Nova vest
Fudbal

Utorak, 13.09.2016.

20:30

Barsa 7:0, Bajern 5:0, Arsenalu veliki bod

Dominantne predstave Barselone i Bajerna, remi PSŽ i Arsenala, preokret Napolija, te izjednačenje Bešiktaša u 93. minutu obeležili su prve mečeve Lige šampiona.

Izvor: AK

Autor: AK

Barsa 7:0, Bajern 5:0, Arsenalu veliki bod
Foto: Getty images

Barselona je deklasirala Seltik 7:0, uz het-trik Lionela Mesija i četiri asistencije Nejmara, dok je Bajern sa 5:0 zagorčao debi Rostovu.

PSŽ se ispromašivao na Parku prinčeva i igrao samo 1:1 sa Arsenalom, a Arkadijuš Milik je sa dva gola doneo Napoliju 2:1 u Kijevu protiv Dinama.

Anderson Taliska "osvetio" se Benfiki što ga je poslala u Tursku, u 93. minutu je doneo Bešiktašu 1:1 u Lisabonu. Saul Njiges je postigao prelep gol za minimalac Atletiko Madrida protiv PSV-a u Ajndhovenu, dok su Bazel i Ludogorec remizirali 1:1 u Švajcarskoj.

Imali smo sjajno golgetersko veče, 22 gola na sedam utakmica, golmani su odbranili dva penala, a viđena su i tri crvena kartona, dva u Parizu. Duel između Mančester Sitija i Menhengladbaha je odložen zbog obimnih padavina u Engleskoj, a najverovatnije će biti nastavljen u sredu.

Prvog dana na sceni su bila petorica Srba – Ljubomir Fejsa (Benfika) se suočio sa Duškom Tošićem (Bešiktaš), Aleksandar Kolarov je levi bek Mančester Sitija, Nikola Maksimović je ostao na klupi Napolija, dok je Milorad Mažić sudio u Lisabonu.

Grupa A: Dva remija, kiks PSŽ

Oba meča su završena bez pobednika, a najveći dobitnik je Arsenal. PSŽ je dominirao na Parku prinčeva, poveo već u 40. sekundi preko Kavanija, pretio ozbiljno u nastavku, nekoliko puta Urugvajac, potom Rabio, Di Marija, imali su odlične situacije ispred Ospine, ali nisu uspeli da postignu drugi gol. To je unelo nervozu u igru francuskog šampiona, što Arsenal koristi, te uz dosta sreće stiže do 1:1.

Aleksis Sančes je pokupio odbitak i utišao domaću publiku. Na kraju su oba tima ostala sa desetoricom igrača u nadoknadi vremena, a zbog isključenja u drugom kolu na terenu neće biti Olivije Žiru i Marko Verati.

U Bazelu je Ludogorec poveo u poslednjem minutu prvog poluvremena, jedinu šansu na meču za Bugare iskoristio je Brazilac Žonatan Kafu, koji posle dodavanja zemljaka Marselinja iz pozadine vara štopere domaćeg tima i trese mrežu. Švajcarci su se mučili u drugom poluvremenu da stignu do izjednačenje, ali su ga ipak izborili. Nakon centaršuta Langa, Stojanov slabo odbija loptu, ona pada na noge Renatu Štefenu koji hvata volej na drugoj stativi za 1:1.

Prvo kolo:
PSŽ – Arsenal 1:1
Kavani 1 Sančes 78
Bazel – Ludogorec 1:1
Štefen – Kafu 45

Grupa B: Milik kao Iguain, Taliska pokopao "svoje"

Napoli je uradio veliki posao u prvom kolu, slavio je na nezgodnom gostovanju u Ukrajini, iako je bio u zaostatku. Dinamo se dobro zaleteo, kontrolisao je ritam igre u prvih pola sata i to mu je doneo vođstvo posle šuta Gamarša. Međutim, Italijanima je bilo potrebno samo deset minuta i napadač u stilu Gonsala Iguaina da preokrenu. Poljak Arkadijuš Milik je najavio da može dostojno da zameni Argentinca sa dva sjajna gola za pobedu 2:1, koju je olakšalo isključenje Sidorčuka pola sata pre kraja.

Nije pobedio, ali se najviše radovao kraju utakmice u utorak uveče Bešiktaš. Na meču koji je sudio Milorad Mažić turski šampion izbio je 1:1 u Lisabonu u nadoknadi vremena. Benfika je odlično odigrala ovaj meč, rano povela preko Emanuela Cervija, ređala šanse u nastavku koje su propustili Guedes i Orta, a kazna je usledila od strane bivšeg igrača domaćeg tima Taliske, koji pogađa iz slobodnjaka za skoro 30 metara u 93. minutu.

Rezultati:
Dinamo Kijev – Napoli 1:2
Gamarš 26 – Milik 36, 45+2
Benfika – Bešiktaš 1:1
Cervi 13 – Taliska 90+3

Grupa C: Četiri asistencije Nejmara, het-trik Mesija

Nevreme je uticalo da se u ovoj grupi odigra samo jedan meč, a na njemu ni u jednom trenutku nije dolazio u pitanje pobednik. Barselona je u potpunosti izlečila frustracije zbog poraza od Alavesa proteklog vikenda. To je skupo platio Seltik koji se u Glazgov vraća sa sedam golova u mrežu.

Iako je Lionel Mesi ostvario het-trik, igrač meča je ipak bio Nejmar da Silva koji je namestio četiri pogotka i dao jedan. Dvostruki strelac je bio Luis Suares, a najlepši pogodak postigao je veteran Andres Inijesta, volejem sa oko 15 metara.

Seltik je mogao da ublaži ovaj debakl još na 1:0, ali je Mark-Andre ter Stegen odbranio penal mladom Musi Dembeleu, koji je sam izborio jedanaesterac. Siti i Borusija će na teren verovatno u sredu.

Rezultati:
Barselona – Seltik 8:0
Mesi 3, Mesi 27, 60, Nejmar 50, Inijesta 59, Suares 75, 88
M. Siti – Menhengladbah odloženo

Grupa D: Bajern poslao poruku, važni bodovi Atletika

Rostov je dobro odolevao u Bavarskoj pola sata, a onda je celu koncepciju debitantu iz Rusije srušio jedan penal. Gatkan je oborio Roberta Levandovskog u svom kaznenom i tako otvorio domaćinu širom vrata za ubedljivu pobedu. Poljak je realizovao taj jedanaesterac, a u nadoknadi prvog poluvremena Miler najavljuje laganu pobedu. Nju je potvrdio mladi Džošua Kimih sa dva gola u roku od desetak minuta, da bi tačku na trijumf postavio Bernat u poslednjem minutu posle još jedne sjajne timske akcije.

Atletiko je preživeo nezgodno gostovanje u Holandiji osvojivši sva tri boda u Ajndhovenu. Junak je bio Saul Njiges koji postiže sjajan pogodak u finišu prvog poluvremena "biciklicom". PSV je dobro parirao španskom velikanu, imao je veliku šansu da izjednači u nadoknadi vremena posle sumnjivog penala, ali je Jan Oblak zaustavio šut Andresa Gvardara.

Rezultati:
Bajern – Rostov 5:0
Levandovski 28p, Miler 45+2, Kimih 53, 61, Bernat 90
PSV – Atletiko Madrid 0:1
Njiges 43

Tok mečeva:

Jedna utakmica neće biti odigrana večeras, kiša je sprečila fudbalere Mančester Sitija i Borusije Menhengladbah da se bore na Etihadu.

Već u prvom minutu postignut je prvi gol, PSŽ je poveo protiv Arsenala (1:0) golom Edinsona Kavanija u 40. sekundi, posle centaršuta Orijea sa desne strane. Rekord drži Alešandre Pato pogotkom u 25. sekundi.

Dva minuta kasnije do vođstva je stigla i Barselona protiv Seltika (1:0). Nejmar je fantastično proigrao Lionela Mesija u kaznenom prostoru, a on iskosa sa leve strane zakucao loptu u mrežu gostiju.

Gol u šestom minutu je postignut i u Ajndhovenu, Luk de Jong je zatresao mrežu Atletiko Madrida, ali su sudije svirale ofsajd poziciju za napadača PSV-a.

Dobri priliku za neočekivano vođstvo imao je i Dinamo Kijev, ali je Pepe Rejna spasao Napoli posle sjajnog šuta Sergeja Sidorčuka sa distance.

U međuvremenu su Bazel i Bajern uzalod vršili pritisak na Ludogorec i Rostov, da bi u 13. minutu Benfika povela protiv Bešiktaša (1:0). Salvio je probio po levoj strani, Zengin je kratko odbio loptu na koju je natrčao Franko Cervi i pogodio za 1:0.

PSŽ teroriše gol Arsenala, Di Marija posebno blista, prvo je servirao zicer Rabiou čiji je šut sa desetak metara izblokiran u poslednjem trenutku, a onda se Argentinac okušao i sam, ali je Ospina uspeo da odbrani.

Barsa dominira protiv Seltika, Mesi je imao još dve šanse, u prvoj je šutirao pored stative, a u drugoj nije uspeo da proigra Suaresa.

Bajern ne uspeva da stvori gol šansu protiv debitanta iz Rusije, dok se Napoli muči u Ukrajini, opasno je zapretio i Ribalka.

Mirno je u prvom poluvremenu u Holandiji, dok je u Barseloni Seltik promašio penal! Mladi Musa Dembele je pobegao odbrani i naterao Mark-Andre ter Stegena da ga obori, a potom mu je Nemac odbranio šut sa 11 metara.

A sredinom prvog poluvremena Dinamo uspeva da kruniše svoju igru protiv Napolija (1:0). Denis Gamarš je savladao Rejnu sjajnom udarcem sa 5-6 metara nakon što je dobio loptu iza leđa od strane Cigankova.

Nekoliko minuta kasnije Bajern stiže do vođstva (1:0). Bavarci su slomili otpor Rusa zahvaljujući penalu, Alešandru Gatkan je oborio Roberta Levandovskog koji je lako pogodio sa 11 metara.

U istom trenutku Barselona kažnjava promašaj Seltika i duplira prednost (2:0). Spektakularno su kombinovali Nejmar i Mesi, sami su serijom duplih pasova prevarili kompletan škotski tim da bi se na kraju Argentinac skoro ušetao u mrežu.

U 34. minutu Edinson Kavani uspeo je da promaši ceo gol, Dobio je fantastičnu loptu ispred kaznenog prostora, zaobišao je istrčalog Ospinu, ali nije uspeo da loptu ubaci između dve stative.

A Napoli brzo odgovara Kijevljanima i stiže do egala (1:1). Gulam je ubacio loptu sa leve strane, a Arkadijuš Milik fantastično skočio na drugoj stativi pored Domagoja Vide i zakucao loptu u mrežu, iz prvog šuta Italijana u okvir gola.

Golova i dalje nema u Bazelu i Ajndhovenu. Atletiko ima inicijaticu u Holandiji, preti, ali opet je loša završnica "jorgandžija". S druge strane, žestoku borbu vodi švajcarski predstavnik sa Ludogorecom, ali nema pravih uzbuđenja sa Sent Jakob parku.

Kao da su nas čuli u Ajndhovenu i Bazelu, pa gosti postižu prve golove ove večeri. Dva minuta pre kraja poluvremena Saul Njiges pogađa fantastičnim udarcem sa ivice kaznenog prostora za vođstvo Atletika na Filips areni (0:1), dok u nadoknadi vremena Žonatan Kafu beži odbrani Bazela i donosi prednost Ludogorecu (0:1).

Finiš poluvremena doneo je još dva gola i promašen penal. Hose Marija Himenes pravi gaul u kaznenom Atletika, ali Andres Gvardado nije uspeo da brzo donese izjednačenje PSV-u, Jan Obkak je poput Ter Stegena odbranio.

U međuvremenu u Kijevu, Milik pogađa drugi put u Kijevu za preokret Napolija (1:2). Posle šuta Martensa glavom, lopta se odbila do Poljaka koji počinje da nadoknađuje odlazak Iguaina.

U istom trenutku Tomas Miler verovatno potvrđuje trijumf Bajerna (2:0), sjajno reaguje u kaznenom posle centaršuta Alabe, prvim dodirom obuzdava loptu i šalje je po zemlji po sredini gola.

Drugo poluvreme golom otvara Barselona, Nejmar da Silva postiže sjajan pogodak iz slobodnog udarca za potvrdu trijumfa nad Seltikom na premijeri sezone u LŠ (3:0).

Bavarci nastavljaju da prate Katalonce u stopu, pa u 53. minutu i oni stižu do novog gola. Akciju je pokrenuo Nojer, usledio je školski primer napada u kojem je učestvovao skoro ceo tim Bajerna, a na kraju Košta ubacuje loptu sa leve strane u peterac gde utrčava Džošua Kimih i trese mrežu Rostova (3:0).

Ali, odmah reaguje tim iz Barselone i u roku od jednog minuta povećava "prednost" na dva gola u odnosu na Bajern. Prvo je Andres Inijesta postigao fantastičan gol volej udarcem sa ivice kaznenog posle centaršuta Nejmara (4:0).

Već u sledećem napadu Mesi je stigao do het-trik. Bljesnuo je kontranapad, Suares dobija loptu na desnoj strani kaznenog, šalje je u peterac do Nejmara, ali je Argentinac uklizao stotinku brže i ubacio loptu još jednom u mrežu (5:0).

Drugo poluvreme se svelo na to ko će više da ti golova, Barsa ili Bajern, a Nemci ostaju u igri drugim golom u nizu Kimiha. Ovaj put mladi nemački reprezentativac je sjajno skočio posle centaršuta Bernata iskosa sa leve strane sa 40-ak metara od gola.

Na drugim terenima je bilo znatno manje uzbuđenja, Ludogorec se koncentrisao na odbranu, a Bazel nije imao rešenja za nju. Bešiktaš je zapretio Edersonu preko Tosuna, ali je šutirao daleko preko gola Benfike.

Napoli je dobio dodatni vetar u leđa isključenjem Sidorčuka u 68. minutu, igrač Dinama je drugi žuti karton zaradio zbog simuliranja. Atletiko je preko Gameira i Grizmana pokušao da dotuče PSV, ali je ostalo 0:1.

Period bez gola je opet okončan u Barseloni, Suares postiže gol fantastičnim poluvolejem, Nejmar je zabeležio četvrtu asistenciju, a Urugvajac loptu prihvatio grudima i iz okreta je zakucao u mrežu Seltika (6:0).

Konačno stiže gol i sa nekog trećeg terena, i to u derbiju. PSŽ je propustio nekoliko sjajnih prilika za 2:0, promašivali su Kavani i Di Marija, a posle toga uglavnom usledi kazna. Nju je servirao Aleksis Sančes koji koristi jednu od retkih prilika Arsenala, te udarcem sa desetak metara donosi izjednačenje u Parizu (1:1).

U istom trenutku, u istoj grupi, do egala u rezultatu stiže i Bazel. Nakon centaršuta sa desne strane, golman Ludogoreca Stojanov ne uspeva da najbolje izbaci loptu, ona pada na nogu Renatu Štefenu na drugoj stativi, a on šalje volej u mrežu.

Arsenal je mogao ekspresno do preokreta, sjajnu šansu imao je mladi Aleks Ivobi, saigrač mu je servirao zicer iskosa sa leve strane, ali njegov slabašni šut po zemlji je završio u rukama Areole.

Kao što je bilo očekivano, meč na Nou Kampu ulazi u 7+, Barselona je potpuno izlečila frustracije zbog poraza od Alavesa, te drugim golom Suaresa, nakon što mu se asistencijom revanširao Mesi, stiže do impresivne pobede (7:0).

Bajern nije uspeo da isprati Katalonce, ali i sam stiže do moćnog trijumfa. U poslednjem minutu Huan Bernat postiže peti gol za bavarskog giganta i dodatno zagorčava Rostovu debi u eliti (5:0).

Tačku na sjajno veče stavljaju Turci, tačnije Brazilac za turski tim. Bešiktaš osvaja veliki bod u Lisabonu, a donosi mu ga otpisani napadač Benfike Anderson Taliska, u 93. minutu (1:1) iz slobodnog udarca.

Zakuvalo se u finišu derbija u Parizu, verbalni sukob su u nadoknadi vremena imali Verati i Žiru, nakon ne toliko oštrog starta Italijana, pa su oba tima meč završila sa po desetoricom igrača, a te ostali bez pomenutih za sledeće kolo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

125 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Lige petice

Osimen na radaru Čelsija

Fudbalski klub Čelsi zainteresovan je za napadača Napolija i reprezentativca Nigerije Viktora Osimena, prenose italijanski i britanski mediji.

Tanjug

13:11

3 h

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu