Četvrtak, 21.05.2015.

14:15

Džej Ar Smit – Samo je LBJ verovao

Iako već godinama važi za jednog od najboljih šutera NBA, Džej Ar Smit je bio "nepoželjan" zbog problematične istorije, loših odluka i velikih oscilacija forme.

Izvor: AK

Default images
Photo by Kevin C. Cox/Getty Images

Otpisali su ga čak i Njujork Niksi, u trenutku kada je Karmela Entonija čekala operacija, povređen bio i Iman Šampert, a tim nije mogao nikoga da pobedi.

Međutim, jedan čovek je verovao u njega i nije mario za bilo šta u vezi sa Smitovim karakterom. Bio je to Lebron Džejms. Danas, četiri meseca kasnije, potpuno mu se odužio.

Džej Ar Smit je protekle noći odigrao jedan od najboljih mečeva u karijeri, sa osam trojki i 28 poena kao rezerva predvodio je Kavse do "brejka" u Atlanti, u finalu Istoka NBA plej-ofa.

Kada su u januaru Džejms i generalni menadžer Dejvid Grifin seli da razgovaraju o potencijalnom trejdu sa Niksima, u koji su bili uključeni pomenuti Šampert i Smit, za nekoliko rezervista i pik druge runde za nekoliko godina, LBJ nije imao dilemu.

Dok je Grifin sumnjao u ovaj potez, ne želeći da preterano rizikuje i upropasti tim koji je bio prvi favorit za titulu, Džejms je samo rekao: "Dovedite ga ovde, ja ću se postarati za njega".

Za Džejmsa, karakter nije samo sekundarna stvar, već potpuno nebitna. On je video šansu da dobije tip šutera koga traži pored sebe duže od decenije, onog koji ima brz izbačaj i neograničeno samopouzdanje. Kavsima je bio potreban talenat na toj poziciji, talenat koji Smit poseduje, a koji je Džejms osetio kao neophodan i za njega. "Znao sam kakav je čovek i nije me bilo briga šta je bilo ko drugi mislio o njemu. Naša uprava je imala poslednju reč, ja sam bio potpuno za njega", rekao je Džejms.

Grifin je konačno prelomio i uradio nešto što nije karakteristično za NBA, pitao je čelnike Niksa da razgovaraju za Smitom. Igrači u NBA uglavnom preko društvenih mreža saznaju da su trejdovani.

Niksi su omogućili Kavsima da razgovaraju sa Smitom, što bi u suprotnom bilo nelegalno. Razgovor je bio više nego ozbiljan, jer je Grifin mnogo rizikovao, ne Džejms. Ukoliko plan ne bi uspeo, on bi bio odgovoran.

U igri je bilo još nekoliko opcija, Dejvid Blat je očajnički želeo Tomofeja Mozgova, kao i Imana Šamperta kako bi pojačao odbranu na krilu, ali je podržao Džejmsa u vezi sa Smitom.

Konačno, Kavsi su računali da ako ih Smit izneveri, ako opet padne na doping testu ili se bude preterano provodio i tukao, otpustiće ga, a novac koji bi mu dugovali (6,3 miliona dolara), vraćali narednih godina. U svakom slučaju, dobili bi Mozgova i Šamperta u timu.

Smit je dao obećanje Grifinu, jedno od odnih koje je davao i ranije, a ovaj je verovao svom najboljem igraču i treneru, i konačno prelomio, odlučio je da dovede i Smita.

"Ovo je sjajna situacija za mene, ali posebno za moju majku. Ona je moj najveći navijač. Kada su se događale sve negativne stvari, mene lično nije doticalo. Ali gledati nju povređenu, kako se muči u tim situacijama, osećati se kao što se ona oseća, bilo je užasno iskustvo za mene", rekao je Smit posle trejda.
Photo by Kevin C. Cox/Getty Image
Naravno, ova priča još uvek nema srećan kraj. Smitova istorija jasno govori da se u njega nikad ne možeš potpuno pouzdati. Ali je sa osam trojki protiv Hoksa, stekao je veliki kapital kod svih koji su sumnjali u njega, čak i među Kavsima.

To su još ranije pokazali, kada su se borili za njega da mu NBA liga ublaži jednu suspenziju u plej-ofu. Pokazali su da mu čuvaju leđa, a on im se odužio odličnim igrama.

"Bio je sjajan za nas, izvanredan je saigrač, fantastičan momak za vođenje. Nema sumnje, on je jedan od razloga, glavnih razloga, zbog koga smo ovde", rekao je Blat.

Tako Džejms nije još dugo bio jedina podrška Smitu, to je pokazala cela klupa Kavalirsa koja je u transu proslavljala svaku njegovu trojku u Atlanti.

Verovatno do kraja serije više neće postići osam trojki, što je rekord franšize, ali možda dâ šest u drugom meču. Niko to ne može da zna. Možda opet napravi nameran faul i dobije novu suspenziju, što ne bi bilo iznenađenje.

Ali podrška koju je Džejms pokazao, i Grifinova volja da izabere rizik pre sigurnog, sada deluju kao dobitna kombinacija. Samim tim što se ovo dešava u finalu konferencije, dobija još veći značaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

13 h

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

8 h

Podeli: