Nova vest
Fudbal

Utorak, 30.05.2006.

07:56

Gordon Benks - odbrana veka

Ako čovek, kojeg većina stručnjaka smatra najboljim igračem svih vremena, kaže da ste izveli najbolju odbranu koju je ikad video, to je dovoljan razlog da budete ponosni. Način na koji je Gordon Benks odbranio Peleov udarac glavom u Gvadalahari 7. juna 1970. godine ušao je u istoriju fudbala.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Gordon Benks se u Meksiku opraštao od vrhunskog svetskog fudbala, posle osam uspešnih godina u ekipi ser Alfa Remzija. Na domaćem terenu 1966. on je osvojio titulu šampiona sveta, a dve godine kasnije bio je polufinalista Evropskog prvenstva (odakle je Engleze kući poslao Džajić).

Prvenstvo u Meksiku trebalo je da potvrdi da je Benks najbolji golman epohe, a meč sa Brazilom bio je dobar korak u tom smeru. Mešutim, pred četvrtfinalni okršaj sa Nemcima Benks se otrovao. Dok je on spavao u hotelskoj sobi njegov zamenik Piter Boneti je pomogao Nemcima da od 0:2 stigno do 3:2 i uđu u polufinale.

Klupsku karijeru proveo je u Česterfildu, Lester Sitiju i Stouk Sitiju. U Lesteru igrao je četiri finala kupa u malom vremenskom razmaku (dva puta FA kup, dva puta Liga kup) i stigao do jednog trofeja.

Kraj karijere bio je tragičan – 22. oktobra 1972. je doživeo saobraćajnu nesreću, usled koje je izgubio vid na jedno oko. Upornio Benks želeo je da nastavi da brani, ali to nije bilo moguće.

Veliko priznanje Benks je dobio i u rodnom Šefildu, gde je 9. maja ove godine on postao prva „šefildska legenda“ i čije ime je postavljeno na počasno šetalište.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu