Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 25.04.2013.

20:50

Luiz junak Čelsija, sjajni Fener

Fudbaleri Čelsija i Fenerbahčea slavili su u prvim mečevima polufinala Lige Evrope i imaju prednost pred revanš mečeve koji se igraju sledećeg četvrtka.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Još uvek aktuelni šampion Evrope slavio je na gostovanju Bazelu sa 2:1, dok je Fenerbahče na svom terenu bio bolji od Benfike sa 1:0.

Čelsi je do trijumfa došao golom Davida Luiza u nadoknadi vremena, a prethodno su 'plavci' poveli preko Mozesa, dok je Šer izjednačio. U Istanbulu, veliku pobedu turskom timu doneo je Korkmaz pogotkom u 72. minutu.

Branislav Ivanović bio je neposredni učesnik prvog gola Čelsija u Švajcarskoj i na terenu je proveo svih 90 minuta. Isti slučaj je bio sa Nemanjom Matićem, koji je odigrao ceo meč za Benfiku, dok je Miloš Krasić ušao u igru u 87. minutu za Fenerbahče.

Liga Evrope, polufinale:
Fenerbahče – Benfika 1:0
Korkmaz 72
Bazel – Čelsi 0:1
Šer 87 - Mozes 12, Luiz 90+4

Revanš mečevi igraju se sledećeg četvrtka u Lisabonu, odnosno Londonu.

Istanbul, Fenerbahče - Benfika 1:0

Čak šestorica igrača u startnoj postavi domaćeg tima u Istanbulu imala su žute kartone, što je značilo da će u slučaju nove javne opomene propustiti revanš u Portugalu. Fenerbahče se odlučio za formaciju 4-5-1, a najistureniji igrač domaćih bio je Pjer Vebo. Na drugoj strani, jedino iznenađenje u startnoj postavi bilo je to što je umesto Nikolasa Gaitana u nju uvršten Pablo Aimar.

Do 15. minuta nijedna ekipa još uvek nije našla svoj ritam, domaćini su bili previše nervozni, dok se gosti još uvek nisu navikli na atmosferu i bučne navijače Fenerbahčea. Prva prava prilika viđena je u 17. minutu, kada je Vebo imao priliku da dovede domaćina u vođstvo, ali je golman Sov bio na pravom mestu. Već u sledećem napadu Kujt je imao još jednu odličnu priliku, ali je Sov ponovo odlično reagovao.

U narednim minutima, Fenerbahče je imao ofanzivu, ali nije uspevao da stvori pravu priliku. Benfika je u 33. minutu izborila korner, ali je Demirel izbacio loptu, da bi odmah potom Aimar imao najbolju šansu za goste, ali je bio u ofsajdu. Kujt je predvodio domaće, dok je za potom u roku od tri minuta dosuđeno čak tri žuta kartona, prvo Aimar, zbog starta na Meirelešu, a potom i Gomes, pre nego što je isti slučaj bio i sa Kristijanom i Pereirom. Tu nije bio kraj, pošto je John dobio javnu opomenu posle starta nad Genilom u poslednjem minutu prvog poluvremena, zbog čega je Mažić pokazao na belu tačku, ali je Kristijan propustio priliku da dovede domaćina u vođstvo. Tako se na odmor otišlo bez golova.

Na početku drugog poluvremena, Fenerbanče je imao ofanzivu, a potovo se isticao Kujt, koji je oteo loptu protivničkim igračima i proigrao Kristijana u 48. minutu, ali je promašio. Dva minuta kasnije, Topal je zbog starta nad Johnom dobio žuti karton, pa će i on propustiti revanš. Usledile su prilike na obe strane, prvo je Kujt imao odličnu šansu za Fener, a potom i Gaitan na drugoj strani, pre nego što se igra umirila.

Ipak, već u 72. minutu Korkmaz je doveo domaćina u vođstvo posle kontroverzno dosuđenog kornera. Fenerbahče je, inače, dominirao, pošto je imao posed lopte dve trećine vremena. Do kraja utakmice nije bilo pravih prilika ni na jednoj strani, samo je Vebo dobio javnu opomenu, što znači da neće igrati u revanšu i to će biti veliki udarac za portugalski tim.

Bazel, Bazel - Čelsi 1:2

U Bazelu, domaći tim je bolje počeo utakmicu, ali pravih prilika nije bilo ni na jednoj strani u prvim minutima. Na drugoj strani, akcije su uglavnom vodili Azar i Tores. Prvu pravu priliku u tom duelu imao je Čelsi u 12. minutu, preko Lamparda, ali je golman švajcarskog tima dobro reagovao. Odmah potom 'plavci' su poveli preko Mozesa, pošto je Lampard izveo korner, a lopta promašila Ivanovića, pogodila Nigerijca, odskočila od zemlju pravo do gola Bazela.

Mozes je golom utišao navijače Bazela, ali su Švajcarci ubrzo imali priliku da izjednače, posle slobodnog udarca koji je izveo Šer u 17. minutu, ali je Čeh odlično reagovao. Domaći tim je nastavio sa napadima, odbrana Čelsija je loše reagovala, ali su Švajcarci bili brzopleti i nisu uspeli to da iskoriste. Bazel je tada bio u naletu, ali su se 'plavci' odlično branili, da bi u 32. minutu Tores bio u odličnoj prilici, koju je odbranio Šer. Gostima se činilo da je igrao rukom, tražili su penal, ali on, naravno, nije dosuđen.

To nije zaustavilo nalet domaćih, ali je Čelsi bio konkretniji, Ramires je četiri minuta kasnije imao šansu posle pasa Lamparda, ali je preslabo šutirao i Zomer je bez problema intervenisao. Do kraja prvog poluvremena, dobre prilike da povećaju prednost gostiju imali su Tores i Azar, ali je golman Bazela lako zaustavio njihove pokušaje.

Švajcarci su agresivnije ušli u drugi period, a prvu dobru priliku imali su preko Štokera u 48. minutu, koji je pogodio stativu. Samo pet minuta kasnije isto se desilo i na drugoj strani, kada se Azar odlično oslobodio igrača Bazela i proigrao Toresa, ali je lopta udarila prvo u stativu, a potom i prečku, a lošta je završila kod Švajcaraca. Novu priliku za domaće propustio je Šteler u 58. minutu, kada je promašio odličnu priliku pošto je Čeh odbio pokušaj El Nenija.

U 67. minutu Šteler, Salag i Dijas su bili u odličnim prilikama za Bazel, ali nisu uspeli ni da šutnu u okvir gola. Nedugo zatim Kol je dobio žuti karton zbog odugovlačenja, a Dragović zbog starta sa dve noge na Toresu. Bazel je do verovatno najbolje prilike na meču stigao u 77. minutu, kada je Salah sam istrčao ispred Čeha, ali je lopta otišla pravo u ruke golmana Čelsija. Bazel je nastavio da pritiska goste, što je rezultiralo odličnim napadom, posle kojeg je dosuđen penal za domaćina, zbog Terijevog prekršaja. Sa bele tačke bio je siguran Šer za izjednačenje 1:1.

Čelsi je na sve načine pokušavao da ponovo povede, odličnu priliku propustio je Oskar, ali je potom usledila još bolja u nadoknadi vremena. Posle kornera, odlično je skočio Ivanović, lopta je stigla do Mozesa, koji ju je samo zakačio, da bi na kraju Teri pokušao glavom odmah ispred gola, ali je Zomer odlično intervenisao na liniji. 'Plavci' nisu čekali dugo na novu priliku i u četvrtom minutu nadoknade David Luiz je iz slobodnog udarca doneo Čelsiju trijumf. Luiz je plasirao loptu kroz živi zid pravo pored desne stative, a a sudija je odmah potom sudio kraj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu