Nova vest
Fudbal

Petak, 30.12.2011.

08:05

Sion nastavlja rat sa FIFA i UEFA

Švajcarski Sion podneo je kaznenu prijavu protiv članova Izvršnog odbora FIFA, zbog pretnje FS te zemlje suspenzijom na klupskoj i reprezentativnom nivou.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

FIFA je 17. decembra upozorila Švajcarski fudbalski savez da provede suspenziju šestorice igrača koje je Sion potpisao tokom embarga.

Nacionalni savez ove alpske zemlje dobio je rok do 13. januara da reši taj slučaj. U protivnom će, najavili su u FIFAi, biti suspendovani do daljnjeg.

To bi značilo da ekipa Bazela ne bi imala pravo nastupa u osmini finala Lige šampiona protiv Bajerna iz Minhena, a termin prve utakmice je 22. februar.

U Sionu smatraju da je pretnja FIFA ''neprihvatljiva ucena i kršenje osnovnih pravnih propisa''.

Podsećamo, Sion je u poslednjem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope protiv Seltika igrao s petoricom od šestorice igrača koje je doveo minulog leta, iako nije smeo da pravi transfere

FIFA je još 2008. godine Sionu uvela "embargo" pošto je prekršio statut ove organizacije dovevši golmana Esama El-Hadarija, iako je Egipćanin imao važeći ugovor s drugim klubom.

FIFA je tada Sionu zabranila transfere, ali je klub prošlog leta doveo čak šestoricu novih igrača koji su dobili pravo nastupa u nacionalnom prvenstvu, nakon što su to sami zatražili putem Kantonalnog suda Vauda.

Disciplinska komisija UEFA isključila je švajcarski klub iz Lige Evrope, a zamenio ga je upravo škotski Seltik.

Nakon toga, predsednik Siona Kristijan Konstantin je počeo pravnu borbu sa UEFA, izvan uobičajene procedure, tj. građanskim sudskim putevima.

Nakon što je Kantonalni sud u Vaudu, pod čijom teritorijalnom ingerencijom deluje UEFA, presudio u korist Siona i naredio UEFA da ga vrati u takmičenje, slučaj se zakomplikovao do pretnje totalnog haosa. Kasnija presuda Međunarodnog sportskog suda (CAS) dala je pravo UEFA da izbaci Sion.

U FIFA smatraju da je Sion prekršio fudbalska pravila, pokrenuvši niz akcija na građanskim sudovima protiv UEFA.

''Sion je delovao na pravno uvredljiv način'', saopštitli su iz FIFA 17. decembra, kada su zapretili Švajcarskom fudbalskom savezu suspenzijom.

U pitanju je velika administrativna zavrzlama i sapunica kojoj se, očito, ne nazire kraj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

6 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu