Nova vest
Košarka

Četvrtak, 15.03.2018.

18:45

NBA Zvezda demolirala Valensiju i poslala poruku na Jadran!

Crvena zvezda deklasirala je Valensiju na domaćem parketu u meču 26. kola Evrolige – 106:90 (23:23, 27:25, 29:19, 27:23).

Izvor:

Autor:

NBA Zvezda demolirala Valensiju i poslala poruku na Jadran!
StarSport

Srpski i regionalni šampion tako je na najbolji mogući način najavio početak odbrane krune u ABA ligi, pošto već u nedelju u Pionir stiže ekipa Mornara za start polufinalne serije.

Takođe, ekipa Dušana Alimpijevića, predvođena Džejmsom Feldinom, sjajno je odgovorila na veoma težak poraz u Barseloni u prošlom kolu elitnog takmičenja, ali i na pad forme koji traje već neko vreme, ujedno zadržavši teoretske šanse da se u preostale četiri runde domogne mesta koje vodi u plej-of.

Crveno-beli sada imaju 11 trijumfa i 15 poraza, dva manje od osmoplasiranog Makabija iz Tel Aviva, koji ima bolji međusobni skor u odnosu na našeg predstavnika.

Nažalost, timu sa Malog Kalemegdana na ruku ne ide ni raspored jer ih čekaju dueli sa Panatinaikosom i moskovskim CSKA u gostima, odnosno Fenerbahčeom i madridskim Realom kod kuće.

Ipak, i pored angažovane i dobre igre od samog starta, nije sve krenulo kako je domaćin želeo. Pre svega zbog nadrealnog šuta 'Slepih miševa' za tri poena (12/22), sa četiri vezana pogotka van linije 6,75, iz isto toliko pokušaja, naterali su Alimpijevića da reaguje.

Prednjačili su Rafa Martines (4/6 za tri) i Đoan Sastre (4/4), a odlično ih je pratio i Alberto Abalde (2/2), ali ni to nije pokolebalo srpskog šampiona, koji je nastavio da igra svoju igru na krilima Matijasa Lesora, Tejlora Ročestija i spomenutog Feldina, pa je, na kraju, na poluvreme otišla još i s prednošću.

Uvideli su domaći da ne vredi da se obaziru na procente rivala, i pored veoma dobre odbrane tokom većeg dela susreta, a to im se napokon isplatilo sredinom treće deonice, kada je Špancima polako i potpuno očekivano počeo da zakazuje šut.

Ključan momenat okršaja nekako je samo ukrasila spektakularna blokada Ognjena Dobića, posle koje je Feldin u potpunosti preuzeo kontrolu u svoje ruke i 'počeo' da sipa trojke, što su odmah ispratili Milko Bjelica, Pero Antić i Dilan Enis sa iste razdaljine.

To je dovelo do toga da Zvezda na kraju ubaci više trojki od Valensije, što je bilo nezamislivo u jednom trenutku, ali i da na više od pet minuta do kraja bude na samo poen od 'stotke'. Za efektan i savršen kraj pobrinuli su se Ročesti i Lesor – kombinacijom za još jedno snažno zakucavanje Francuza kao tačku na 'NBA nastup'.

Blistao je Feldin sa 30 poena (4/8 za dva, 4/6 za tri), tri skoka i dve ukradene lopte, a najbolje su ga pratili upravo Ročesti sa 17 (4/8 za dva, 3/4 za tri) i pet asistencija, odnosno Lesor sa poenom manje (6/7 za dva), ali i sedam uhvaćenih lopti i po dva proigravanja i krađe.

Istakao se i Bjelica sa 12 poena i četiri skoka, kao i Enis sa 11 (3/4 za tri), dok je Lazić imao sedam, a Dobrić šest.

Valensiju je predvodio Martines sa 22 poena, Erik Grin i Džoan Sastre dodali su po 16, a Tibor Plais deset poena.

IV četvrtina:

Kraj – Ceo tim šampiona Srbije nastavio je da igra fantastično drugo poluvreme, Lazić posle sjajnog driblinga pravi sebi 'čistu' trojku koju i pogađa, dok Bjelica borbom ispod koša ne dozvoljava Valensiji ni da se barem i minimalno približi.

Zvezda se zabavljala na terenu u poslednja dva i po minuta, pa su navijači mogli da uživaju i u 'alej-apu' Ročestija i Lesora, posle nove ukradene lopte Francuza, i tako na najbolji mogući način najavila prvi polufinalni duel ABA lige sa Mornarom u nedelju, u istoj hali – 106:90.

36' – Plais uz dosta sreće prekida seriju Zvezde, ali samo na kratko. Bjelica nastavlja seriju trojki, koju, za svoj 30 poen, još više produžuje Feldin, odnosno Dilan Enis sa dve u nizu za ogromnu i zasluženu prednost. Crveno-beli su na, posle krađe i polaganja Lazića, na četiri minuta do kraja bili samo na poen od 'stotke' – 99:80.

33' – Gotovo savršenu timsku odbranu Alimpijevićeva ekipa prenela je i u odlučujućih deset minuta, u igri se ponovo našao i agilni Alen Omić, a Džejms Feldin nastavio je da diže publiku na noge novim pogotkom za tri. Istovremeno, Valensiji je počeo da zakazuje šut, napokon, a 'magiju' Martinesu ukrao je Feldin i trojkom za osam metara dodatno uvećao prednost domaćih – 85:69.

III četvrtina:

30' – Martinesa definitivno ništa neće izbaciti iz ritma večeras, pošto je na pola trećeg perioda već imao 22 poena, posle po još jedne trojke i dvojke. Ipak, sve se promenilo posle spektakularne blokade Ognjena Dobrića na Serđu Garsiji.

U istom trenutku probudio se i Feldin, sa šest vezanih poena, da bi tačku na fenomenalnu završnicu, ali i sjajnu treću četvrtinu našeg predstavnika, u kojoj je ubacio čak 29 poena, stavio Antić trojkom za najveću prednost crveno-belih na meču – 79:67.

26' – Ali ni to nije poremetilo igru tima sa Malog Kalemegdana, iako je i kod njih bila primetna neverica zbog celokupne situacije, koje je nastavio da igra svoju igru i da raznovrsnim rešenjima vraća, odnosno drži prednost na svojoj strani. Lesor još jednom pogađa posle odlične igre u odbrani prethodno, dok Ročesti trojkom i dvojkom stiže do svog 15 poena za novo poravnanje – 58:58.

23' – Martines je napokon promašio za tri, iz četvrtog pokušaja, ali ne i Sastre (3/3), pa je Valensija u prvom minutu nastavka stigla do novog preokreta. Lesor je nastavio da dominira na drugoj strani, a pravo je čudo kako je Zvezda uopšte i uspela da povede jer su Vil Tomas i fantastični Martines dodali još dve trojke već nadrealnom saldu svog tima (11/16 za tri) – 58:61.

II četvrtina:

Poluvreme – Nastavila se brza igra na obe strane, a fascitantno je da su crveno-beli uspevali da održe prednost na svojoj strani i pored neverovatnog šuta Španaca za tri poena (8/12).

Lesor poenitra posle divne asistencije Pera Antića, Feldin pogađa uz faul i dodatno slobodno bacanje, da bismo onda videli snažno zakucavanje francuskog centra, koji simultanku nastavlja pogocima sa penala. Nažalost, Lazić pravi faul na Eriku Grinu pri šutu za tri poena, koji je stoprocentan, ali se Enis potrudio da njegov tim na veliki odmor ipak ode s prednošću – 50:48.

16' – Međutim, ovoga puta Valensija odgovara i to ponovo uzasopnim pogocima van linije 6,75. Najpre to čini Rafa Martines, koji i dalje ne zna za promašaj za tri (3/3), a potom i Abalde u dva navrata. Seriju gostiju zaustavlja razigrani Lesor, Martines onda iz 'nehata', jer je želeo da baci 'alej-ap', pogađa za dva, a uskoro drugu trojku upisuje i Ročesti za povratak meča u egal – 35:36.

13' – Enis se ispravlja za kiks već u prvoj akciji drugog kvartala svojom prvom trojkom, pre nego što Feldin i Davidovac vezuju dve dvojke za najveću prednost našeg tima i prvi tajm-aut Hesusa Vidorete – 30:23.

I četvrtina:

10' – Stefan Janković odgovara svojim prvim pogotkom, za dva, isto na druoj strani čini i Plais, ali onda je usledio daleko bolji period igre crveno-belih. Tejlor Ročesti otvara seriju trojkom, Bjelica uspešno realizuje 2+1, po povratku u igru, da bi Džejms Feldin doneo izjednačenje.

Nalet domaćina na kratko prekida Bojan Dubljević, dok Dilan Enis, posle ukradene lopte, i Ognjen Dobrić sa dva neverovatna promašena zicera propuštaju priliku da Zvezdi donesu totalni preokret posle deset minuta košarke – 23:23.

6' – Koliko u sleećem napadu usedila je svojevrsna kompenzacija, pošto je Matijasu Lesoru priznato zakucavanje, dobrano pošto je sviran faul, a Francuz je pogodio i dodatno slobodno bacanje. Ipak, ni to nije zaustavilo šutersku seriju 'Slepih miševa' koji pogađaju još dve trojke, bez promašaja, pa Alimpijević po prvi put mora da reaguje – 7:16.

3' – Domaći su krenuli veoma agresivno u odbrani, ali nisu uspeli to na pravi način da krunišu na drugoj strani u uvodna tri minuta igre. Branko Lazić, sa linije penala, i Dejan Davidovac ulazom neutrališu trojku Rafe Martinesa, da bi potom arbitri navukli bes Pionira.

Tibor Plais udario je rampu Milku Bjelici, ali ga i udario po licu zbog čega je Zvezdin igrač ostao na zemlji krvavog nosa. Međutim, igra nije zaustavljena, Španci su odigrali kontru, a Đoan Sastre pogodio novu trojku za svoj tim – 4:6.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

401 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d