Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 17.09.2015.

20:20

Evropska pobeda Partizana posle šest godina!

Fudbaleri Partizana pobedili su AZ Alkmar na svom terenu sa 3:2 (2:1) u prvom kolu L grupe Lige Evrope.

Izvor: MN

Autor: MN

Default images
partizan.rs

Partizan je u grupnoj fazi nekog evropskog takmičenja poslednji put slavio u decembru 2009. godine protiv Šahtjora, kada je pobedu crno-belima doneo Lamin Dijara.

Pobedu crno-belima doneli su dvostruki strelac Abubakar Umaru golovima u 11. i 40. minutu i Živković u 89, dok su pogotke za AZ postigli Van der Linden u 34. i Henriksen u 93.

U drugom meču grupe Atletik Bilbao je posle preokreta pobedio Augsburg na svom terenu sa 3:1.

Saša Ilić odigrao je svoj 119 evropski meč i postao je fudbaler sa najvećim brojem evropskih mečeva od svih koji u tekućoj sezoni nastupaju u Ligi Evrope.
Na stadionu u Humskoj viđen je dinamičan meč i pored toga što nije bilo mnogo prilika na obe strane. Ekipa Zorana Milinkovića je bila nešto konkretnija i zasluženo slavila, a golove je primala posle svojih grešaka.

Partizan je poveo u 11. minutu preko Abubakara. Živković je izveo korner, lepo je centrirao u kazneni prostor, a Kaerunac je glavom loptu sproveo ispod prečke u mrežu.

Balažic je dobio žuti karton zbog starta s leđa nad Jansenom. Iz tog prekida usledilo je izjednačenje gostiju u 35. minutu. Posle centaršuta Heja sa oko 25 metara, sa desne strane centrirao je Henriksen, lopta je kroz peterac prošla pored svih igrača Partizana, do nje je stigao Van der Linden, namestio se i nije mu teško da sa tri metra bude precizan.

Partizan nije dugo čekao za novo vođstvo, 2:1 je bilo posle samo šest minuta.Posle centaršuta Vulićevića, Abubakar je bio sam na 12 metara ispred gola i volejom postiže drugi pogodak.

Tačku na meč stavio je Živković u 89. minutu, posle dodavanja Ilića, Živković je sam krenuo u kontru i lako savladao golmana. Konačan rezultat postavio je Henriksen, posle nove greške crno-belih na sredini i sa 18 metara smanjio na 3:2.

Partizan je poslednjih petnaestak minuta bio sa igračem više na terenu jer je teren zbog drugog žutog kartona ranije napustio Huperts.

Tok meča:

Na stadionu je pristuno oko 12.000 gledalaca.

Već u petom minutu Partizan je zapretio. Babović je izveo prekid sa oko 35 metara, lopta je došla do peterca, ali je do nje pre Šaponjića stigao golman gostujuće ekipe. Nekoliko trenutaka kasnije ista intervencija Rošea, ovoga puta posle centaršuta Vulićevića.

Partizan je poveo u 11. minutu preko Abubakara. Živković je izveo korner, lepo je centrirao u kazneni prostor, a Kamerunac je glavom loptu sproveo ispod prečke u mrežu.

Partizan je imao inicijativu i u nastavku posle postignutog gola, a AZ je uglavnom po desnoj strani preko Hupertsa pokušavao da priđe golu crno-belih.

Brežančić je dobio žuti karton zbog povlačenja sa leđa. Gosti imaju veći posed lopte, ali nijednom nisu opasnije zapretili u prvih 25 minuta.

Još jedan konkretan napad crno-belih, Šaponjić je pokušao makazicama, ali je bio suviše iskosa, pa je lopta završila u gol-autu. Već u narednom napadu Partizana Babović je pokušao da proigra mladog srpskog napadača, posle čega se on sudario sa golmanom gostiju.

Balažic je dobio žuti karton zbog starta s leđa nad Jansenom. Iz tog prekida usledilo je izjednačenje gostiju u 35. minutu. Posle centaršuta Heja sa oko 25 metara, sa desne strane centrirao je Henriksen, lopta je kroz peterac prošla pored svih igrača Partizana, do nje je stigao Van der Linden, namestio se i nije mu teško da sa tri metra bude precizan.

Odmah potom Partizan je bio prilici, Babović je uposlio Abubakara u kaznenom prostoru, ali golman prvi istrčava i izbacuje loptu.

Partizan nije dugo čekao za novo vođstvo, 2:1 je bilo posle samo šest minuta. Posle centaršuta Vulićevića, Abubakar je bio sam na 12 metara ispred gola i volejom postiže drugi pogodak.

U nastavku posle oštrog starta nad Kamruncem žuti karton dobio je Huperts. Posle novog napada Partizana Brašanac je pokušao udarcem sa distance da ugrozi gol, lopta je završila pored desne stative golmana Rošea, iako je vezni fudbaler crno-belih imao i bolja rešenja od direktnog šuta.

Ni na početku drugog poluvremena AZ ne uspeva stvori opasnu priliku. Uglavnom se sve dešava na sredini terena, Partizan nešto konkretniji.
Posle jednog faula nad Abubakarom, ksraćeni korener sa oko 16 metara izveo je Živković, a Balažic je šutirao pored gola. U 55. minutu veoma dobra prilika za Partizan, Živković je poveo akciju, po sredini je hteo da proigra Šaponjića, ali je akcija propala.

Igra se potom preselila na Partizanovu polovinu. Prva opasna prilika gostiju u drugom poluvremenu,posle centaršta sa desne strane Jansena je on šutirao preko gola Živkovića. Nekoliko trenutaka kasnije korener za AZ, ali Balažic sa prve stative izbacuje loptu. Nova petnja po gol Partizana, novi centaršut sa desne strane na drugu stativu, Gulveleu je sam stajao i glavom uputio udarac u bliži ugao, ali je Živković odbranio.

Posle nešto mirnijeg perioda igre, u 75. minutu nova šansa za goste i to ponovo posle greške Partizana. Fabrisio je naivno izgubio loptu, a Živković imao problema da odbrani slab udarac sa distance. Crno-beli su se oslobodili pritiska, pokušavali su Živković, Babović, Jevtović, ali promene rezultata nije bilo.

Partizan je sa igračem više od 78. minuta jer je zbog drugog žutog kartona teren morao da napusti Huperts.

Saša Ilić ušao je umesto Abubakara. Kapiten i legenda crno-belih igra svoj 119 evropski meč i postao je fudbaler sa najvećim brojem evropskih mečeva od svih koji u tekućoj sezoni nastupaju u Ligi Evrope.

Partizan je u 89. minutu povisio na 3:1! Posle dodavanja Ilića, Živković je sam krenuo u kontru i lako savladao golmana.

U finišu je Ninković propustio priliku da postigne četvrti gol za Partizan. To je kaznio Henriksen, posle nove greške crno-belih na sredini i sa 18 metara smanjio na 3:2.

Sastavi:
Partizan:
Ž. Živković, Vulićević, Leković, Balažic, Fabrisio, Jevtović, Brašanac, Babović, A. Živković (Ninković 91), Umaru (Ilić 83), Šaponjić (Božinov 67)
AZ Alkmar: Roše, Johanson, Guveleu, Brežančić, Van der Linden, Van Overem, Henriksen, Rinestra, Haye, Huperts, Lensen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

507 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu