Nova vest
Fudbal

Sreda, 13.10.2010.

16:50

Saopštenje FSS, IO zakazan za petak

Predsednik FSS Tomislav Karadžić je za 15. oktobar zakazao hitnu sednicu IO, kada će biti analizirana dešavanja pre, za vreme i posle utakmice protiv Italije.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

U saopštenju FSS se navodi da je uoči jučerašnje utakmice na stadionu Luidji Feraris održan uobičajeni sastanak, kome su prisustvovali delegat UEFA David Petrijašvili, specijalni posmatrač sudjenja Peter Mikelsen, sudijska trojka iz Škotske, predstavnici oba saveza, kao i zvaničnici italijanske policije, hitne pomoći i vatrogasne službe.

"Tom prilikom FSS je u zvaničnoj formi obavestio zvaničnike UEFA i Fudbalske federacije Italije o najavama i mogućnostima eventualnih problema tokom susreta. Tražili smo da se spreči unošenje pirotehničkih sredstava i detaljnu kontrolu na ulazu, uz molbu da taj proces obave policajci, a ne samo stjuarti. Predstavnici italijanske policije su obećali da će biti obavljena detaljna kontrola svih navijača koji budu ulazili u sektor predvidjen za pristalice srpskog tima", navodi se u saopštenju.

FSS podseća da UEFA utakmicu nije proglasila utakmicom visokog rizika, pa nije bio angažovan specijalni posmatrač bezbednosti, ali je naša delegacija ipak zahtevala pojačane mere bezbednosti i dodatni kontigent policajaca za obezbedjenje reprezentacije. FSS je ulaznice prodavao slobodnim putem, preko interneta, uz poštovanje dobijenih zahteva baziranih na italijanskom zakonu - da svaki kupac ulaznice dostavi ime, prezime i ostale podatke. Kompletnu listu sa tim podacima FSS je pravovremeno dostavio Fudbalskom savezu Italije", ističe se u saopštenju.

"Prvi problem većih razmera zabeležen je u utorak u 12,55 sati, kada se više desetina huligana okupilo ispred "Grand hotela Savoja", u kojem je bio smešten naš tim. Manji deo njih je ušao u sam hotel, odakle ih je hotelsko obezbedjenje izbacilo. Sve vreme su skandirali i pevali pesme pretećeg sadržaja upućene Vladimiru Stojkoviću", navodi se u saopštenju.

Kako navodi FSS mnogo veći i do sada u istoriji domaćeg fudbala nezabeleženi problem, vidjen je u 19 sati ispred hotela, kada je grupa od oko 30 huligana prišla autobusu kojim su igrači krenuli na utakmicu. Nekolicina je odmah ušla u autobus, uprkos nastojanju članova naše ekipe da ih u tome spreče.

U jednom trenutku kroz zadnja vrata u autobus je ubačena zapaljena bengalska baklja. Ona je pala na pod i pretilo je da bukne požar većih razmera. Zahvaljujući smirenosti igrača, požar je brzo lokalizovan, ali je dim ispunio unutrašnjost autobusa.

"Zapanjujuće je da niko od predstavnika italijanske policije, a u obezbedjenju su bili policajci u automobilu i na motoru, nije reagovao. Niko od njih nije zaštitio srpske igrače i takav stav policije je bio zaista potpuno neshvatljiv", navodi se u saopštenju FSS.

FSS je demantovao da je Stojović morao da ide u bolnicu i do kraja je bio sa ekipom.

U saopštenju se navodi da je glavni sudija meča prekinuo utakmicu nakon što mu je golman reprezentacije Italije rekao da se ne oseća sigurno posle pada dve baklje na teren i da ne može da se koncentriše na dešavanja u igri.

"Sazvan je sastanak Kriznog štaba UEFA. Stav sudija je bio poznat, a predstavnici policije su bili decidirani u stavu da ne mogu da garantuju bezbednost za aktere. U situaciji kada nije imao dozvolu od zaduženih za dešavanja na terenu - sudija, i nadležnih za tribine - policija, delegat Petrijašvili nije imao drugu opciju osim da konstatuje prekid meča", piše u saopštenju.

"Na zajednička pitanja delegata Petrijašvilija i predstavnika FSS kako je policija deset minuta ranije garantovala mogućnost odigravanja meča i zašto se ne preduzimaju mere ulaska policajaca u deo stadiona sa navijačima Srbije, uz pražnjenje dela tribina, odgovori nisu stigli. Predstavnici policije više nisu želeli da pokažu kooperativnosti", saopštio je FSS.

Predstavnici policije su rekli da utakmica ne može da se nastavi jer postoji mogućnost da navijači udju na teren, a svi zahtevi i predlozi koje su davali predstavnici FSS bili su odbačeni.

"FSS osudjuje incidente na stadionu u Djenovi i aktere koji su ih izavali. Ali, u ovom teškom trenutku, ne zaboravljamo da istaknemo da su u ogromnoj većini na tribini bili potpuno mirni i fudbalskom ljubavi ispunjeni navijači naše reprezentacije, ali su, na ogromnu žalost svih nas, i oni poraženi tom prilikom", navodi se u saopštenju saveza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu