Speleologija: Speleo... Šta?

Speleologija je naučno istraživanje pećina, jama i drugih oblika kraškog reljefa. Neposrednim opažanjem, premeravanjem, beleženjem i analizom strukture saznaju se istorija nastanka podzemnog objekta, promene kroz koje prolazi, kao i drugi relevantni procesi. Speleologija je multidiscipinarna nauka koja u koristi elemente hemije, biologije, geologije, fizike, meteorologije i kartografije kako bi se našli i ispitali složeni kraški oblici reljefa, prevashodno jame i pećine...

Pošaljite komentar
 1. Fikuse, speleologija je bas po tome i specificna sto je u stvari kombinacija svega navedenog. Sport, nauka, avantura, istrazivanje.. sve u jednom.
  (Vladimir, 12. mart 2016 17:37)

  # Link komentara

 2. Šta reči , imam 64 godine i još se bavim speleologijom ,a u celu priču me uveo upravo jedan od autora .
  … Milinko Trifković
  (Trifković Milinko, 26. decembar 2011 20:25)

  # Link komentara

 3. Hvala autorima na prelepom tekstu. Vise o speleologiji u Srbiji mozete saznati na linku [link]

  Pozdrav od blatnjavih speleologa :))
  (Speleoloski savez, 26. decembar 2011 19:20)

  # Link komentara

 4. Speleologija je i nauka i zabava i sport ..i svakako prvo morate da naucite tehnike spustanja i penjanja i ostalo sve sto je vezano za jame i pecine na kursu za speleologiju ...a ovakvih jama i pecina ima i kod nas i jos lepsih ...i izazovnijih ..
  drago mi je da se pocela poklanjati paznja i speleologiji u nasim medijima ...pozdrav svim speleolozima i onoma koje ce ovi clanci 'nagovoriti 'da se bave speleologijom
  (Jovana, 22. decembar 2011 22:41)

  # Link komentara

 5. Ako smem da prokomentarisem, mislim da je spaleologija pre svega nauka o pećinama, od koje je kasnije potekla sportska disciplina (koja je meni lično više ekstremno-rekreativna nego takmičarska)... A mene lično interesuje, jesu li slike iz ovog clanka snimljene u Srbiji ili su preuzete sa stranih sajtova, kako bi clanak bio impresivniji - jer slike su zaista impresivne?!!!
  (Ivan iz Cacka, 22. decembar 2011 19:01)

  # Link komentara

 6. Ja sad nista ne razumem - jel' speleologija hobi, sport ili nauka?
  (Fiktivni fikus, 20. decembar 2011 22:06)

  # Link komentara