Nova vest
Odbojka

Sreda, 29.05.2013.

13:26

Nova pravila u odbojci

Administrativni odbor Svetske odbojkaške federacije (FIVB) odlučio je da Evropska liga bude test takmičenje za nova pravila.

Izvor: B92, Tanjug

Autor:B92, Tanjug

Default images

Odbor je istakao da je cilj promene pravila približavanje odbojke - odbojci na pesku.

Evropska liga će se ove godine igrati po novom sistemu, svaki set trajaće do 21 poena, osim petog seta, koji će se igrati, kao i do sada, do 15 poena.

Tokom setova biće samo jedan tehnički tajm - aut i to kada jedna od ekipa osvoji 12 poena, osim u petom setu, gde nema tehnickog tajm - auta.

Na osnovu predloga "Specijalne radne grupe" FIVB, promenjen je i period izmedju završetka jednog i početka drugog poena. Naime, prvi sudija ima obavezu da proveri da li su ekipe spremne za igru i da li server ima loptu, i to mora da uradi najduže 10 sekundi po završetku prethodnog poena. Takodje, server će u Evropskoj ligi imati pet sekundi za servis, umesto dosadašnjih osam.

Ženska seniorska reprezentacija Srbije, trostruki pobednik Evropske lige, osvajač bronzane medalje sa prošlogodišnjeg takmicenja i aktuelni prvak Evrope, igraće u B grupi sa Belgijom, Nemačkom i Izraelom.

U A grupi će igrati Turska, Bugarska, Rumunija i Madjarska.

Plasman na završni turnir u Bugarskoj 13. i 14. jula, pored domaćina, izboriće pobednici grupa i najbolja drugoplasirana selekcija.

Finalisti petog izdanja Evropske lige izboriće učešće na Gran Priju 2014.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Podeli:

Odbojka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu