Nova vest
Košarka

Nedelja, 09.07.2017.

18:58

Basketaši bez finala, Letonci trojkom do pobede

Basketaši Srbije poraženi su u polufinalu Evropskog prvenstva 3X3 u Amsterdamu od Letonije sa 19:17.

Izvor: B92

Autor:B92

Basketaši bez finala, Letonci trojkom do pobede

Letonci su rešili meč trojkom u produžetku pošto je posle regularnih deset minuta bilo nerešeno 17:17. Porazom je Srbija prekinula niz od 22 pobede.

Reprezentacija Srbije je za manje od tri nedelje po drugi put bila bolja od Holandije i posle polufinalne pobede od 22:13, igrala je protiv Letonaca.

Letonci su bili bolji od Francuza sa 17:12 u svom četvrtfinalnom duelu, a na svom prvom učešću igraju u finalu Evropskog prvenstva.

Za Srbiju su nastupali Dušan Domović Bulut, Danilo Mijatović, Dejan Majstorović i Marko Savić. Srbija je nedavno pobedila na Svetskom prvenstvu u basketu, a titulu na Evropskom prvenstvu brani Slovenija koja igra u drugom polufinalu protiv Ukrajine.

Poveli su Letonci posle dobrog prodora Mizisa, ali je odmah uzvratio Mijatović trojkom s boka za 2:1 na početku meča. Mijatović je upisao i blokadu, a Srbija je kontrolisala igru.

Najbolji je u uvodnim minutima u ekipi Srbije bio Mijatović koji je koristio svojih 206 centimetara da poentira iz reketa. Letonci su pokušavali prodorima, a kasnije im je proradio i šut spolja.

Srbija nije pronalazila pravu igru u odbrani na skoku, mada su srpski igrači pojedinačno igrali solidnu odbranu. Srbija svoju priliku da se odlepi nije iskoristila na 6:3, jer su posle trojke Majstorovića promašena još dva šuta van linije trojke, a kasnije na 9:5 nije uspela da sačuva vođstvo.

Mizis pogađa spolja za 10:8, a Srbija drži prednost do 12:10. Četiri uzastopna poena Letoncima donose prednost koju su uspeli da održe do završnice meča kada Srbija dolazi do izjednačenja i produžetaka u kojima se igralo na razliku.

U produžecima je razmenjeno nekoliko pokušaja za tri poena, da bi razliku od dva poena prvi napravili Letonci i sa 19:17 prošli u finale.

Tok meča:

'1 Srbija na startu kreće bolje, ali Letonci uspevaju da drže priključak. Letonci koji na kupu učestvuju prvi put u uvodnim minutima gube sa dva koša ali ne posustaju.

'2 Par dobrih driblinga pored Mijatovića, atraktivno zakucavanje i trojke drže Letoniju u igri posle dva minuta.

'5 Letonci dobro skaču pod košem, ali pokazuju i dobar šut spolja. Srbija u odbrani ne igra najbolje, pa podrška sa tribina ne pomaže Bulutu i ostatku ekipe na polovini meča.

'6 Napadi idu preko Mijatovića u reketu jer šut spolja ide baš najbolje, dok na drugoj strani Letonci dolaze do vođstva 13:12 trojkom kome su zaostajali jedan do dva poena.

'7 Loša odbrana Srbije i Letonci pogotkom ispod koša vode sa 14:12! Bulut pokušava spolja i ne pogađa, ali onda posle jednog lakog poena Srbije, Bulut demonstrira klasu: odličan roling kojim je ostavio protivnika iza sebe i položio Srbiji donosi izjednačenje 14:14.

'8 Igra se poen za poen, a poslednja dva minuta na terenu je prava drama. Koš Letonaca, pa koš Srbije, uglavnom se igra u reketu.

'10 Poslednji minut donosi nekoliko promena rezultata. Jedan od prelomnih trenutaka je promašaj Buluta za tri poena, a onda i izgubljena lopta Savića posle koje uz mnogo sreće Letonci pogađaju trojku za preokret 16:15. Usledila je uzbudljiva završnica i poeni Majstorovića za izjednačenje, pa potom i Norisa za novo vođstvo Letonije 17:16 na samo pola minuta do kraja. U uzbudljivoj završnici Srbija je na kraju izborila produžetak.

'11 I jedna i druga ekipa u produžetku pokušavaju šutevima za tri poena da reše polufinale. Prvu trojku promašuje Bulut, ali se činilo da je bio fauliran. Letonci zatim promašuju sa boka, ali u sledećem pokušaju Karlis Lasmanis cilja bez greške i pogađa za finale.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve
Srpska košarka

FMP bolji od Borca

Košarkaši FMP-a poveli su sa 1:0 protiv Borca u razigravanju za plasman u polufinale Superlige Srbije, pošto su u gostima u Čačku slavili sa 90:87.

Beta

20:56

14 h

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu