Nova vest
Fudbal

Nedelja, 04.11.2012.

10:39

Kako se sudilo Partizanu i Zvezdi

Postala je praksa da kada 'mali klubovi' smatraju da su oštećeni u duelima sa 'večitima' medijska buka traje dan ili dva.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

U obrnutim slučajevima, kada su oštećeni Partizan ili Crvena zvezda sve je duže i burnije, retko se sudijska greška 'proguta'.

Ove jeseni na suđenje u duelima sa Crvenom zvezdom i Partizanom žalili su se iz kragujevačkog Radničkog, Javora, Rada i Donjeg Srema. Dve nedelje pred 'večiti derbi' sabiramo učinak sudija i reakcije. U nastavku teksta su, hronološki, sve utakmice jednih i drugih.

Evo kako su arbitri delili pravdu na Zvezdinim mečevima u tekučoj sezoni:

Ove sezone "crveno-beli" su nekoliko puta bili nezadovoljni suđenjem, a sve je kulminiralo u subotu veče u porazu od Jagodine sa 2:1.

Sporan momenat dogodio se u 65. minutu kada je arbitar Dejan Dimitrijević iz Loznice dosudio penal gostima, iako je Maksimović van kaznenog gurnuo Stojanovića. Epilog, Zvezda traži doživotnu suspenziju i istragu FSS-a u vezi sa nameštanjem mečeva.

U prvom meču 'crveno-beli' su dočekali Rad i odigrali sa čovekom više 65 minuta zbog isključenja Aleksandra Pantića. Tada štoper Rada, a sada igrač Zvezde, dobio je dva žuta kartona, u 11. i 25. minutu. Meč je završen nerešeno, 2:2.



"Bilo je jako teško igrati 70 minuta sa igračem manje. Iako je ekipa veoma mlada, odigrala je sa mnogo discipline, koncentracije, želje i srca. Čestitam im, nije bilo lako odbraniti se. Nismo do kraja zadovoljni jer smo vodili sa 2:0", rekao je tada trener Rada Marko Nikolić.

Kako je utakmica sa Javorom u prvom kolu odložena zbog sabora trubača u Guči, Crvena zvezda je prvi put gostovala u Novom Pazaru, domaćin je odrađivao kaznu zbog incidenata navijača pa su tribine na 'vrućem terenu' bile prazne. 'Crveno-beli' su dobili sa 2:1.

Niški Radnički gostovao je u Ljutice Bogdana u četvrtom kolu, Zvezda je dobila, a Ognjen Mudrinski svoj debi krunisao je het-trikom, postigavši treći gol u petom minutu sudijske nadoknade za 3:2.

Drugi meč na strani ekipa Aleksandra Jankovića igrala je u Kragujevcu, igrač Radničkog Stefan Nedović isključen je u 44. minutu, potom i Miljan Mutavdžić u 75, a Zvezda je slavila sa 3:0.

"O tome neću, mislim da su isključenje Nedovića i gol Milijaša odredili dalji tok meča. Do tog trenutka bio sam veoma zadovoljan igrom ekipe", rekao je posle utakmice trener Radničkog Slovenko Kuzeljević.



Još jedna utakmica Zvezde u gostima i pobeda, u Kuli protiv Hajduka sa 1:0, drugi put u sezoni pred praznim tribinama na gostujućem terenu. Usledila je pobeda nad Smederevom - 3:1, pa 2:1 u Ivanjici u zaostaloj utakmici prvog kola sa Javorom. Prvi poraz u sezoni 'crveno-beli' su doživeli u Subotici sa 3:0, posle toga ubedljivo je pobeđen BSK iz Borče sa 7:2.

Na utakmici Donji Srem - Crvena zvezda debitant u Jelen Superligi je poveo u trećem minutu, ali je već u 22. ostao bez isključenog Lazara Čordašića posle duela sa Filipom Kasalicom. Golovima Milivojevića u nastavku, tim iz Pećinaca je ostao i bez bodova. Reakcije domaćih bile su burne, apominjalo se i istupanje iz lige.



"Sve do isključenja Čordašića smo bili bolji tim. Siguran sam da smo pobedili da nismo ostali sa igračem manje, jer Zvezda ničim nije pokazala da je bolja od nas. Ali, ovako je to u fudbalu kod nas. Dokle će to tako, ne znam, ali sigurno da nije dobro", rekao je trener ekipe iz Pećinaca Bogić Bogićević posle meča.

U 11. kolu 'crveno-beli' su dočekali Jagodinu, a sudija Dejan Dimitrijević dosudio je jedanaesterac za goste posle prekršaja van šesnaesterca.

Uprava Crvene zvezde zakazala je vanrednu sednicu, nezvanično se zahteva da sudija Dimitrijević bude doživotno udaljen iz fudbala.



Evo kako su arbitri delili pravdu na Partizanovim mečevima u tekučoj sezoni:

Partizan je u odbranu titule krenuo ubedljivo, u Humskoj je gostovala ekipa BSK Borče, a izabranici Vladimira Vermezovića su pobedili, bilo je 7:0.

Partizan je u narednom koiu gostovao novajliji u ligi, Donjem Sremu. Domaći se nisu uplašili veličine protivnika, a već posle pola sata igre imali su dva gola viška. Meč je, na novosadskom stadionu "Karađorđe", završen neočekivanom pobedom domaćih 2:1.

U narednom kolu na stadion Partizana stiže Javor, a domaći minimalnim rezultatom dolaze do tri boda.

Posle meča su Ivanjičani su suđenje ocenili sramnim.

"Suđenje je bilo sramno! To što se odigralo u 55. minutu meča odlučilo je pobednika. Gospodin iz Jagodine nije svirao čist jedanaesterac za nas, ali mu to nije bilo dovoljno, već je isključio našeg najboljeg igrača zbog navodnog simuliranja i time skrojio rezultat. Suđenje je bilo pristrasno svih 90 minuta i ovakvim arbitrima nema mesta na superligaškoj sceni", rekao je predsednik Ivanjičana Lazović komentarišući poraz svog tima od 2:1.

Drugo gostovanje usledilo je na Staroj Karaburmi, protiv ekipe OFK Beograda. Domaći su uspeli da povedu, ali je posle isključenja Marka Petkovića u 43. minutu, nakon dva žuta kartona, Partizan uspeo da dođe do preokreta i pobede 3:1.



“Odigrali smo dobro, ali je igrač manje svakako hendikep. Mogli smo u drugom poluvremenu iz nekih situacija da možda postignemo još jedan gol", rekao je trener OFK Beograda Stevica Kuzmanovski.

Trener Partizana Vladimir Vermezović rekao je da je "crveni karton odlučio".

U petom kolu u Humsku stiže kulski Hajduk, a Partizan stiže do ubedljivih 5:2. Zanimljivo je da se na golu Partizana od 74. minuta našao Stefan Šćepović, usled isključenja golmana Nikole Petrovića.

Usledio je duel sa Slobodom Point Sevojno i ubedljiva pobeda od 5:0.

U sedmom kolu je na programu bio veliki derbi u Novo Sadu. Iako se očekivala neizvesna utakmica, Partizan je lako stigao do tri boda sa 3:0.

Nakon gostovanja u Kazanju, usledio je meč sa Javorom u Humskoj 1. Partizan je poveo već nakon šest minuta igre, ali su gosti izjednačili preko Onjila u 35. minutu. Isti igrač je isključen u 55. minutu nakon simuliranja, da bi Partizan golom Mitrovića došao do tri boda.

U devetom kolu Partizan je gostovao Radu na Vračaru, a ishod tog meča izazvao je negodovanje "građevinara". Partizan je slavio golom sa početka utakmice, ali je domaćima zasmetalo isključenje Gorana Čaušića nakon duela sa Aleksandrom Mitrovićem.



"Obećali su nam iz FSS pošteno suđenje i ako te to što smo videli juče, onda im alal vera. Primedbe su konkretne, crveni karton prevršio je meru, pre toga je bio očigledan prekršaj za nas. Pojavio se bojazan kod nas, javno se priča da je Karadžić Partizanov sudija i morali smo da se zaštitimo. Podmeću nam klipove bez razloga, iako dajemo pozitivan primer", rekao je posle meča finansijer Rada Ranko Stojić koji je za arbitra meča Milana Karadžića rekao da je Partizanov sudija.

U sledećem kolu Partizan je nadigrao Novi Pazar sa 3:1, da bi u subotu 'pregazio' Radnički u Nišu sa 4:0, u meču koji je otvorio autogol domaćina.

Kad se sve sabere Zvezdi nije sviran nijedan penal u dosadašnjem delu prvenstva, dok je jedanaesterac za Jagodinu bio prvi protiv 'crveno-belih'. Sa druge strane, Partizan je imao penale protiv BSK Borče (7:0) i Hajduka (5:1).

Igrači Zvezde nisu dobili ni jedan crveni karton, dok su igrači Partizana zaradili jedan. Sa druge strane, Zvezdini rivali isključeni su četiri puta, po jedan iz Donjeg Srema i Rada, te dva iz Radničkog Kragujevac, dok su protiv Partizana "crveneli" po jedan igrač OFK Beograda, BSK-a, Javora i Rada.

"Klubovi koji dobijaju retko kasnije imaju primedbe na suđenje. Budući da Partizan i Zvezda procentualno imaju najveći broj pobeda, normalno je da će se oni najmanje buniti. Nije sporno da se propusti dešavaju, jer su i sudije živi ljudi, ali ne mislim da bilo ko namerno protežira ova dva kluba na uštrb drugih", rekao je član komisije FSS Đorđe Žutić za Press.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

319 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu