Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 08.07.2013.

19:19

Zvezdin poraz u finišu

Fudbaleri Crvene zvezde izgubili su od švajcarskog šampiona Bazela 2:1u finalu Uren kupa, u gradiću Grenhen, u švajcarskom kantonu Zoloturn.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Zvezda je mesto u finalu izborila pobedom nad vicešampionom Švajcarske Grashoperom, dok je Bazel pobedio Fortunu Diseldorf 3:0.

Zvezda je vodila od 42. minuta golom Mladenovića, ali je tok meča promenio crveni karton Kovačeviću u 56. minutu. Domaćin je to iskoristio u 83. minutu golom Štokera, da bi Zvezdinu opštu ofanzivu u finišu kaznio golom Bobadilje iz kontre u 87. minutu.

Zvezda je, kao i dva dana ranije protiv Grashopera, odigrala prilično dobro, a povukla se samo u onom delu meča kada je vodila i imala igrača manje.

Bazel je u meč krenuo sa izmešanim sastavom, čuvajući se za meč sa još jednim prvakom Evrope iz devedesetih - u goste im u sredu dolazi Borusija Dortmund - ali su u nastavku morali da pošalju na teren prvotimce da bi izbegli poraz.

Pitanje je da li bi u tome uspeli, da sudija za prvi oštriji start nije isključio ključnog Zvezdinog igrača iz prethodnih 150 minuta turnira, dok na drugoj strani nije reagovao ozbiljnije na seriju oštrih startova, uključujući i četiri kontre presečene faulovima na granici isključenja.

Samopouzdanje je bilo važno oružje crveno-belih na ova dva meča, ali je na kraju upravo to i dovelo do opuštanja i kazne, u vidu gola za pobedu Bazela iz kontre. U prethodnom takmičarskom meču dva tima, na praznoj Marakani u grupi Lige UEFA pre osam godina, rezultat se kretao na isti način, a Bazel je takođe pobedio iz kontre u samom finišu.

Još jedna stvar podsetila je na tu sezonu - ponašanje Zvezdinih navijača bilo je u više navrata tokom ovogo produženog vikenda takvo, da bi klubu donelo ozbiljnu kaznu, da je u pitanju takmičenje UEFA. Ako je to što su u oba meča navijači Zvezde bili u ogromnoj većini za pohvalu, ubacivanje pirotehnike u teren, stajanje na gol-aut liniji u finišu meča i masovno utrčavanje posle završnog sudijskog zvižduka svakako ne bi bilo tolerisano.

Zvezda je mesto u finalu izborila pobedom nad vicešampionom Švajcarske Grashoperom, dok je Bazel pobedio Fortunu Diseldorf 3:0.

Plavo-crvenima iz Bazela ovo je pretposlednja provera pred start domaće Superlige, već u subotu im u goste dolazi Arau. Na evropske obaveze oni čekaju do treće runde kvalifikacija za LŠ, dok Zvezda takmičenje počinje već za deset dana.

Pomlađeni crveno-beli odlično su odigrali protiv Grashopera i zasluženo pobedili, u meču koji su uglavnom pratili navijači beogradskog tima iz Švajcarske i susednih država.

Uren kup jedan je od najstarijih kontinuiranih klupskih turnira u Evropi, igra se od 1962, a ovo mu je 49. izdanje. Pre 24 godine osvojio ga je tim Partizana, a Bazel je odbranio trofej iz 2011, potšo je prošla bila jedna od tri godine u kojima je takmičenje preskočeno.

Ono je trinaesti Bazelov trofej na Uren kupu i već četvrti put da crveno-plavi uspevaju da odbrane pehar.

Tok meča

Zvezda: Bajković, Lazić, Krneta, Mijailović, Vešović, Kovačević, Milivojević, Mladenović, Milijaš, Pečnik, Dauda

Bazel: Vailati, Ajeti, D. Degen, Voser, Endoan, Jevtić, Aliji, Andrist, Simić, Haka, Riter.

Bazel nastupa u kombinovanom sastavu jer ih u sredu očekuje generalna proba pred početak šampionata protiv Borusije iz Dortmunda.

Još jednom Filip Mladenović igra na levom krilu, na suprotnoj strani je Nejc Pečnik, Dauda je najistureniji, a a leđa Milijašu čuvaju Milivojević i Kovačević.

U prvom napadu Mladenović i Degen su bili u sukobu, sudija je podelio po karton obojici.

Vešović je dva puta uzastopno prošao po krilu, posle pasova Milijaša i Pečnika, ali odbrana švajcarskog kluba dobra pred golom. Nešto kasnije pokušao je i Mladenović, ali bez uspeha.

Prvi šut ka golu Zvezde imao je Naser Aljiji, ali je šutirao preko gola.

Ponovo na stadionu više navijača ima Zvezda nego švajcarski klub.

Zvezda je još dvaput zapretila centaršutevima, jednom iz igre, jednom iz slobodnjaka, a najopasniju situaciju u šesnaestercu crveno-belih prouzrokovao je dojučerašnji Zvezdin junior Veljko Simić, čiji je prodor završio korneom za Bazel.

Borba se vodi na sredini terena, Dauda je u jednoj situaciji umalo presekao pâs u protivničkoj zadnjoj liniji, posle čega bi izašao sâm pred golmana.

Sudija današnje utakmice mnogo secka igru. Bazel je u nekoliko navrata zapretio, Bajković je siguran na golu.

U 41. minutu Zvezda je povela. Dauda je ovog puta uspeo da otme loptu, pobegao po desnoj strani, ubacio je Mladenoviću, koji je stigao pre golmana, obišao ga i iz mrtvog ugla ubacio u suprotnu malu mrežu.

Zvezda se posle toga oslobodila psihološkog pritiska i do kraja poluvremena imal ajoš dve solidne akcije, a ekipu su u svlačionicu ispratile ovacije.

Na startu drugog poluvremena Bazel je krenuo ozbiljnije, postigao gol, koji je poništen i imao seriju prilika, Endoan je promašio iz dobre pozicije, a na centaršut još jednog velikog Zvezdaša Aleksandra Dragovića (austrijski reprezentativac) saigrači su ostali kratki.

Zvezda se povukla i ima probleme u organizaciji igre. Promena na poluvremenu nije bilo u srpskom timu, dok su Švajcarci ubacili nekoliko prvotimaca.

Bazel svaki ozbiljniji pokušaj Zvezde zaustavlja oštrim faulovima, još jedan u nizu kartona dobio je Dragović za start nad Daudom.

Da sudija nema ujednačen kriterijum prema timovima videli smo u sledećem napadu, kada je crveni karton dobio Kovačević zbog navodnog laktanja, igrao se 59. minut.

Tri minuta ranije Kasalica je ušao u igru umesto Pečnika, koji ponovo nije previše pokazao.

Kao i u meču sa Grashoperom Zvezdin rival sa ulaskom u završnu trećinu zaostatak pokušava da nadoknadi grubošću.

Egipćanin Mohamed Elneni určao je spretno iza odbrane, ali ga je Bajković lepo zatvorio.

U 68. minutu Savićević menja Mladenovića, a Vešović se oporavio od povrede. Tri minuta kasnije umesto Daude u igru ulazi Nikola Đorđević. U sledećem minutu Fabijan Fraj ruši Kasalicu s leđa ragbi-hvatanjem, ali ne dobija karton.

Savićević je u prvom prodoru takođe zaustavljen na grub način, a iz slobodnog udarca koji je usledio Lazić je mogao do gola, ali je šutirao glavom previsoko.

Za razliku od ekipa iz prethodnih nekoliko sezona, kada je kroz tim prošlo više od 100 igrača, ova generacija Zvezdinih klinaca ne boji se lopte, čak i defanzivci prilično lagano iznose loptu kroz dribling i jednostavne akcije, a način na koji igraju potpuno je oduševio švajcarske komentatore, koji u obe utakmice bukvalno sve vreme pričaju o tehničkoj dominaciji srpskog tima.Inferiornost Bazela na tom planu tim je čudnija, što u timu dve trećine čine doseljenici iz južne Evrope.

U 83. minutu Bazel je izjednačio posle duge akcije, Valentin Štoker se lepo zagradio i pogodio sa desetak metara. Samo minut pre toga Zvezda je imala dobru akciju zaustavljenu zbog ofsajda, a odmah posle primljenog gola Kasalica je prošao između dvojice, pao posle starta, ali je dobio samo korner.

Ako ostane nerešeno, pucaće se penali.

Zvezda je sa igračem više krenula u opšti napad, tri puna minuta lopta se kretala oko šesnaesterca Bazela, ali je iz toga beogradski tim kažnjen - izbijenu loptu primio je uz desnu aut-liniju Nohamed Sala, Egipćanin je prošao kroz dva duela i poslužio Raula Bobadilju, a Argentinac je pogodio rutinski.

Ako je u prošlom meču sudijska nadoknada trajala sedam i po minuta, ovog puta kraj je usledio posle 30 sekundi nadoknade, pa je trofej osvojio Bazel.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

113 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu