Nova vest
Košarka

Sreda, 15.09.2010.

18:30

Hrvatima smeta što se Ivković buni

Davno je bila 1995. godina i Evropsko prvenstvo u Atini, ali hrvatskim medijima je zlato Jugoslavije i dalje “trn u oku”.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Iako je od finala Jugoslavije i Litvanije prošlo 15 godina, Hrvati i dalje spominju da je Litvanija pokradena, a sami Litvanicu su taj meč verovatno već zaboravili.

Razlog ovog prisećanja su kritike koje su posle SP u Turskoj čelnici Košarkaškog saveza Srbije, a posebno selektor Dušan Ivković uputili FIBA.

U celosti prenosimo tekst Marka Petraka u kojem se usuđuje bes KSS-a i Ivkovića i podseća na finale Eurobasketa 1995:

"Srbi proteklih nekoliko dana sipaju drvlje i kamenje po FIBA zbog, kako ga nazivaju, skandaloznog suđenja na utakmici protiv Turske u polufinalu Svetskog prvenstva. Selektor Ivković pozvao je čelnike svetske košarkaške organizacije da podnesu ostavke i zatražio izvinjenje srpskoj naciji jer im je ukradeno finale, a motiv vide u sponzorima i činjenici da je Turska bila domaćin.

"Ako ne bude komentara i kazni, ako se pređe preko svega ovoga, što bi i slepac video, onda smo u velikim problemima. Ako se ne oglase, onda Kotleba, koji je delegirao sudije, i generalni sekretar FIBA Patrik Bauman moraju podneti ostavke iz moralnih razloga. Znam šta govorim. Delo koje je ostavio Bora Stanković biće uništeno", izjavio je u nedelju Ivković.

Danas je stvar otišla na još viši nivo. Kurir
(dva dana ranije B92) je objavio videosnimak prema kojoj je, kako tvrde, jasno vidljivo da je turski igrač Tunčeri, koji je postigao pobedonosni koš za Turke, bio izvan terena. Dokaz je snimio jedan navijač sa tribina, a on sugeriše da sporni koš nije bio regularan, što samo potvrđuje teoriju zavere, odnosno da je Srbija pokradena.

Ništa čudno da i jesu pokradeni

Možda je zaista Tunčeri bio izvan terena, možda je i Ašik, koji loše izvodi slobodna bacanja, odglumio udarac u lice kako ne bi morao preuzeti odgovornost. Možda nisu postojali prekršaji koje srpski reprezentativci vide spornima, a možda je zaista FIBA preko svojih "plaćenih" sudija dala vetar u leđa domaćinu. Ništa od toga ne bi bilo niti posebno čudno, niti posebno iznenađujuće ako se zna kako funkcioniše današnji profesionalni sport. A funkcioniše isključivo logikom novca, kao uostalom i sve drugo u kapitalističkom društvu.

Ipak, glasne Srbe koji sudijske propuste nazivaju skandaloznim, a šutnju FIBA sramotnom i koji su ovih dana naprosto frapirani scenarijom u polufinalu, treba podsetiti na ne tako davne događaje u prošlosti koji su bili kudikamo beskrupulozniji, a išli su upravo njima naruku. Tada se nisu bunili, tada nisu bili glasni i tada se nisu zalagali na pravednost, fer-plej, poštenje i sve ono što danas spominju.


Ivković se '95. nije bunio

Setimo se samo Eurobasketa u Atini 1995. i verovatno najsramotnijeg čina u istoriji evropske košarke kada je Litvanija toliko besramno pokradena u finalu upravo protiv danas poštenih Srba, odnosno tada Jugoslavije. I tada je selektor bio Dušan Ivković, ali ni jednom se rečju nije bunio kada je sudijski vetar duvao u njegova leđa.

Za one koji se ne mogu setiti, evo malog povratka u prošlost. Hrvatska je u polufinalu poražena od Litvanije koja je tada imala verovatno najbolju generaciju u svojoj istoriji sastavljenu od igrača kao što su bili Arvidas Sabonis i Šarunas Mačuljonis. U drugom polufinalu Srbija je predvođena Aleksandrom Đorđevićem, Predragom Danilovićem, Vladom Divcem i Dejanom Bodirogom pobedila domaćina Grčku.


U veoma gustom finalu ekipe su se iz minuta u minut smenjivale u vođstvu, da bi Litvanci na poluvreme otišli sa pola koša prednosti (49:48). Ionako nabijena atmosfera dosegla je usijanje kada je Sabonisu na početku drugog poluvremena svirana tehnička greška. Litvanci su potestovali, što je samo dovelo do još goreg sudjiskog kriterijuma koji je ionako celu utakmicu išao na njihovu štetu.

Litvanci napustili parket, Hrvatska sišla sa podijuma, Sabonis razbio svlačionicu

Nakon još nekoliko neverovatnih prekršaja dosuđenih u korist Srbije, današnji pravednici su prešli u vođstvo. Izbezumljeni Litvanci predvođeni kapitenom Marčuljonisom nisu mogli napraviti ništa drugo osim dve minute pre kraja iz protesta napustiti parket, no nakon kraće pauze i Đorđevićevog nagovaranja ipak su odlučili igrati do kraja pri rezultatu 89:83 za Srbiju. Niti Sabonis, niti Kurtinaitis u tim trenucima nisu mogli pomoći svom timu jer su već zaradili svoju petu ličnu grešku. Srbija je na kraju slavila sa 96:90.

Čak je i Srbiji tradicionalno naklonjena grčka publika pokazala što misli o načinu na koji su Srbi došli do zlata. 20 hiljada ljudi uglas je vikalo "Litvanija je prvak, Litvanija je prvak!" Bronzana Hrvatska iz protesta je sišla sa svečanog podijuma i napustila dvoranu čim je primila svoje medalje, a Arvidas Sabonis je od besa i razočaranja razbio svlačionicu.

Nitko iz FIBA tada nije odgovarao za ovu besramnu krađu, a ne sećamo se niti da se neko obratio sa izvinjenjem oštećenim Litvancima. Naravno, niti Srbi (Jugoslavija) se nisu bunili jer su im sudije praktčno poklonile zlatnu medalju. Danas su vrlo glasni kada se ista stvar dogodila njima”.


Autor teksta je zaboravio da je Saša Đorđević te večeri ubacio devet trojki iz 12 pokušaja, a zaboravio je i da je Predrag Danilović “posterizovao” Sabonisa zakucavši preko njega, što je još jedan dobar razlog za njegov bes.

Autor nije spomenuo da je Hrvatska podijum napustila zbog toga što nije želela da sluša himnu pobednika, a ne zbog suđenja. Zaboravio je i to da je jedan od sudija bio Amerikanac Džordž Toliver, a znamo kakav je status u svetu u tom trenutku imala Srbija, tj. Jugoslavija.

Činjenicu su sledeće: Hrvatska je u košarci od osamostaljena osvojila samo četiri medalje, tri bronzane i jednu srebrnu. Od toga su tri medalje osvojene kada Jugoslavija nije mogla da nastupa na velikim takmičenjima zbog sankcija tokom rata na protorima bivše SFRJ.

Upravo je bronza iz Atine poslednje odličje Hrvatske na nekom velikom takmičenju, slučajnost ili ne?

Srbija je od 1995. dva puta bila prvak sveta, tri puta šampion Evrope, jednom vicešampion kontinenta i Olimpijskih igara, te jednom treća na EP. Tri puta je od tada igrala protiv Hrvatske, i svaki put pobedila, poslednji put na Mundobasketu u Turskoj, u osmini finala.

Već sledeće godine igra se Evropsko prvenstvo u Litvaniji, Srbija će i tamo biti među favoritima jer brani srebro iz Poljske, a Hrvatska...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

233 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu