivšeg američkog biciklistu.

Zbog neoborivih dokaza da je Lens Armstrong učestvovao u dopingu i obmanjivao Najki više od jedne decenije, žao nam je što moramo da objavimo da raskidamo ugovor sa njim. Najki ne podržava upotrebu bilo kakvih nedozvoljenih sredstava, ali će i dalje nastaviti da podržava kompaniju Livestrong, u njenoj borbi protiv raka“, kaže se u saopštenju Najkija.

Najki se u utorak našao na udaru tvrdnji da je podržavala Armstrongov doping program.

Odlučno odbacujemo optužbe da smo uplatili 500.000 dolara bivšem predsedniku Međunarodne biciklističke unije Hajnu Verbrugenu kako bi on prikrio rezultate anti-doping testiranja“, ističe se iz Najkija.

Armstrong je tokom karijere negirao doping, ali je u avgustu odlučio da se ne bori protiv optužbi Anti-doping agencije SAD, a kao razlog je istakao da misli da proces protiv njega nije pravedan. Odmah potom usledila je kazna od strane tog tela, koje mu je oduzelo i sedam titula sa „Tura“, ali pošto ono ima ingerencije samo na tlu Amerike, odluku će doneti vladajuće telo svetskog biciklizma – Međunarodna biciklistička unija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

9 Komentari

Podeli:

Pojedinačni sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu