Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 06.06.2011.

23:11

Partizan za vek fudbala u Ljubljani

Fudbaleri Partizana odigraće 23. juna prijateljski meč sa Olimpijom u Ljubljani, povodom 100. godišnjice fudbala u slovenačkoj prestonici.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Pre jednog veka u Jevrejskoj ulici u Ljubljani, u kafani Toža osnovan je prvi slovenački fudbalski klub SK Ilirija.

Klub je 1962. godine promenio ime u NK Olimpija, ali je 2004. godine ugašen zbog bankrota. Godinu dana kasnije osnovan je NK Bežigrad, koji je 2008. godine promenio ime u NK Olimpija Ljubljana, ali mu nije priznato zakonsko nasleđe originalnog kluba.

Ovaj veliki jubilej Ljubljana će proslaviti prijateljski mečom Olimpije i srpskog šampiona Partizana, poslednjih godina najuspešnijeg kluba iz bivše SFRJ.

Za razliku od “crno-belih” koji su ove sezone osvojili “duplu krunu”, treću u posednje četiri godine, Olimpija je i u svojoj drugoj prvoligaškoj sezoni ostala bez trofeja, ali je izborila novi plasman u Ligu Evrope kao četvrtoplasirani tim lige.

Ovaj duel biće odigran na stadionu "Stožice", samo mesec dana posle finalnog meča regionalne košarkaške NLB lige u kojem je Partizan bio bolji od Olimpije u arena “Stožice” u čijoj blizini se nalazi i travnati teren kapaciteta 16.000 mesta. Poslednji duel Partizana i originalne Olimpije odigran je u Ljubljani 2. decembra 1990. godine kada su "crno-beli" slavili u Bežigradu 1:0.

Partizan je uoči nedavno završene sezone odradio jedan deo priprema upravo u Sloveniji, ali u Kopru gde je sa 4:3 bio bolji od istoimenog kluba. Olimpija već u sredu počinje pripreme za sledeću sezonu pošto će krajem meseca igrati kvalifikacije za Ligu Evrope.

Trenutni NK Olimpija Lubljana je osnovan 1995. godine kao NK Bežigrad. Ovaj klub nije zvanični naslednik prave Olimpije koja je 1911. osnovana kao SK Ilirija, a ugašena 2004. godine zbog bankrota.

"Zamevi" su samo "duhovni" naslednici četvorostrukog šampiona Slovenije pošto ih Fudbalski savez Slovenije, slovenačka lige i UEFA ne smatraju legalnim naslednikom pa im ne priznaju istoriju pre 2005. godine kada je klub zvanično osnovan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu