Nova vest
Fudbal

Nedelja, 23.02.2014.

11:44

EURO 2016: Ronaldo stiže u Srbiju!

Reprezentacija Srbije igraće protiv Portugala, Danske, Jermenije i Albanije u grupi I kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

U našoj grupi igraće i domaćin EP Francuska, ali će dueli sa "trikolorima" biti prijateljskog karaktera.

Crna Gora će se boriti sa Rusijom, Bosna i Hercegovina igraće protiv našeg rivala iz kvalifikacija za Mundijal Belgije, ali i Gareta Bejla i njegovog Velsa, Makedonce čekaju prvaci sveta i Evrope Španci, Slovenci idu na Engleze, a Hrvati će se suprotstaviti Italiji.

Grupa I je možda i najteža od svih kvalifikacionih gledajući mena rivala, a nema sumnje da će u centru pažnje borbe za Francusku biti dueli Portugala i Srbije. Pre svega što četvorica naših reprezentativaca igraju za Benfiku (Lazar Marković, Filip Đuričić, Miralem Sulejmani i Ljubomir Fejsa), a da je do pre mesec dana u Lisabonu bio i Nemanja Matić.

Do sada smo šest puta igrali protiv Portugala i učinak je izjednačen, obe selekcije imaju po dve pobede uz dva remija. Vršilac dužnosti selektora Srbije Ljubinko Drulović je vrhunac igračke karijere doživeo u redovima šampiona ove zemlje Porta.

"Proveo sam skoro deset godina u Portugalu kao igrač, a sada smo ih dobili u grupi. Biće veoma teško", bila je prva rekacija Drulovića na žreb. Da li će Drulović voditi Srbiju u kvalifikacijama za EURO 2016 saznaćemo 15. juna.

"Orlovi" su umalo ponovo dobili Hrvate za konkurenta, ali nam je Peter Šmajhel ipak poslao svoje zemljake Dance koji su 1992. zamenili SFRJ na EP i postali šampioni Evrope.

Zbog sistema kvalifikacija više verovatno nećemo imati "grupe smrti", a u ovom ciklusu izdvajaju se dve veoma interesantne. U jednoj će igrati Nemci, Irci i Poljaci, uz Škote, Gruzine i debitanta Gibraltar, a u drugoj Ruzsija, Švedska i Crna Gora, uz Moldaviju i Lihtenštajn. Interesantno će biti i u okršajima Italije, Hrvatske, Bugarske i Norveške.

Aktuelni šampion Španija igraće protiv Ukrajine, u grupi B će se boriti "Zmajevi" i "Đavoli" (BiH i Belgija), Holandiju očekuje Češka, dok će najteži rival Engleskoj biti Švajcarci.

Grupe kvalifikacija za EURO 2016:

Grupa A: Holandija, Češka, Turska, Letonija, Island, Kazahstan
Grupa B: BiH, Belgija, Izrael, Vels, Kipar, Andora
Grupa C: Španija, Ukrajina. Slovačka, Belorusija, Makedonija, Luksemburg
Grupa D: Nemačka, Irska, Poljska, Škotska, Gruzija, Gibraltar
Grupa E: Engleska, Švajcarska, Slovenija, Estonija, Litvanija, San Marino
Grupa F: Grčka, Mađarska, Rumunija, Finska, Severna Irska, Farska ostrva
Grupa G: Rusija, Švedska, Austrija, Crna Gora, Moldavija, Lihtenštajn
Grupa H: Italija, Hrvatska, Norveška, Bugarska, Azerbejdžan, Malta
Grupa I: Portugal, Danska, Srbija, Jermenija, Albanija, Francuska*

*
Mečevi Francuske u Grupi I imaće prijateljski karakter jer je domaćin EP

Kvalifikacije za EP počinju 7. septembra ove godine, a završavaju se 17. novembra 2015. U predstojećim kvalifikacijama igraće i jedan debitant, selekcija Gibraltara koja će igrati u grupi sa Nemačkom.

Uvodi se pojam "nedelje fudbala", tako da će utakmice po grupama biti igrane od četvrtka do utorka (kada su u pitanju po dva termina). Utakmice će počinjati u 18.00 sati ili u 20.45 sati. Kada se igra po jedan meč u mesecu, onda će se igrati od subote do ponedeljka.

Borba za Francusku počeće u septembru 2014. godine. U tom mesecu biće odigrana jedna, u oktobru dve, a u novembru ponovo jedna. Takmičenje se nastavlja u martu 2015. godine (jedna utakmica), u junu će biti odigrana još jedna, a u septembru i oktobru 2015. Utakmice baraža biće odigrane u novembru 2015. godine.

Pored domaćina Francuske, direktan plasman obezbediće devet pobednika grupa, devet drugoplasiranih selekcija i najbolja trećeplasirana reprezentacija. Preostalih osam trećeplasiranih selekcija igraće baraž i četiri pobednika pridružiće se ostalim učesnicima.

Ovo će biti prvo Evorpsko prvenstvo na kojem će učestvovati 24 ekipe, a održava se od 10. juna do 10. jula 2016.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

412 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu