Nova vest
Fudbal

Sreda, 06.10.2010.

18:40

Goal: Kleo među 10 'novih imena'

Fudbalski portal "Goal" napravio je listu od deset najzapaženijih 'novih imena' evropskog fudbala u sezoni 2010-2011.

Izvor: Miloš Todorović

Autor:Miloš Todorović

Default images

Među deset najboljih, pored nekih već etabliranih imena kao što su Džek Vilšer iz Arsenala, našao se i napadač Partizana Kleo.

U tekstu se navodi kako će Brazil možda žaliti za Kleom koji je nedavno dobio srpsko državljanstvo, a takođe se ističu i golovi u Ligi šampiona, kao i majstorske 'makazice' na susretu sa Hajdukom iz Kule.

Džek Vilšer (Arsenal)

Postoji samo jedan opasnost kada je u pitanju Džek Vilšer, a to su očekivanja. Najnovija ’buduća zvezda’ koja je došla iz Arsenala, ne navodi se samo kao budući vladar veznog reda ’tobdžija’, već je 18-godišnji igrač nazvan i spasiteljem engleskog fudbala, posle debakla na Svetskom Prvenstvu u Južnoj Africi. Razlog? Vilšer je stvarno dobar. Znanja je sticao pod budnim okom Arsena Vengera, kao i pored igrača kao što su Sesk Fabregas. Levonogi Vilšer je stekao reputaciju kreativca koji već može da igra na najvišem nivou.

Luis Holtbi (Majnc)

Siguran znak da radite nešto dobro je to da se Engleska i Nemačka bore za to da igrate za njih. Praktično niotkuda, Luis Holtbi je postao jedan od igrača na koje treba obratiti pažnju. 20-godišnji vezista briljira u Majncu kao pozajmljen igrač Šalkea. Holtbi, koji već nosi kapitensku traku mlade reprezentacije Nemačke, svojim golovima i asistencijama (tri gola, šest asistencija na sedam utakmica) privukao je pažnju njavećih i najboljih. Sa jačanjem fizičke konstitucije, Holtbi bi mgoao da bude jedna od zvezda svoje generacije.



Dimitri Pajet (Sent Etjen)

Sezona je za Sent Etjen počela takoreći magično. Pre početka iste, niko nije verovao da će ’zeleni’ moći da se nose sa velikima, ali Pajetovi golovi doveli su Sent Etjen do druge pozicije u ligi. Sedam golova na isto toliko mečeva je statistika kojoj ništa ne može da se prigovori. Do ove sezone, 23-godišnji vezista, koji je sjajan iz prekida, postigao je 14 golova na 139 mečeva. Kao nagrada za odlične igre i golove, stigao je poziv selektora Lorana Blana.



Ernanes (Lacio)

Dugi niz godina, za Brazilca se verovalo da će postati zvezda svetskog fudbala, posle uspeha u Sao Paolu. Brojni veliki klubovi, kao što su Barselona, Inter i Roma, interesovali su se za Ernanesa, ali je Lacio bio taj koji je uspeo da ga dovede za, sada već smešnih 13 miliona evra. 25-godišnji fudbaler odlično dodaje loptu, dobro se kreće i veoma je kreativan igrač. Iako mu možda nedostaje brzina, on je nešto najbliže plejmejkeru u Laciju još od Huana Verona. Ernanes je jedan od glavnih razloga zašto se Lacio nalazi samo na dva poena od prvog mesta u Seriji A.

Havijer Pastore (Palermo)

O kvalitetu Havijera Pastorea najbolje govore reči predsednika Palerma, Mauricija Camparnija: „Ne bih ga prodao ni za 60 miliona. Ne želim da zarađujem od fudbala, to me ne interesuje, tako da ako budem mogao, zadržaću ga“. Dakle, cena za buduću ’desetku’ reprezentacije Argnetine je postavljena visoko. Pastore je jedan od najboljih igrača Serije A ove godine, sa četiri postignuta gola na devet mečeva. Neki Argentinca već nazivaju i najboljim fudbalerom koga je Palermo imao. Takođe, Pastorea, koji odlično koristi obe noge, najviše porede sa Brazilcem Kakom.



Daglas Kosta (Šahtjor)

Kao proizvod fudbalske škole Gremija, Daglasa Kostu su često nazivali ’novim Ronaldinjom’. Kao neko za koga se veruje da će igrati za najveće klubove u Evropi, 20-godišnji ofanzivni vezista se pridružio većem broju Brazilaca u Šahtjoru i bio je jedan od glavnih razloga za sjajan start sezone. Posle pobede nad Dinamom iz Kijeva, Šahtjor ima pet poena prednosti u odnosu na najvećeg rivala, a u Ligi Šampiona su zabeležene obe pobede, ubedljiva protiv Brage i minimalna nad Partizanom. Protiv Brage, Kosta je dva puta asistirao i postigao je pogodak iz penala.

Šinđi Kagava (Borusija Dortmund)

Keizuke Honda je možda impresionirao ostatak sveta tokom Svetskog Prvenstva, ali Kagava polako izrasta u glavnog ’Japanca’ u Evropi. Doveden iz Cerezo Osake za neverovatnih (samo) 350.000 evra, Kagava je od svog debija u avgustu bio – senzacionalan. 21-godišnjem fudbaleru je gotovo postala navika da iz drugog plana postiže golove. Četiri pogotka na sedam mečeva, uključujući i protiv Volfsburga i Šalkea, pokazao je da Kagava dobro igra i protiv najboljih.



Filip Koutinjo (Inter)

Brazilca je Inter kupio 2008. godine od Vasko da Game, ali je na u Milano došao tek ovog leta i odmah je impresionirao novog trenera, Rafu Benitesa. 18-godišnjak je u igru najčešće ulazio sa klupe, ali je kvalitet pokazao u derbiju sa Juventusom. Sa fenomenalnim tehničkim mogućnostima, Kotunjo bi mogao da postigne ogroman uspeh u Evropi. Njegovi nastupi su ohrabrili novog selektora Brazila Mana Menezesa da ga pozove za prijateljske mečeve sa Iranom i Ukrajinom.

Kleo (Partizan)

Brazil će možda žaliti što je izgubio Klea koji je dobio srpsko državljanstvo. 25-godišnji napadač je sa 22 gola na 40 utakmica prošle sezone nagovestio da je poseban talenat, što se i potvrdilo ove sezone, pošto je do sada postigao 13 golova na 16 mečeva. Najbitnije, najbolje partije prikazao je u kvalifikacijama za Ligu Šampiona gde je postigao osam golova na šest mečeva, a takođe je bio jedan od najzapaženijih pojedinaca na susretu sa Arsenalom u ligaškom delu takmičenja. Ipak, najlepši momenat sezone došao je u septembru kada je ’makazicama’ postigao gol Hajduku iz Kule. Sa tehnikom i fizičkim kvalitetima koje poseduje, Kleo samo može još više da napreduje u Evropi, a možda i na međunarodnom nivou.





Džoš MekEkran (Čelsi)

Već sa 17 godina, MekEkran drži rekord. Prošlog meseca, na meču Lige šampiona sa Žilinom, MekIhran je postao prvi fudbaler koji je rođen posle osnivanja tog takmičenja, 1992. godine. Još važnije, MekIhran je pokazao velike predispozicije da postane poznato fudbalsko ime. Dobra kontrola lopte i vešti driblinzi obezbedili su mu gotovo sigurno mesto na klupi Čelsija u bitnim mečevima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu